Що робиться у Чорткові

Поділитися

Недавно на греблі р.Серет у м.Чорткові за ініціативою активіста районної організації «Громадський майдан» та «Автомайдан Тернопіль» (що тісно співпрацює із районною організацією «Громадський майдан») Д.Мушинського відбулася зібрання жителів прилеглих будинків (по вул.Шопена) для обговорення участі прилеглої до річки території перед греблею від вул.Шопена. Запрошені представники від міської влади не було. Також були запрошені депутат міськради А.Зозуляк, активісти районної організації «Громадський майдан», І.Кулик, Б.Саварин, В.Кульба, О.Барна. Громадськість підтримала пропозицію активіста Д.Мушинського про створення на даній території скверика пам’яті Небесної сотні та недопущення її продажу чи забудови. Після чого активіст районної організації «Громадський майдан» В.Кульба довів присутнім жителям результати екологічного аналізу потічка (стоків) сирзаводу, що впадають в р.Серет. Дані проби води у потічку та у ставках Марилівки, де був тоді масовий мор риби із-за отруйних скидів спиртзаводу, були взяті у травні за участю активістів «Автомайдан Тернопіль» та районної організації «Громадський майдан». Результати екологічних аналізів води активісти «Громадського майдану» забрали у екологічній інспекції тернопільської області минулого тижня, коли відвідували заступника начальника обласної екоінспекції Е.Ференца, котрому привезли в «подарунок» із попердженням два бідони: один із дохлою рибою, а другий із троєною водою із с.Марилівки, задля недопущення «прикриття» даної справи, що зрозуміли активісти з його інтерв’ю на ТВ-4 напередодні. Екологічні характеристики аналізу води потічка були вкрай негативні, а норми забрудненості води по окремих показниках перевищували десятки разів, що і пояснювало не тільки смерід прилеглої території, але й ставить річку на грань екологічної катастрофи. Заслухавши пропозиції депутата А.Зозуляка, присутнього С.Гусака, жителі прийняли більш конкретну і дієву пропозицію активіста «Громадського майдану» О.Барни:
1. Власникам сирзаводу негайно припинити злив стоків у потічок і р.Серет. задля недопущення зупинки виробництва стоки і відходи власники сирзаводу зобов’язані накопичувати у ємності і їх утилізовувати (переробляти бактеріями) або укласти угоду на їх скид в очисні споруди інших організацій.
2. Власникам сирзаводу негайно представити до міськради програму будівництва і запуску очисних споруд (орієнтовно до 1 вересня), яку розглянути та затвердити на найближчій сесії ради.
3. Власники сирзаводу зобов’язані негайно відкрити окремий рахунок для накопичення коштів на будівництво очисних споруд, відповідно до плану. Накопичення коштів на будівництво очисних споруд має контролювати міська рада та громадськість. Депутат А.Зозуляк пообіцяв відстоювати дані вимоги жителів на сесії ради. На кінець активісти «Громадського Майдану» звернулися до жителів вулиці Шопена з пропозицією навести порядок в прибережній зоні річки, слідкувати за чистотою та контролювати як підприємства так і владу, бо питання порядку і екології перш за все стосується нас і наших дітей.
Чортківська районна організація «Громадський Майдан»

Оприлюднені висновки Європейської Ради щодо України

Заступнику начальника екологічної інспекції в Тернопільській області привезли бідон риби