Чому свободівці призначають регіоналів на керівні посади?

Поділитися

Отже, збігає шостий місяць завзятого керівництва областю колишнього народного депутата Олега Сиротюка. Серед своїх найголовніших пріоритетів головування на Тернопільщині він називав відкритість для громади та прискіпливу люстрацію. Та, мабуть, шести місяців для нього замало, щоб нарешті почати реалізовувати ці пріоритети.

Ця стаття є продовженням аналізу кадрової роботи великих патріотів тягнибоківців на Тернопільщині. Нагадаємо, що керівництво обласної державної адміністрації, у відповідь на наш інформаційний запит, відмовилось назвати ті політичні партії, які пропонували тих чи інших людей на керівні посади. І це пропри те, що квотна партійна таємна «дільожка» замінила обіцяні публічні обговорення претендентів на посади. Таким чином, ми робимо висновок, що відповідальність за всі призначення несуть виключно свободівці. Також, ми називаємо регіоналами всіх тих, які обіймали керівні посади під час президентства Януковича, а не лише тих, які мали чи досі мають партійні квитки Партії Регіонів.

Кого наслідують тернопільські свободівці, які нарешті дорвались до влади? Мабуть Леніна, тільки на свій лад. «В першу чергу захоплювати пошту та телеграф» – наказував лідер пролетаріату. «В першу чергу призначити керівників «грошовитих» посад» – задумали свободівці.

Які галузі потрібно було в першу чергу брати під свій контроль? Ми вважаємо, що на досить свідомій та патріотичній Тернопільщині при зміні влади, окрім головних правоохоронців, негайно потрібно було призначати нових керівників територіальних органів держфініспекції (колишнє КРУ), міністерства доходів і зборів (колишня податкова) та департаменту економічного розвитку. Через ревізорів держфінінспекції, на нашу думку, слід було по гарячих слідах негайно перевірити розтрату бюджетних коштів під час керівництва попередньої влади, новий головний податківець мав припинити свавілля із збором данини, а не податків, потужна група економістів мала б в найкоротші строки окреслити нові, оживляючі для області кроки та поступової втрати ганебного статусу дотаційної області.

Що зробили свободівці? Перші кадрові призначення – головні дорожники, земельник, лісник та аграрник. Державні структури, які в людей асоціюються із значним обігом корупційних коштів.

З правоохоронними органами все зрозуміло. В області потрібно було негайно відновлювати довіру до людей в погонах. В іншому випадку ми могли отримати розгул злочинності.

Не зважаючи на те, що керівництво облдержадміністрації «забуло» вказати у відповіді на наш інформаційний запит призначених прокурора області, начальників управлінь міліції та СБУ, ми все одно хочемо звернути на них увагу, адже, відповідно до закону, їхні призначення повинні супроводжуватись погодженням в ОДА.

Керівником обласної прокуратури став Юрій Гулкевич. Станом на 18 лютого 2014 року – прокурор Бучацького району. Спершу свободівець Олег Махніцький, який був керівником Генпрокуратури, призначив пана Гулкевича першим заступником прокурора області, поклавши на нього виконання обов’язків керівника. Пізніше, він став повноцінним господарем обласної прокуратури. Чи немає до нього запитань, які мали б виникнути в процесі люстрації? Звичайно є. Перше – він працював на керівній посаді за попередньої влади, отже, регіонал. Друге – він, як і його колишні колеги районного рівня, перетасовані по інших районах за останні місяці, переслідував керівників і депутатів місцевих рад, які в активні часи Революції Гідності приймали рішення про підтримку Майдану, засуджували дії Януковича, Азарова, Арбузова, Рибака, Пшонки, Захарченка, Клименка та інших, вивіщували прапори Ради Європи на адмінбудівлях, проводили виїзні сесії в райцентрах, Тернополі та Києві. Чимало сільських голів неодноразово говорили, що їх, мало не щодня, перевіряли, де вони знаходились, на робочому місці чи на Майдані. Мабуть цих «заслуг» достатньо, для того, щоб в один свободівець – Олег Сиротюк погодив Юрія Гулкевича на посаду прокурора Тернопільської області, а інший свободівець – Олег Махніцький, призначив його на цю посаду.

