Головний Свободівець Тернопільщини Володимир Стаюра перетворив академічний драмтеатр в базар

Поділитися
У  ці дні тернопільську інтелігенцію приголомшило відкриття виставки-ярмарку у Тернопільському академічному драматичному театрі імені Тараса Шевченка. Назвали її зовсім не по-театральному – «Євростиль». Якщо без прикрас – то там відкрили банальний базар, де продають дешевий непотріб.
Торговельні лотки закрили для огляду стіни, де розміщені фотографії легенд тернопільської сцени і репортажі з найбільш вдалих вистав. Доступ до гардеробу зовсім закритий. Директор закладу культури Борис Репка на таку торгівлю дозволів ніде не брав. На запитання журналістів  відповідав нахабно. Пізніше послав двох російськомовних амбалів стежити за роботою представника мас-медіа.
Продають усе – від дешевої нижньої білизни та одягу до продуктів і лікарських трав. На другому поверсі, де зазвичай розміщується буфет, торгаші розмістилися у вигляді прямокутника.
В кулуарах, сьогодні винеслась інформація, про “добро” яке давав особисто Керівник конкурсної комісії, депутат облради, голова Тернопільської обласної організації “Свобода” Володимир Стаюра. Але Стаюра особисто надув щоки та заявив, що про торгівлю в театрі навіть не чув. Але це вже не вперше, в приміщенні Обласного краєзнавчого музею в Тернополі на Майдані мистецвт вже довший час Володимир Стаюра взяв частину приміщення на 1 поверсі під заклад громадського харчування, хоча погодження чи офіційної оренди там немає. Правда, все це лише чутки. офіційної документації не має. Але тернополяни не дурні і тому неофіційна інформація інколи достовірніша, ніж офіціоз.
Всіх бажаючих побачити виставку-ярмарок вже на вході зустрічає директор Борис Репка. Журналіст застав його з якоюсь жінкою. На запитання, як таке він міг допустити, відповів: «Я можу все, (сміється, ред.)! І я маю право на все! Я така людина!». На друге запитання: «Якщо він може все, чи готовий він спалити театр?». Директор знову відзначився: «Мені це поки не вигідно!».
Потім Борис Репка ще навіть похизувався: «Подивіться, багато машин, багато людей. Всі йдуть до театру. І разом з тим на вистави йдуть. Люди бачать рекламу. Зараз дуже складно з глядачем. Вони приходять щось купити, і разом з тим йдуть дивитися спектакль. Ми тільки працюємо для глядача. Наші артисти задоволені. Вони навіть речі собі приходять купувати. Знижки їм дають. Та й радіють, що людей багато».
Борис Репка також розповів, що купив собі лікарський препарат з Криму. Назвав його «дуже цікавим». Пропонував і журналісту купити.
До речі, Тернопільський академічний театр ім. Т. Шевченка є комунальним закладом обласної ради. У представницькому органі Тернопілля нічого про виставку не знають. Хоча дозвіл на будь-яку іншу комерційну діяльність має дати спочатку конкурсна комісія, а потім його має підписати голова ради.
Сам же ж в. о. голови обласної ради Сергій Тарашевський не приховував свого здивування діями керівника і навіть попросив переслати йому електронною поштою фотографії виставки. «У нас деякі директори думають, що їм все можна. Я зроблю йому розслідування з цього приводу», – додав Сергій Олександрович.
На середу, 12 червня, заплановано показ драми Івана Франка «Украдене щастя». Цікаво, як тернопільські театрали переживуть перетворення їх улюбленого місця культурного відпочинку на базар?
Korespondent Info

У Бережанській центральній районній комунальній лікарні з коштами крутили, щоб вижити, а ревізори кажуть…

У Тернопільському драмтеатрі знайшли “золоту жилу”