Як молодь на Тернопільщині влаштовують на перше робоче місце

Поділитися

У Зборівському, Шумському та Бережанському районних центрах зайнятості відбулися семінари з соціальними партнерами на тему сприяння забезпечення молоді першим робочим місцем за участю представників органів державної влади, навчальних закладів, роботодавців.
Закон «Про зайнятість населення», що вступив у дію з 01.01.2013, передбачає низку нововведень, зокрема, визначає заходи щодо сприяння забезпеченню молоді першим робочим місцем, таких як:
– компенсація 100% суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який внесок сплачений за умов працевлаштування на новостворені робочі місця за направленнями служби зайнятості безробітних, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, зокрема молоді, строком не менше, ніж на два роки;
– стажування на підприємствах, в установах та організаціях молоді, яка навчається, при цьому, якщо стажування оплачується, роботодавець не сплачуватиме єдиний соціальний внесок із зарплати;
– «стартові виплати» молодим працівникам, які погодяться працювати у сільській місцевості;
– для працевлаштування соціально незахищених категорій громадян, зокрема, молоді підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота в розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік, яку роботодавці розраховують самостійно.
Представники органів влади розповіли про роботу їх підрозділів на виконання плану заходів з реалізації завдань і нових соціальних ініціатив Президента України щодо сприяння забезпечення молоді першим робочим місцем.
Роботодавці активно ділились досвідом працевлаштування молоді на перші робочі місця. Так, головний бухгалтер Шумського ПАП «Агро-Вовківці» Алла Столяр розповіла про те, що впродовж кількох років підприємство працевлаштовує випускників Шумського ПТУ № 32 на перші робочі місця з наданням дотацій, і надалі планують брати на роботу молодих фахівців, які здобули професії у цьому навчальному закладі.
Заступник директора Зборівського коледжу Василь Морозовський розповів, що із студентами коледжу укладено близько 100 договорів на працевлаштування після закінчення навчання.
Представники ПОУ були згідні з тим, що економічне стимулювання роботодавців, які створюють нові робочі місця та працевлаштовують безробітних, у тому числі й молодь на перше робоче місце, реалізовуючи новий Закон України «Про зайнятість населення», є досить перспективним і дозволить суттєво зменшити кількість безробітних серед молоді, а також регулюватиме баланс між пропозицією та попитом на робочу силу на ринку праці.
Загалом присутні на заходах обговорили шляхи працевлаштування молоді на перше робоче місце; запровадження стимулів для стажування на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, молоді, яка навчається.
Відрадно, що в результаті проведеного семінару у Шумському РЦЗ вирішилась професійна доля молодого спеціаліста. Завідувач сектору служби у справах дітей Шумської РДА Тарас Корець підняв питання працевлаштування дитини-сироти Галини Антонюк, яка в цьому році закінчує ПТУ № 32 за професією кухар. Відразу в телефонному режимі було досягнуто домовленості з приватним підприємцем З.Бабак, яка погодилась забезпечити молодого фахівця першим робочим місцем.
У рамках семінарів було презентовано основні напрямки діяльності центрів зайнятості, обговорювались найважливіші нововведення прийняті в законодавстві про зайнятість населення та висвітлювались послуги служби зайнятості роботодавцям. Також йшла мова про форми та методи інформування молоді, яка йде на перше робоче місце, з реальними перспективами працевлаштування та професіями, затребуваними у тому чи іншому регіоні, економічним потенціалом районів, потребами у трудових ресурсах тощо.

Бережани встановили рекорд

15-річний житель Чортківського району у пошуках легкої наживи пограбував пенсіонерку