“ДАЙ” повернулись на дороги

Поділитися

Тернополянину-водію, який порушив правила і перетнув суцільну смугу, працівники ДАІ пропонували: або складаємо протокол та платиш штраф, або «рішаємо». Активісти тернопільського осередку ВО «Автомайдан» обурені поверненням хабарників в погонах на дороги області та вимагають у начальника обласної ДАІ негайно звільнити їх з роботи. В іншому разі погрожують пікетами, припиненням будь-якої співпраці та допомоги навіть тим працівникам ДАІ, які зараз воюють в зоні АТО
Вибір – або платиш офіційний штраф, або вирішуємо питання без протоколу за окрему плату – запропонували працівники ДАІ тернопільському водієві. Це трапилось 25 листопада близько 16.00 на трасі Тернопіль-Підволочиськ, поблизу с. Ступки.
Водій погоджується, що правила порушив і готовий був понести покарання, але обурився поверненням на дороги області людей у погонах, які пропонують закрити очі на порушення за окрему плату. Тому чоловік звернувся до активістів тернопільського осередку ВО «Автомайдан». Також повідомив, що разом з ним затримали ще одного водія за подібне порушення, якого працівники ДАІ чомусь відпустили. Коли чоловік поцікавився, чому так – інспектори і йому одразу віддали документи, сіли до службового авто і поїхали.
– Ми виїхали на місце, яке вказав водій, – розповів голова ТО ВО «Автомайдан» Ігор Василів. – Працівники ДАІ за тих 10 хвилин вже переїхали і стояли при в’їзді в с. Романівка. Коли ми під’їхали до патрульного авто, ці ж працівники ДАІ вже зупинили вантажівку і «Рено».
Водії цих авто саме просили інспекторів повернути листок, на якому вони записали їх особисті дані. Інспектори відпирались, мовляв, нічого не записували. Однак, на руці одного з них активісти помітили напис шариковою ручкою. Це були дані автомобіля водія, який раніше поскаржився автомайданівцям, що у нього вимагали хабар.
– Нас цікавить, на якій підставі інспектори ДАІ незаконно збирають особисті дані водіїв, – каже Ігор Василів. – Збирання інформації без згоди на те власника є незаконним.
Водії також повідомили активістам, що працівники ДАІ фотографували їх на місці зупинки на мобільні телефони і погрожували, що штрафи прийдуть разом з фото додому.
– У інспекторів ДАІ вилучені два листка з особистими даними громадян – все було записано на обкладинці книжки протоколів, – повідомили автомайданівці. – Фото цих записів у нас є. Однак, ми не публікуємо їх через захист персональних даних.
Окрім того, патрульне авто інспектори запаркували з порушеннями, запевняють активісти.
– Ми звертаємось до начальника обласної ДАІ Андрія Матрифайла з вимогою звільнити цих інспекторів і провести службове розслідування щодо працівників 2-го взводу батальйону ДПС, – заявив Ігор Василів. – Вважаємо, що ми маємо повне право це робити.
Активісти «Автомайдану» нагадують керівництву ДАІ, що саме вони повернули інспекторів на дороги після погромів та ночі гніву. Саме автомайданівці чергували разом з інспекторами протягом чотирьох місяців, адже хотіли змінити щось в державі. Саме активісти «Автомайдану» постійно допомагають працівникам ДАІ, які зараз в АТО.
– Вимагаємо відновити круглі столи у ДАІ, які проводили одразу після Революції Гідності, – каже Ігор Василів. – Адже під час цих зустрічей активісти повідомляли керівництву ДАІ про подібні випадки і безлад, який собі дозволяють чинити його підлеглі.
До речі, копії фото листків, де двоє інспекторів збирали особисті дані водіїв, активісти вже передали керівнику Департаменту ДАІ п. Сіренку.
– Попереджаємо, якщо не будуть вжиті заходи щодо вищевказаних вимагачів у погонах, ми пікетуватимемо обласну ДАІ і припиняємо будь-яку співпрацю і допомогу навіть тим інспекторам, які зараз служать в АТО.

Про джерела фінансування Радикальної партії Олега Ляшка

Про війну з Росією без гриму: правда з перших уст (відео)