Чому Тернопіль у лайні?

Поділитися

 

Зимою Тернополем не можливо було ні пройти, ні проїхати. Нічого не робили. Тепер кажуть брудно, бо зимою забагато насипали

Вибачте, шановні тернополяни, за такий грубий заголовок. Але автор змушений так написати, щоб привернути увагу до однієї з найболючіших нинішніх проблем міста. Поспілкувавшись з комунальниками нашого файного міста, яке ми любимо також дуже сильно і не хочемо, щоб такі паскуди як міський голова Тернополя Сергій Надал і його заступник Владислав Стемковський, так-так, саме ВОНИ,  топлять у бруді місто через власну зажерливість до грошей. Ось здобутий нами фактаж. Висновки робіть самі.

Цієї весни тернополяни помітили, що наше місто жахливо брудне. Навіть на Великдень. Коли до керма міста прийшла нинішня команда свободівців на чолі з Сергієм Надалом  наприкінці 2010 року, Тернопіль мав добротний вигляд – Роман Заставний під кінець каденції почав трохи працювати, щоб його переобрали вдруге. Але тернополяни обрали свого патріота. Принаймні, так думали. Насправді ж – команду злодіїв. На основі чого ми можемо так стверджувати?

2011 рік Тернопіль пережив по накату старої команди. Сергій Надал лише вивчав ситуацію, його перший заступник Петро Ландяк, шокований методами роботи по створенню фірм-«прокладок», які викачували кошти з комунальних організацій,  передбачив швидкий крах «свободівців» і тому, щоб зберегти своє ім’я, покинув теплий кабінет у міській раді.

За перший рік роботи, мер зрозумів, що дерибанити землю і комунальну власність – наражатись на великий скандал. Тим більше, що Олег Тягнибок сварить, Кайда – готовий розірвати, бо йому ж на вибори потрібно було йти до Верховної Ради у 2012 році. Заступник мера Стемковський переконав Надала, що можна «доїти» комунальну сферу щороку. Мовляв, саме там «золота жила», яка не викликає жодних скандалів.

І вже наступного року, тобто на початок 2012 року, участь у тендері для санітарного прибирання міста Тернополя взяли три фірми:  комунальне підприємство “Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця” постійний учасник і виконавець даних робіт у місті ще з 80-х років, хмельницьке комунальне підприємство – відверто технічний учасник, якого запросив колишній керівник ТМШЕД Юрій Щирба для технічної участі в конкурсі та пролобійоване заступником мера Владиславом Стемковським приватне підприємство “Руфусів” із  Луцька.

Через те, що тендерна пропозиція ПП «Руфусів» не відповідала вимогам тендерної документації, фірму було знято з торгів, незважаючи на величезний супротив Стемковського, який тиснув на членів тендерного комітету, щоб ті прийняли позитивне для нього рішення. Але на 2012 рік просунути приватне підприємство на торгах не вдалось,Євро-2012 Тернопіль зустрів чистим і охайним. Члени тендерного комітету, з яким поспілкувалось «ПРО ВСЕ» вважають нині, що вони правильно тоді відхилили пропозицію луцьких підприємців, за що їм і дякуємо – 2012 рік місто прожило прибраним.

Тоді Владислав Стемковський переконав Сергія Надала, що комунальним підприємством на прибирання Тернополя витрачаються шалені гроші, які нібито розкрадаються її керівником – Юрієм Щирбою, а луцьке приватне підприємство прибиратиме місто ледь не вдвічі дешевше і ефективніше,  ніж тернопільські комунальники. І почав мер шукати «гріхи» в Щирби. Алекерівник ТМШЕД не схилив голову, а навпаки, зайняв принципову позицію, спрямовану на збереження підприємства.  І що ви думаєте? Звісно,його було знято з посади і на його місце влітку 2012 року призначено лояльного до Стемковського і Надала особу. У подальшому всі дії новим керівником і керівниками Тернопільської міської ради робились на те, щоб розвалити комунальне підприємство. Як саме? Та лише протягом 2012 року підприємство втратило близько 100 чоловік.

