У Великій Іловиці на Шумщині відкрили музей Георгія Петрука-Попика

Поділитися

Шумський район за останні десятиліття поповнився рядом музеїв, які створюють самобутній історико-культурний простір на крайній півночі області. Минулої неділі у Великоіловицькому НВК відкрили літературно-меморіальний музей поета, пісні якого звучать в Україні та за її межами, майстра пейзажної лірики і гострого публіцистичного слова, громадського діяча, одного із засновників та багатолітнього очільника Тернопільськоі обласної організації Національної спілки письменників України, громадсько-політичного діяча Георгія Петрука-Попика (1932-12006).


Ідею створення музею вперше озвучила уродженка села, начальник відділу з питань освіти Шумської райдержадміністрації Лариса Табачук під час минулорічного відзначення вісімдесятиліття поета. На щастя ідея не повисла у повітрі пустопорожнім благим побажанням. Дирекція НВК виділила для музею експозиційний зал та приміщення для облаштування науково-допоміжного фонду. Працівники ДП «Шумськгаз» провели капітальну реконструкцію експозиційної зали. А приватний підприємець Миронюк виготовив для музею спеціальні меблі – вітрини та виставкові столи. Фінансували дані роботи відділ з питань освіти райдержадміністрації та громада району. Надавши спонсорські кошти на рахунок навчально-виховного комплексу.
Музейну експозицію створили Марія Лавренюк і Сергій Синюк. Ця творча пара, знана читацьким колам за спільно написаним романом «Де скарб твій…» та відредагованими Синюком книгами Марії «Декамерон одного села», «Війна і мир одного села», «Печериці для мудрої господині» отримала змогу попрацювати відповідно до фаху. Фахівець з інформаційної роботи Сергій Синюк підібрав матеріали і скомпонував зміст стендів та вітрин, художник-конструктор Марія Лавренюк зі смаком і хистом оформила їх. «Гарні дітища, як і гарні діти, вдаються тільки при повній взаємності. – зауважив автору цих рядків Сергій Синюк. -Радий, що кількамісячна робота сьогодні завершується таким гарним святом. Але треба ще багато зробити, щоб музей жив живим щоденним життям, став центром дослідження і вивчення цікавого феномену. Який із сучасності стає історією – української літератури останньої чверті ХХ століття.»
Особисто на мене експозиція справила неповторне враження внутрішньою динамікою змісту та вишуканим лаконізмом виконання. Розділи експозиції проводять відвідувача давньою і недавньою минувшиною землі, на який народився поет, його дитячими літами та порою змужніння, сторінками громадської і політичної діяльності та рядками творчості. Справжньою окрасою музею став робочий кабінет письменника, переданий його родиною і дбайливо відтворений працівниками Великоіловицького НВК.
Таким же вишуканим, простим і добрим як музей стало і його відкриття. З’їхались і зійшлися ті, для кого поет і його книги стали частиною життя, складовою частинкою рідного краю. Обійшлось без грому фанфар і титулів, без строкатості партійних прапорів. Знані в краї та далеко за його межами постаті: художник Богдан Ткачик і поет Степан Бабій, політики Ярослав Джоджик і Віктор Литвинчук, заступник начальника департаменту освіти облдержадміністрації Оксана Піхурко і заступник голови Шумської райдержадміністрації Світлана Демчук, письменники Юлія Бондючна та Сергій Синюк і начальник відділу з питань освти Шумської райдержадміністрації Лариса Табачук говорили як друзі поета і шанувальники його творчості. Слово від родини мовила дочка поета Ліна.
Чи не найкраще узагальнив те, що сталося недільного дня художник Богдан Ткачик: «Сьогодні великі справи робляться у Великій Іловиці, в якій народився великий чоговік Георгій Петрук-Попик, який своїм життям веде нас у світ України». Музичною оправою свята стали пісні творчої молоді з Великої Іловиці та Шумська і пісенні номери заслуженого працівника культури України Василя Ільківа та співака Олександра Лістовського.
Чин освячення музейного приміщення відслужив священик сільської релігійної громади Андрій Бондар. Першу екскурсію музеєм провела його хранителька – Зоя Грицюк Цікавою прелюдією до експозиції стали виставки, що затишно розмістилися в шкільному коридорі. Ліворуч від входу – колективна виставка декоративно-прикладної творчості учнів району. Праворуч – авторська виставка учасниці і призерки ряду всеукраїнських та міжнародних конкурсів Інни Божук.
В освітян Шумщини – широкі плани щодо нововідкритого музею. Як повідомила Лариса табачук, тут проводимуть олімпіади і літоб’єднання, загальні методоб’єднання вчителів і наради директорів шкіл, тематичні уроки. Не буде відкинута на периферію і екскурсійна робота. Колектив НВК та жителі села вже планують і розширення експозиції. Вона розповість про обдарованих односельців Георгія Петрука-Попика:самодіяльних композиторів і художників, майстрів народного ремесла, краєзнавців. Щойновдкритому музеєві заповідається на довге і щасливе життя.
А у його творців нові плани. Згадані вище Марія Лавренюк і Сергій Синюк щойно завершили дворічну роботу над експозицією музею Гуго Коллонтая – народженого у Великих Дедеркалах публіциста і політика, ідеолога Костюшкового повстання, автора Конституції Речі Посполитої, прийнятої 3 травня 1791 року. Якщо знайдеться відповідне фінансування – музей можна буде відкрити ще до кінця поточного року.

Фото Ігоря Крочака

У губернатора Тернопільщини з’явився “колєга” серед міністрів

«Наркозалежність – не привід для тортур та ув’язнення»