Зовсім недалеко втік і сьогоднішній головний міліціонер Тернопільської області – Василь Облещук. Станом на 18 лютого 2014 року полковник Облещук був заступником начальника управління МВС у Тернопільській області. Саме він, як куратор громадської безпеки в області вставляв пости озброєних міліціянтів проти майданівців в Тернополі. Він захищав нахабні «майські» комуністичні вилазки у нашому місті та обороняв червону шмату. Враховуючи великий життєвий та міліцейський досвід Василя Облещука його справді можна було призначити головним міліціонером, якби він, скажімо, заявляв про незгоду із порушенням кримінальних справ проти майданівців, чи ставив на місце затікших кров’ю та піною даішників, які зупиняли автомобілі, що їхали на столичний Майдан та проводили профілактичну роботу із власниками автобусів. Однак… Мабуть протистояння майданівцям знову ж таки – достатня причина щоб очолити міліцію після Революції Гідності.

Дещо інша ситуація із новим головним чекістом. Начальник обласного управління СБУ Іван Юлик станом на 18 лютого 2014 року перебував на пенсії. Однак, все ж встиг попрацювати першим заступником того ж таки управління СБУ за президентства Януковича. Добре пам’ятають його не з кращої сторони і чортківські підприємці, де також працював пан Юлик. Та не погану посаду при президентстві Януковича до останнього дня Революції Гідності обіймав і його син, якого ми також згадаємо.

До слова, жоден із керівників правоохоронних органів не може похвалитись якоюсь справою на недавнє керівництво області, чиновників-керівників, яких із владних кабінетів вигнали майданівці чи своїх попередників. Все ж таки – свої…

Тепер перейдемо до переліку тих керівників, список яких нам таки надали.

Отже, найважливішим призначенням, без якого ніяк не могла обійтись наша область, на думку керівництва обласної державної адміністрації є керівник Служби автомобільних доріг. Ним став син начальника управління СБУ Богдан Юлик. Нового керівника Служби автодоріг призначили самим першим ще 26 березня 2014 року. В області ще не було ні заступників голови ОДА, ні жодного голови РДА, як сину керівника СБУ знайшли хорошу роботу. Знову ж таки, в результаті таємних міжпартійних консультацій посаду віддали регіоналу. Богдан Юлик станом на 18 лютого 2014 року працював в тій самій установі, тільки на посаді першого заступника начальника. Посаду вважають грошовитою. Чого вартий тільки цьогорічний тендер на 150 мільйонів гривень бюджетних коштів, за які «ремонтують» дороги в області. Родзинкою обкрадання держави є ямковий ремонт, який просто не реально проконтролювати. Хто буде розколупувати колишню вибоїну, щоб визначити її глибину та кількість затраченого матеріалу. Та й кількість самих ям на дорозі просто не злічити.

Наступним кадровим призначенням стало влаштування ще одного регіонала на суміжну дорожню посаду. Директором ДП «Тернопільський облавтодор» 10 квітня 2014 року став Юрій Іваниця. Знову ж таки, регіоналом ми його вважаємо тому, що станом на 18 лютого 2014 року він працював там же на посаді заступника директора.

Третім по черговості призначенням стало влаштування помічника-консультанта Олега Сиротюка за часів депутатства Костянтина Красовського. 23 квітня 2014 року його призначено заступником начальника управління з суспільно-політичних питань та інформаційної діяльності-начальником відділу по зв’язках з громадськістю, преси та інформації. До цього він декілька днів попрацював у патронатній службі облдержадміністрації. Костянтин Красовський став першим нерегіналом із наданого нам списку. Під час майдану він часто бував в Києві на Майдані. Навіть, декілька разів свободівець потрапляв в об’єктиви телекамер, бо постійно ходив біля депутатів.

15 травня 2014 року перепризначено ще одного регіонала. Олега Васильків, який ще 18 лютого 2014 року працював начальником Тернопільської обласної державної лікарні ветеринарної медицини, призначено в.о. директора Тернопільської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини.

Також, у травні призначено Ларису Миколаєнко заступником начальника департаменту фінансів – начальником управління фінансів невиробничої сфери. Станом на 18 лютого вона працювала начальником управління фінансів невиробничої сфери департаменту фінансів облдержадміністрації.

Свободівці здійснили ще одне цікаве призначення. Депутат Тернопільської міської ради Олег Напора із заступника директора ТзОВ «Бурдяківський спецкар’єр» став керівником департаменту агропромислового розвитку обласної адміністрації. Ми не сумніваємось, що пан Олег точно колись саджав картоплю для власного споживання. Цілком можливо він навіть має вдома вазони із землею. Але про якийсь серйозний досвід в аграрній сфері невідомо. Зрештою, і міністр АПК – теж свободівець Ігор Швайка теж абсолютна нова людина в галузі. Тому, на якісь зрушення в ключовому для Тернопільщини агропромисловому комплексі області чекати не варто. Скоріш, свободівці вважають, що робота на цій посаді полягає виключно в розподілі дотацій серед латифундистів.

