Коли селищна рада платить за надра?

Поділитися

Селищна рада має на балансі свердловину, з якої здійснюється видобування води (в тому числі для надання мешканцям села). Чи являється вона платником плати за користування надрами для видобування корисних копалин?

Відповідає старший державний податковий інспектор відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Ірина Хомик:

Відповідно до пп.263.1.1 п.263.1 ст.263 розділу ХІ „Плата за користування надрами” Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755 (далі – ПКУ) платниками плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр.

Об’єктом оподаткування плати за користування надрами для видобування корисних копалин по кожній наданій в користування ділянці надр, що визначена у відповідному спеціальному дозволі, є обсяг видобутої у податковому (звітному) періоді корисної копалини (мінеральної сировини) або обсяг погашених у податковому (звітному) періоді запасів корисних копалин.

До об’єкта оподаткування не належать не включені до державного балансу запасів корисних копалин корисні копалини місцевого значення і торф, видобуті землевласниками та землекористувачами для власного споживання, якщо їх використання не передбачає отримання економічної вигоди з передачею чи без передачі права власності на них, загальною глибиною розробки до двох метрів, і прісні підземні води до 20 метрів.

Виходячи із вищенаведеного, селищна рада, яка має на балансі свердловину, з якої здійснюється видобування води (в тому числі на власній земельній ділянці для надання мешканцям села), є платником плати за користування надрами для видобування корисних копалин за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини, за винятком селищної ради, яка видобуває прісні підземні води до 20 метрів.

 

 

Творчий вечір за участі Тараса Федюка у Тернополі

Основне завдання «УДАРу» – усунення від влади Партії регіонів