Як Патріарх Філарет покарав Анатолія Зінкевича (офіційний документ)

Поділитися

ЗАСІДАННЯ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

від 13 травня 2012 року під головуванням Святійшого Патріарха
Київського і всієї Руси-України ФІЛАРЕТА

СЛУХАЛИ:

Скаргу преосвященного Іова, архієпископа Тернопільського і Кременецького, на незаконне звершення у Тернопільсько-Кременецькій єпархії преосвященним Симеоном, єпископом Дніпропетровським і Криворізьким, хіротонії та нагородження духовенства. .

ДОВІДКА:

Преосвященний Іов, архієпископ Тернопільський і Кременецький, подав рапорт на ім’я Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета зі скаргою на порушення преосвященним Симеоном, єпископом Дніпропетровським і Криворізьким, 35 правила Святих Апостолів та архієрейської присяги, яке виявилося у звершенні преосвященним єпископом Симеоном 26 вересня 2011 р. у Свято-Троїцькому соборі м. Тернополя, що належить до Тернопільсько-Кременецької єпархії, хіротонії диякона Ігоря Процюка на священика, а також нагородженні в тому ж храмі того ж дня священика Андрія Петришина наперсним хрестом і священика Ігоря Процюка камилавкою – без належного дозволу на це керуючого єпархією преосвященного архієпископа Іова.  

УХВАЛИЛИ:

1. За порушення преосвященним Симеоном, єпископом Дніпропетровським і Криворізьким, 35 правила Святих Апостолів та архієрейської присяги, яке виявилося у звершенні преосвященним єпископом Симеоном 26 вересня 2011 р. у Свято-Троїцькому соборі м. Тернополя, що належить до Тернопільсько-Кременецької єпархії, хіротонії диякона Ігоря Процюка на священика, а також нагородженні в тому ж храмі того ж дня священика Андрія Петришина наперсним хрестом і священика Ігоря Процюка камилавкою – без належного дозволу на це керуючого єпархією преосвященного архієпископа Іова, – заборонити преосвященного Симеона, єпископа Дніпропетровського і Криворізького, у священнослужінні до покаяння і виправлення.

Місцем перебування на покаянні преосвященному єпископу Симеону (Зінкевичу) визначити Видубицький монастир м. Києва.

2. На час перебування преосвященного єпископа Симеона на покаянні керівництво Дніпропетровською єпархією доручити Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету.

3. Звернути увагу єпископату УПЦ Київського Патріархату на категоричну неприпустимість звершення священнодій у межах чужої єпархії без належного дозволу місцевого єпархіального архієрея, адже це є порушенням канонів і даної кожним архієреєм перед рукоположенням урочистої присяги.

4. Звернути увагу настоятеля Свято-Троїцького собору  м. Тернополя протоієрея Анатолія Зінкевича на канонічні порушення, які були вчинені у парафії, що є під його керівництвом, та закликати його не допускати в майбутньому здійснення таких порушень.

5. Визначити, що Свято-Троїцький собор м. Тернополя є парафією у складі Тернопільсько-Кременецькій єпархії УПЦ Київського Патріархату з усіма витікаючими з цього канонічними і статутними наслідками та обмеженнями.

Заборонити парафії Свято-Троїцького собору м. Тернополя іменуватися «Духовним центром».

Архієпископ Тернопільсько-Кременецький Іов відрікся від спокуси митрополита Мефодія

Як тратили і заробляли бабки священники Тернопільщини