Будівництво біатлонної траси на Тернопільщині використали для відмивання коштів

Поділитися

Два тижні тому підпроект «Народний контроль. Спецвідрядження» на телеканалі ZIK розповів, як на Тернопільщині місцева влада, пообіцявши торік біатлоністам нову трасу, спромоглася лише на вирубку кількох кілометрів лісу. Лише після розслідування журналістів, що вийшло в ефір 2 квітня, у прокуратурі визнали: порушення були. У свою чергу, мешканці селища Підгороднє готуються подавати на лісівників і чиновників до суду.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK.

Домівка Владислава Яськіва у Підгородньому, що поблизу Тернополя, за кількасот метрів від зони вирубки. Чоловік звертався в усі можливі екологічні інстанції. Групи інспекторів справді приїжджали на місце вирубки, та після першого ж дня перевірки їхали геть.

«За один день перевірки ми встановили порушень на суму більш як 56 тисяч гривень, але після цього приїхав тодішній губернатор Хоптян. Під його керівництвом у заказник загнали велику кількість техніки і роботи продовжились», – розповів житель села Підгороднє Владислав Яськів.

Майстри спорту з біатлону на базі у Підгородньому тренувались по 15 років. Як і олімпійська чемпіонка Олена Підгрушна, вони визнають: стара траса в поганому стані, та на нову, європейську, навіть не сподіваються.

Спортсмени не вірять, що Тернопільщина знайде 16 мільйонів, аби добудувати трасу.

«Там, де виділили місце під нову трасу, – болото. Щоб там спроектувати необхідний й контронахил, потрібно висоту у 8-10 метрів. Для цього необхідні дуже великі кошти. Не думаю, що наша область може розраховувати на такі гроші. Думаю, це будівництво використали як схему для відмивання коштів», – коментує директор біатлонної бази Анатолій Яцина.

Виявилося, що майже рік тому Держекоінспекція нарахувала завданої шкоди природно-заповідному фонду через вирубку лісу начебто під зведення біатлонної траси на 60 тисяч гривень. Прокуратура скерувала позов до Тернопільського обласного Господарського суду.

«Встановили, що після проведення вирубки дерев тернопільським лісовим господарством також було проведено розкорчування пнів. Ще на території заповідника місцевого значення Іванівське були знищені рослини, які занесені до Червоної книги», – пояснив тернопільський міжрайонний природоохоронний прокурор Олег Галицький.

Натомість міліція й досі з’ясовує, якої шкоди завдали лісу і чи не були порушені межі дозволеної вирубки. За словами старшого слідчого в особливо важливих справах УМВС у Тернопільській області Юрія Барабана, правоохоронці саме зараз збирають свідчення місцевих жителів.

У самому ж лісгоспі переконують: діяли згідно з лісорубним квитком, незаконних дій не чинили.

Та місцеві жителі іншої думки.

Владислав Яськів із Підгороднього певен: ліс вирубали не для біатлонної траси, а для власної вигоди.

«Один дуб вартує 2-7 тисяч доларів. А скільки вирубали? Тисячі!», – наголосив Владислав Яськів.

Тепер громада села готує позови у суди, домагатиметься, аби на місці вирубаних дерев у Підгородньому насадили новий ліс.

У центрі Тернополя пограбували магазин “Оптика” на 20 тис. грн

Губернатор Тернопільщини заробив торік 236 тисяч