Сьогодні “відьомська ніч” – Хелловін

Поділитися

Сьогодні, у ніч з 31 жовтня на 1 листопада у світі відзначають свято, яке походить від старовинного кельтського – Хелловін. Після прийняття християнства його святкували як «надвечір’я Дня всіх святих». Найгучніше проходить у Сполучених Штатах, Канаді, Ірландії та Великій Британії. Не будучи там державним святом, за популярністю Хелловін поступається лише Різдву. В Україні набуває поширення після здобуття незалежності, разом із пожвавленням процесів глобалізації.

На думку багатьох дослідників, Хелловін є християнізованим святом, що походить від кельтських святкувань жнив.

Під час святкування Хелловіну відбувається традиційне випрошування цукерок дітьми.

Уперше назва Хелловіну (Halloween) згадується у 1745 році. Слово походить від англійського Hallowe’en — скорочення виразу All Hallow’s Eve — надвечірня (переддень) Дня всіх святих, яке в свою чергу розшифровується як All Hallowed Souls Eve — дослівно: Надвечірня Всіх Святих Душ.

Символом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза (Ліхтар Джека), якими, одягнені в біле, діти лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками (звичайно солодощами).

Святкування Хелловіну розпочиналося, коли земля вкривалась першим снігом — це древнє кельтське свято, яке розглядають, як тваринницьке і сільськогосподарське, а також свято мертвих, чиї духи живились в цей час. В цей період починався забій худоби (зараз це день святого Ма́ртина), що символізувало закінчення літа — збирання урожаю, яке було пізнім у північних кельтських реґіонах. Перевдягання в костюми до Хелловіну має давню традицію ще з давніх дохристиянських часів — чоловіки-кельти в Галії одягались в шкури забитих тварин. Є і вірогідніша версія — дітей переодягали навмисно, аби врятувати від ґоблінів, що звалися савинах, які нібито з’являлись на свято Савину та крали дітей. За віруваннями кельтів в цей період дуже активні відьми, злі феї та мерці. Характерні для Савину вогнища та танці навколо них. Свято тривало з ночі 31 жовтня на 1 листопада та ще три дні. Слово Samhain ірландською мовою означає також назву місяця «листопад».

Легенда

1024px-Jack-o'-Lantern_2003-10-31Легенда про світильник Джека доволі давня. Згідно з нею, колись в Ірландії жив коваль Джек, що був відомий як пияк та скнара. Якось він запросив самого диявола, що збирався забрати його душу в пекло, у шинок, щоб в останній раз випити елю і пригостити дідька випивкою, той погодився, але згодом стало зрозуміло, що Джеку немає чим заплатити. Тоді Джек запропонував дияволу схитрувати, а саме, сатана мав перетворитись в монету. Диявол повірив йому і вчинив за порадою коваля. Але, як тільки він перетворився в монету Джек поклав її до своєї кишені в якій лежав срібний хрестик. Таким чином сатана опинився в пастці — біля розп’яття він не міг користуватись своєю силою. Тоді Джек змусив диявола погодитись не претендувати на душу коваля і подарувати йому ще рік життя. Женский журнал для собременной женщины. Той змушений був погодитись.

Через деякий час Джек зміг знову обдурити наївного диявола — він запропонував йому назбирати яблук, бо йому нібито востаннє захотілось їх скуштувати. нечистий погодився і поліз перший на дерево, тим часом хитрий коваль надряпав на корі яблуні хрест. Таким чином диявол не міг злізти з дерева і знову опинився в пастці, а Джек зміг «виторгувати» собі ще 10 років життя. Коли ж прийшла його смертна година, його — скнару та пияка, не захотіли приймати до себе Небеса, але й згідно з договором в пекло він теж не міг потрапити. Таким чином Джек став неприкаяною душею і почав блукати по землі. Наостанок диявол кинув йому зі сміхом вуглинку з пекла, яка мала освітлювати йому дорогу у вічній темряві. Ліхтарем для цієї вуглинки стала порожня ріпа (за іншою версією гарбуз), йдеться у Вікіпедії.

Заява Всеукраїнської громадської організації “Комітет виборців України” до підписантів Коаліційної угоди

“Лебедина колегія” губернатора Сиротюка: гірше не буває (відео)