У Тернополі лікарі боротимуться із поширенням цукрового діабету

Поділитися

Цукровий діабет – це хронічне ендокринне захворювання, обумовлене недостатністю гормону інсуліну (або його низькою біологічною активністю), який сприяє засвоєнню глюкози крові. Цукровий діабет характеризується порушенням всіх видів обміну речовин і ушкодженням кровоносних судин. Ця проблема давно стала міжнародною. адже щороку кількість хворих збільшується в геометричній прогресії.

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. У Тернополі вже у п’ятницю, 11 листопада місцевімедики надаватимуть безоплатні консультації людям, які знаходяться у зоні ризику, або хворіють на цю серйозну недугу. Додатково, усім бажаючим лікарі медпрацівники проводитимуть вимірювання глюкози в крові у поліклініці міської комунальної лікарні №3 (з 9.00 до 11.00 год.). Також в рамках акції медики для всіх охочих індивідуально розрахують ІМТ (індекс маси тіла), дадуть рекомендації щодо здорового способу життя та правильного харчування.

Варто зауважити, що цукровий діабет – це найпоширеніше ендокринне захворювання. У його розвитку істотну роль грають спадкова схильність і несприятливі умови довкілля. Він ділиться на два основних типи: інсулінозалежний і інсулінонезалежний.

Інсулінозалежний цукровий діабет або діабет I типу зазвичай виникає у молодому віці. При цьому уражаються інсуліноутворюючі клітини в підшлунковій залозі. Глюкоза не потрапляє в клітини і накопичується в крові (у нормі у здорової людини натщесерце міститься від 3.3 до 5.5 ммоль/л глюкози). А оскільки глюкоза – це основне джерело енергії, при її відсутності в «топку» йдуть білки і жири, при розпаді яких утворюються речовини, які отруюють організм. Підвищений розпад жирів викликає різке окислення внутрішнього середовища організму (ацидоз). Поразка клітин, що виробляють інсулін, може викликати аутоіммунний процес (алергія по відношенню до власних тканин), вірусне захворювання (краснуха, свинка, вірусний гепатит), а також отруєння деякими хімічними речовинами.

Інсулінонезалежний цукровий діабет або діабет II типу пов’язаний із змінами чутливості тканин до дії інсуліну. Таке захворювання частіше виникає після 50 років. При цьому характерна надлишкова маса тіла, що зазвичай викликана переїданням і низькою фізичною активністю. Ці чинники у поєднанні із спадковою схильністю і є основними причинами діабету II типу.

Про деталі цієї хвороби, способи лікування, ранню діагностику та профілактику можна буде дізнатися вже 11.11.2011 у лікарів-ендокринологів, які даватимуть відповіді на всі запитання в Обласному ляльковому театрі вже з 10 години ранку.

Лілія Куленич

Тернопільська міська рада тепер ще яскравіша та “продвинутіша”

Наш Ігор Побер – чемпіон Євразії