Ще один регіонал, який отримав підвищення по службі – Вадим Боярський. Станом на 18 лютого 2014 року він працював першим заступником директора департаменту соціальнго захисту населення. А от вже у липні він очолив цю структуру.

Карколомну кар’єру раптово зробив і Василь Ясіновський, який із заступника начальника служби енергогосподарства КП «Тернопільелектротранс» виріс у директори департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму.

Головним освітянином області став Любомир Крупа, який до цього працював доцентом кафедри гуманітарних дисциплін Приватного вищого навчального закладу «Тернопільський комерційний інститут».

Олег Сиротюк підвищив у посаді ще одну чиновницю часів Януковича – Олену Чумак. Станом на 18 лютого 2014 року вона працювала завідувачем кошторисного сектору управління капітального будівництва. Але вже у липні пані Олена стала заступником начальника управління капітального будівництва – начальником виробничо-технічного відділу.

Голова обласної державної адміністрації перепризначив головного хоптянівського архітектора. Володимир Харченко, який в час розстрілу майданівців очолював управління містобудування та архітектури не лише отримав від свободівця довіру на продовження роботи, але й більше повноважень. Тепер він директор департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження.

Головним земельником став один із рупорів тернопільського майдану Віктор Мартинюк. Станом на 18 лютого 2014 року він не працював ніде. Хоч Сиротюк і змінив обгортку, начинка залишилась та ж сама. Частим гостем в обласному управлінні Держземагенства і його районних відділів є близький до Валентина Хоптяна колишній розпорядник земель Роман Папіровський. Як і раніше, працівники не розуміють, де знаходиться місце роботи керівника земельних ресурсів Тернопільського району регіонала Романа Левчика, оскільки він постійно знаходиться поруч із Віктором Мартинюком. Так само він супроводжував і Папіровського.

Погодив Олег Сиротюк і підвищення по посаді головного МНСника. Віктора Маслея, який станом на 18 лютого 2014 року працював першим заступником начальника управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Тернопільській області тепер став повноцінним керівником. МНСники відзначились почерговим утриманням антимайдану у Маріїнському парку під стінами Верховної Ради України. Там вони розгорнули для тітушок ціле наметове містечко із обігрівом палаток, постійне тепле харчування. Чиновники за державний кошт організовували підвіз продуктів, дров та пального. Майданівці, яких вбивали і калічили тітушки, робили це самостійно за власні кошти та за рахунок пожертв.

Ще одне «грошове» місце отримав Орест Ходинь. Раніше він працював простим лісничим в Бучацькому районі. Тепер він директор державного підприємства «Тернопільське лісове господарство».

Вже у серпні дійшли руки в свободівця Олега Сиротюка і до економіки. Тільки, як і в багатьох інших галузях, чекати на зміни не потрібно, оскільки однопартієць Тягнибока знову ж таки перепризначив регіонала. Галина Воляник, яка станом на 18 лютого 2014 року працювала директором департаменту економічного розвитку облдержадміністрації вже 19 серпня відповідно до розпорядження голови ОДА знову стала керівником цього структурного підрозділу, та ще й їй додали повноваження управління інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва.

Отже, кричати «Слава Україні!» може кожен. А от тих, кому можна довірити управлінську відповідальність у лавах ВО «Свобода» обмаль.

Станом на час, коли нам надали відповідь на інформаційний запит, досі немає призначень в керівництві департаментів екології та природних ресурсів, охорони здоров’я, культури, сім’ї та молоді, фізичної культури та спорту, управління з питань цивільного захисту населення, обласного державного архіву. Також, чиновники часів Януковича-Хоптяна керують Держсанепідемслужбою, пенсійним фондом, управліннями статистики та юстиції, пенітенціарною службою, головдержслужбою, управлінням захисту прав споживачів, ДП «Тернопільстандартметрологія», обласним центром зайнятості, антимонопольним комітетом, держгірпромнаглядом, інспекцією з питань праці, сільського господарства, архбудконтролем, екологічною інспекцією, держфініспекцією, укртрансінспекцією, фондом держмайна, аграрним фондом, фондами соціального захисту інвалідів та соціального страхування населення, філіями Нацбанку, Ощадбанку та Укрінбанку, Укрпоштою, Держтелерадіо та іншими структурами.

Чому в податкову йде стара команда?

Батальйону “Збруч” доставлено з Тернопільщини майже 5 тисяч літрів води