Якщо у вас вкрали мобільний телефон – не гайте часу – відразу йдіть до найближчого відділення міліції

Поділитися

З появою у нашому житті мобільних телефонів у кишенькових злодіїв з’явилося нове джерело доходів. Адже одна вкрадена і продана перекупникам найдешевша трубка гарантовано принесе сотню гривень. Тож не дивно, що крадіжки мобілок є одним з найпоширеніших видів майнових злочинів.

Днями до Тернопільського міськвідділу міліції надійшла заява від 28-річного тернополянина про те, що невідома особа шляхом вільного доступу із кишені його штанів викрала телефон марки «Леново». Окрім засобу зв’язку, чоловік також втратив паспорт громадянина України та дві сотні гривень. Свої збитки потерпілий оцінив у понад тисячу двісті гривень. Наразі міліціонери розшукують злодія.

– З подібними повідомленнями тернополяни до нас звертаються мало не щодня, – каже заступник начальника УМВС – начальник міліції громадської безпеки УМВС України в Тернопільській області Руслан Балик. – Не одного злодія нам вдалося викрити, але їх щоразу змінюють нові.

Зі слів Руслана Михайловича, найнебезпечніше місце, де у вас можуть вкрасти мобільний – це громадський транспорт у години пік. Відтак він радить не ставати біля вхідних дверей, адже саме там злодії найчастіше вичікують здобич.

– Другі за ступенем ризику – ринки, – зауважує заступник начальника УМВС. – Увагу відволікає ненавмисний поштовх у спину, і ви не помічаєте, як у вашу кишеню або сумку лізе чужа рука. Так само небезпечні супермаркети.

Щоб уберегти свою мобілку від злодіїв підполковник міліції радить дотримуватися елементарних правил безпеки.

– Не використовуйте поширені нині гаманці для мобільних або кліпси, що кріпляться до пояса. У базарній штовханині, в маршрутці або тролейбусі у години пік у вас мало шансів відчути, як злодій відстібає їх. Вкрай ненадійні зовнішні і задні кишені штанів – телефон там видно неозброєним оком, і ви самі спокушаєте злодія легкою здобиччю. Кладіть телефон туди, де будете його відчувати, наприклад, у внутрішню кишеню піджака.

Дорогими телефонами нині також «озброєно» багато школярів, та навіть дошкільнят. Батькам Руслан Михайлович радить пояснити дітям, що телефон – не іграшка, тому не варто ним гратися на вулиці або в транспорті. Малюки повинні розуміти, що у жодному разі засіб зв’язку не можна давати “подивитися”, “зателефонувати”, “перевірити”, “погратися”, “порівняти” чужій людині, а якщо вона наполягає, голосно кликати на допомогу.

Що ж робити, якщо вашу мобілку все ж таки викрали? На цей випадок Руслан Балик дає наступну інструкцію:

– Не гайте часу – відразу йдіть до найближчого відділення міліції. Там вам запронують написати заяву із зазначенням серійного номера – IMEI телефону (він написаний на коробці, у якій ви купили телефон, а також вказаний під акумулятором). У разі, коли не знаєте IMEI, детально опишіть марку, колір, його особливі прикмети, наприклад, потертості, подряпини. Також потрібно вказати місце і обставини, за яких у вас викрали мобілку.

СЗГ УМВС України в Тернопільській області

Міліціонери викрили тернопільську пенсіонерку, яка торгувала горілкою власного виробництва

У британському парламенті виступили за скасування автоперегонів Формули-1 у Росії