Мистецька година “Лесь Курбас у сталінському театрі абсурду” (до 125-річчя від дня народження Л. Курбаса та 25-річчя із часу заснування меморіального музею-садиби Л. Курбаса)

Поділитися

25 лютого минає 125 років від дня народження актора і режисера, педагога і перекладача, драматурга і публіциста Леся Курбаса. Його творча діяльність – це нова епоха в українській культурі: він сприяв формуванню кращого, професійнішого театру, піднесенню української сцени до висот світового мистецтва. Віддавши все своє життя театрові, пройшовши шлях від маловідомого актора до знаменитого режисера, Лесь Курбас не очікував, що стане жертвою постановки іншого «геніального режисера» Йосифа Сталіна.

В обласній бібліотеці для дітей було проведено мистецьку годину «Лесь Курбас у сталінському театрі абсурду», присвячену знаменитому актору і режисеру та оформлено книжково-ілюстративну виставку «Син подільського краю». Присутні на заході – учні, вчителі, бібліотекарі прослухали виступ директора музею-садиби ім. Л. Курбаса, пані Ольги Василишин, яка розповіла цікаві факти з життя нашого земляка. Особливо всіх вразило те, з якою любов’ю, шаною вона говорила про цю талановиту людину. В її устах Лесь Курбас ніби оживає, бореться, грає на сцені, перемагає і закриває останню сторінку свого життя. Багато молодих людей зараз є продовжувачами справи Леся Курбаса. Серед них молоді актори, студенти інституту мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, випускного курсу народного артиста України В’ячеслава Хім’яка. У їхньому виконанні прозвучали уривки з творів: літературна композиція за творами О. Теліги «Подорожній», М. Старицького «Оборона Буші» (монолог Антося), Ю. Андруховича «Дидактична вистава в театрі Богославського», Л. Українки «Уста говорять він навіки згинув».

Мистецька година завершилась, але не закінчилось наше спілкування з великим талантом. Кожен із присутніх поніс іскорку любові, як запалену свічку, яка буде освітлювати дорогу до цієї визначної людини.

 

Людмила Ігнатюк –

бібліотекар відділу мистецтв

Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

У Тернополі за гроші Сороса порахують гроші Азарова

Кинеш камінь в город президента? Журналістський флеш-моб 25 лютого