На початку  2013 року досвідченими фахівцями-комунальниками стало зрозуміло, що тендер має виграти луцька структура, яка вже назвалась ТОВ “Тернопількомуналсервіс”, але її засновником є приватне підприємство “Руфусів” з міста Луцька. Як каже молодь, й коню зрозуміло, що це явно не тернопільська структура. Так і сталось, як спланував Стемковський з Надалом: 16 мільйонне замовлення на санітарне прибирання Тернополя забрала луцька фірма – “Тернопількомуналсервіс”.  2 мільйони – за іншим лотом -підрізка дерев, чистка каналізацій, як насмішка над комунальним підприємством із штатом, який станом на кінець 2011 року становив понад 250 працівників, віддали ТМШЕД. Раз таке мале замовлення, «ручний керівник Надала» цього комунального підприємства звільняє ще 60 працівників,  які займались напівручним прибиранням міста (підмітанням та складуванням бруду в купки після зими та вивантаженням його на автомашини, а в подальшому влітку – підмітанням вулиць).
На зміну їм прийшла заявлена на тендері товариством “Тернопількомуналсервіс” «новітня» техніка. Як ця «новітня» техніка справляється із брудом,напевнее, відчули усі тернополяни. Нині вже на окраїнахдоріг на тих купах бруду скоро почне рости трава. Нині не те, що фахівці, пересічні тернополяни  сміються з її ефективності, яка складає десь 30% від ручного прибирання.
Найцікавіше те, що вулиці Тернополя  прибирає  лише 50% від заявленої у тендерній пропозиції луцької техніки.  Після зими, щотижнево міським головою Тернополя затверджувався план прибирання міста. У ньому зазначалось які вулиці мають бути прибрані. Цей план виконувався і досі виконується “Тернопількомунасервіс” лише на 20%, розповів «ПРО ВСЕ» чиновник високого рангу міської ради на правах анонімності.  Спитаєте чому? Як розповіли «ПРО ВСЕ» працівники Тернопільської міської ради, яких вже шляки трафляють від брехні мера і його команди,  на фірмі фіксується тільки виїзд машин, а чи вони прибирають місто чи просто простоюють ніхто не знає. У звітності це не передбачено. Можливо, після цієї публікації щось «намалюють» і «розвінчають» навіть на прес-конференції цю статтю. Або взагалі тупо проігнорують, вдаючи що нічого не сталося. Так вони роблять після того, як Сергій Надал відвідав п’яним «РАДІО ЕРА ФМ» і потім намагався довести, що в нього був криз. Зупинився у своїй брехні мер аж тоді, коли «Комсомольська правда» надрукувала статтю «Мер Тернополя руководит с дурки». Нині вже навіть в гулі не можливо знайти цю статтю. Виявляється, свободівська команда проплатила всім газетам і сайтам, які передрукували її, щоб зняли критичну замітку.

Тернополяни досі пам’ятають, як у попередні роки за Кучеренка, Левківа, Заставного місто за два тижні після зими очищалось від основної маси бруду. Після цього здійснювалось підмітання і т.д. Цього року Тернопіль досі в бруді, хоч і Пасха давно минула і завершився двохмісячник благоустрою. За підрахунками експертів-пенсіонерів з департаменту житлово-комунального господарства, з такими темпами прибирання Тернопіль очиститься від сміттяаж на початок жовтня!  Але,як завважують експерти, це абсолютно не впливає на виплату коштів приватному підприємству  з міської казни!

Кажучи на хлопський розум, техніка нібито виїжджає з гаражу на прибирання Тернополя щоденно і згідно графіку, то значить все о’кей – треба їм за це платити. Насправді, нам можуть розповідати, що немає фінансування та ще якусь «лабуду гнати», але гроші за “прибирання” міста платяться нормально, от тільки Тернопіль як був брудним після зими, так і досі стоїть «чумазим».

Зверніть увагу, що лише за місяць фірма Стемковського ледве спромоглись відчистити центр, а на віддаленихвулицях міста ще прибиральників не бачили. Про дрібні вулиці й не згадуємо.  А ще рік тому прибирались і вони!

Найсумніше в цій ситуації те, що нинішня влада зруйнувала налагоджений механізм у якому були задіяні тернополяни, які мали роботу і при невеликих зарплатах доволі якісно прибирали місто. І цей механізм вже не відлагодиш за рік чи два. Тернопільських прибиральників викинули на вулицю, а луцьким на місто, перепрошуємо, ми написали в заголовку статті.

Тернопільський будівельник Василь Лило виграв 84 мільйони!

Що криється за заявою Джолі про видалення її грудей?