Не стало ректора тернопільського медичного університету Ковальчука

Поділитися

2 жовтня цього року об 11.00 в актовій залі адміністративного корпусу Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського (Майдан Волі, 1) розпочнеться прощання із ректором ТДМУ, членом-кореспондентом НАМН України, професором Леонідом Якимовичем Ковальчуком. Церемонія поховання розпочнеться 3 жовтня о 10.00 від адміністративного корпусу ТДМУ.

Тернопільський державний медичний університет сумує за Леонідом Ковальчуком
Сьогодні викладацький та студентський колектив Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського втратив свого наставника і керівника – члена-кореспондента НАМН України, заслуженого діяча науки і техніки України, професора Леоніда Якимовича Ковальчука. Його серце перестало битися 1 жовтня цього року внаслідок важкої хвороби.
Усе своє життя він присвятив медицині, допомозі хворим та розвитку медичного університету. Народився Леонід Якимович 15 березня 1947 року в селі Тернівка Ізяславського району Хмельницької області.
Очільник ТДМУ спершу закінчив Бережанське медичне училище (1967 р.). Спеціальність «лікар-лікувальник» із кваліфікацією «лікар-хірург» вже здобув у Тернопільському державному медичному інституті, отримавши диплом спеціаліста у 1973 році. Після закінчення навчання проходив інтернатуру в Тернопільській обласній клінічній лікарні. У 1974-75 роках працював лікарем-хірургом в селі Устя-Зелене Монастириського району Тернопільської області, а в 1975-78 роках – лікарем-хірургом, завідувачем хірургічного відділення Великодедеркальської лікарні Шумського району Тернопільської області. Починаючи з цього часу Леонід Ковальчук не обмежувався виключно лікарською діяльністю, а коло його наукових інтересів охоплювали питання сучасних лікувальних методик і технологій. У 1977 році Л.Я.Ковальчук захистив кандидатську дисертацію на тему «Активність ряду окислювальних ферментів нейтрофілів і лімфоцитів у хворих тиреотоксикозом». Цим він започаткував на Тернопільщині знану сьогодні свою хірургічну школу, що має міцне наукове підґрунтя.
У 1978 році доля закинула його у Кіровоградську область, де Леонід Ковальчук упродовж двох років працював завідувачем хірургічного відділення Знам’янської центральної районної лікарні. У 1980 році він повернувся в Тернопільщину на посаду лікаря-хірурга Тернопільської міської лікарні №1. Уже з 1981 по 1983 рік Леонід Якимович працював асистентом кафедри хірургії факультету вдосконалення лікарів Тернопільського медичного інституту. Згодом (1983-1987 рр.) він був головним хірургом Тернопільського облздороввідділу. У вересні 1987 року Леонід Ковальчук став завідувачем кафедри шпитальної хірургії №1 Тернопільської медичного інституту. У 1994-1997 роках обіймав посаду проректора з лікувальної роботи цього навчального закладу.
У серпні 1997 року, зважаючи на вагомий внесок у розвиток тоді ще Тернопільської державної медичної академії, його лідерські здібності, вміння прогнозувати, колектив навчального закладу довірив Леоніду Ковальчуку керівництво.
На посаді ректора Леонід Якимович проявив новаторський підхід в організації всіх видів діяльності ТДМА, яка під його керівництвом отримала статус університету і вийшла в число провідних вищих медичних навчальних закладів України. Його зусиллями відкрито 3 нові факультети: фармацевтичний, стоматологічний, іноземних студентів; чотири навчально-наукових інститути на базі теоретичних кафедр і перші в Україні навчально-науковий інститут медсестринства та навчально-науковий інститут післядипломної освіти.
Кардинально зміцнена матеріально-технічна база університету, створено видавництво «Укрмедкнига» з власним поліграфічним комплексом, яке є базовим для ЦМК з ВМО МОЗ України і найбільшим нині спеціалізованим медичним видавництвом в Україні, видаються обласні газети «Медична академія» та «Університетська лікарня». Створено також навчально-оздоровчий комплекс «Червона калина» з конгрес-центром, готелем, комплексом харчування, спортивно-фізкультурною базою та студентським профілакторієм.
Ректор ТДМУ заслужено здобув такі нагороди та почесні звання: член-кореспондент НАМН України, орден «За заслуги» ІІІ ступеня, заслужений діяч науки і техніки України. Він також нагороджений Почесними грамотами Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я, Дипломом міжнародного рейтингу «Золота фортуна», був занесений у «Золоту книгу еліти України». У 2008 році удостоєний звання Почесного професора університету Південної Кароліни (США), у 2014 році – звання Почесного професора Тбіліського державного медичного університету (Грузія). Також нагороджений іменною ювілейною медаллю Братиславського медичного університету (Словаччина), відзнакою «Європейська якість» Європейської бізнес-асамблеї.
З 2009 року очолював постійну комісію Тернопільської обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства. Його особливо непокоїла необхідність змін в існуючій системі охороні здоров’я. Результатом його діяльності стала «Концепція реформування галузі охорони здоров’я Тернопільської області». Леоніда Якимовича турбували також питання підготовки медичних кадрів. До вирішення цієї проблеми він підійшов нестандартно, а саме із застосуванням новітніх інноваційних методик – методики єдиного дня, практично орієнтованої моделі навчального процесу (Z-модель), ліній практичних навичок, ОСКІ (ОСПІ), тестових технологій оцінювання, комп’ютерних технологій, віртуальних комп’ютерних програм. Ректор ТДМУ особливий наголос робив на здобутті студентами-медиками практичних навичок. Саме він вперше в Україні започаткував проект створення університетських лікарень на основі коопераційної моделі. Для підготовки сімейних лікарів Леонід Ковальчук зініціював створення мережі навчально-практичних центрів первинної медико-санітарної допомоги. У цьому Леонід Якимович бачив шлях інтеграції вищої медичної освіти України в міжнародний освітній медичний простір.
В основу нововведень покладено ґрунтовне вивчення і аналіз міжнародного досвіду, налагодження тісної співпраці із провідними закордонними університетами.
Леонід Якимович – знаний фахівець у галузі медицини із значним авторитетом серед колег та друзів, студентів та пацієнтів. Основна наукова діяльність була пов’язана з вивченням фундаментальних проблем виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки. Ним розроблено оригінальні, патофізіологічно обгрунтовані органозберігаючі методи хірургічного лікування виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, що зменшило частоту рецидивів післярезекційних розладів в чотири рази. Розробив також методи підвищення безпеки та ефективності хірургічного лікування патології магістральних артерій та екстракраніальних судин, зокрема метод попередження тромбозу сегмента реконструкції артеріальної системи.
Він є автором 234 наукових праць, в тому числі 7 монографій, 4 атласів оперативних втручань, 6 підручників, 3 навчальних посібників, 32 винаходів і патентів. Підготував 8 докторів і 30 кандидатів наук. Леонід Ковальчук також був головним редактором науково-практичного журналу «Шпитальна хірургія» та членом редакційної ради «Издательский дом ГЭОТАР-МЕД» (Росія).
Основні наукові праці: «Вибір методів хірургічного лікування гастродуоденальних виразок» (1997 р.); «Лапароскопічна хірургія жовчних шляхів» (1997 р.); «Шпитальна хірургія» (підручник, 1999 р.); «Клінічна хірургія» (підручник, 2000 р.); «Органний кровообіг при передракових станах стравоходу та шлунка» (2001 р.); «Хірургія демпінг-синдрому» (2002 р.); «Анестезіологія, реанімація та інтенсивна терапія невідкладних станів» (2003 р.); «Атлас оперативних втручань на органах шлунково-кишкового тракту і передній черевній стінці» (2004 р.); «Хірургія поєднаних і множинних атеросклеротичних оклюзій екстракраніальних артерій та аорто-стегнового сегмента» (2005 р.); «Клінічна флебологія» (2008 р.); «Хірургія» (підручник, 2010 р.); «Венозні тромбози» (2010 р.).
Він з великою відповідальністю ставився до своєї роботи, намагався зберегти життя та здоров’я кожного пацієнта, працював на благо України. Ректор вірив у кожного студента і щиро радів досягненням і здобуткам своїх випускників.
Цього року ТДМУ завдяки мудрому і дбайливому керуванню Леоніда Ковальчука був визнаний Міністерством охорони здоров’я України кращим університетом серед усіх медичних навчальних закладів нашої країни.
Для Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відхід Леоніда Ковальчука є непоправною втратою. Лише з часом кожен, хто працював поряд із цією непересічною людиною, збагне всю велич постаті Леоніда Якимовича і оцінить його внесок сповна! Викладацький і студентський колектив висловлює також щирі співчуття родині Ковальчуків з приводу втрати мудрого і люблячого чоловіка, батька, дідуся!
Вічная пам’ять!

Сьогодні у Тернополі можна буде побачити усю агентуру Кремля

Звіт Самооборони по збору допомоги АТО