Комедія у межах Тернополя: звіт міського голови (відео)

Поділитися

Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала, який відбувся вчора у палаці культури “Березіль”, можна розглядати з різних сторін. Зрозуміло, що це було добре зрежисоване дійство. І за це Надал має дякувати (що він і привселюдно зробив) своєму гуманітарному заступнику Олександру Смику. Проте, автору цих рядків соромно за нашу владу, яка нагнала повний зал підлеглих мера, чиновників різного калібру.

Бюрократи всіх мастей обурювались, що в голодні-холодні прийшли до зали і мусили три години відсидіти, а хто й відстояти. Правда, не зовсім змерзлі, оскільки весь автотранспорт міської ради, управлінь та комунальних установ цього вечора красувався під “Березолем”. Чиновників не лише привезли на пропагандистський захід, але й розвезли по домівках. Соромно також й за звичайних тернополян, загальній масі байдуже, що робиться насправді у місті. Єдине, що може пояснити ситуацію,  можливо, краяни ногами “проголосували” за звіт Надала і це означає повний провал мера.

Щоб “збити негативну хвилю” з міського голови, під час звіту виступали начальники управлінь чи не всіх напрямків. Таким чином Сергій Надал ніби розділив з ними відповідальність. У цей час так звана громадськість спромоглася лише тримати плакати з критикою мера. Розсілися так звані ідейні борці під патронатом криміналу на балконі і їх ніхто не помічав. Коли ж вони потім вийшли до зали, то не дозволяли сфотографувати своє обличчя з плакатами, не хотіли представитись, пояснити свою позицію. Але про це згодом.

Партійних діячів Тернополя різних структур також не було у залі, окрім депутата міської ради Петра Ландяка. Як не дивно, прийшло й кілька депутатів-свободівців міської ради від “Свободи”. Серед них був й брат вже екс-губернатора Сиротюка. Ні Кайди, ні Головка, ні Стаюри у залі не було помічено, як це відбувалось у перший звіт мера. Набагато більше було правоохоронців і працівників спецслужб.

Вів дійство Олександр Смик. До прозорої сучасної трибуни підходили по черзі чиновники і звітували. Розказували тільки про успіхи. Доходило до абсурду, коли керівник ЖКГ Лесів тішився “слониками”. У цей час на вуха мера “присів” комунальний заступник Владислав Стемковський. Слухаючи про успіхи, втілення ідей Надала, здавалось, що зал потрапив у комуністичні часи глибокого застою. Помічники Сергія Віталійовича вважають, що таке звітування правильне, оскільки чиновники різних управлінь дізналися хто чим займається. Насправді ж, працівники мерії та управлінь регулярно заглядали на годинники, очікуючи коли це марудство скінчиться. Людям було соромно, що їх, як отару, після Революції гідності, зігнали до зали, відмітили хто прийшов і змушують сидіти, бо на виході відмічають, хто спробує вийти.

Обслуговували це дійство нібито волонтери від громадської організації “Файне місто”, яка створена спеціальна під мера. Тут студентів вчать “лягати під владу” і отримувати задоволення від якихось бонусів. Діти збирали записки, які, як виявилось, дійсно чиновники писали більш-менш щиро, без нагляду начальства, тому відповіді на питання стали найцікавішою частиною заходу.”Криміналітетна громадськість” писати чи то не вміла, чи то їхні записки відсіяли, хоча доволі критичні питання від чиновників мер зачитував.

Записки час від часу падали з прозорої трибуни і мер мусів їх збирати. Відповідаючи на критичні питання, Надал хитренько переадресовував їх на профільних заступників і начальників управлінь. На питання, що ви, пане мер вже влітку записували цю проблему у блокнот, Сергій Віталійович не знаходив ні конкретної відповіді, ні жарту, а лише червонів. Не допомогло йому й демонстрація рекламного ролику, який зробили журналісти ТВ-4, назвавши його підсумками діяльності мера на четвертому році каденції. По завершенню фільму зал не аплодував стоячи, без овацій, як це було прийнято реагувати на побрехеньки за радянських часів. Люди знають, що на всьому, на елементарній заміні бруківки, влада отримує приватний економічний зиск. Було чути, як лише підлизи головного крісла Тернополя намагались особливо активно “нахлопати мозолів”.

На питання про очистку озера, Сергій Надал розповів про зарибнення озера, що викликало сміх у залі. Мер сконфузився, бо не чекав такої реакції від підлеглих.

Про поганих водіїв у Тернополі глава міста говорив через призму того, що вони не платили кошти за парку з допомогою паркувальних автоматів. Про те, що у місті найменша зарплата серед усіх обласних центрів – 2700 гривень на місяць, мер не згадував.Згадав цю цифру, коли треба було покритикувати підприємців, які виплачують зарплати у конвертах.

На питання про перевезення всіх пільговиків у громадському транспорті Сергій Надал почав відбріхуватись соціальними маршрутками, найдешевшою ціною проїзду, трьома пільговими місцями у маршрутках. Зал не сприймав аргументів Надала, коли говорив про необхідність піднесення ціни проїзду. Мовляв, у нас найдешевший проїзд, а людям варто їздити у тролейбусах, де пільговиків беруть без обмежень. Про те, що “рогаті” рідко курсують не згадував (у Тернополі їх 48, а маршруток-автобусів понад 200).

Щороку з бюджеету міста можна взяти і полагодити 20-25 дворів, а треба зараз більше сотні. Мовляв, на це треба 4 роки, натякав Надал на те, що його треба переобрати на нову каденцію і будете мати нові дворики.

Про сумні перспективи гігантів Тернополя йшлося в одній записці. Мер бачить перспективу лише в “Текстерно”. Влада міста підтримує цю організацію, не вимагаючи вже 10 мільйонів гривень заборгованості земельного податку внести вже до казни. Хто стоїть за підприємством – мер промовчав.

Про причини занепаду греко-римської боротьби у Тернополі мер говорив через призму відсутності кадрів середньої вікової ланки.

Щодо зупинки громадського транспорту на вулиці Київська,9 доручив розібратися профільному керівнику.

“Шанхай” на ринку, на вулиці Шептицького закінчиться цього року. На комунальному ринку, який будується, селяни без оплати за місце зможуть реалізовувати свою продукцію. Чи дотримає мер обіцянки – можна буде побачити з Нового року.

Щодо поборів у школах, мер запропонував ці здирства перевести у безготівковий рівень. Гроші всерівно треба збирати, але розпоряджатися ними мав би батьківський комітет.

Під завісу зустрічі здали нерви у представників так званої громадськості. Спочатку в партер вийшла депутат Наталя Карпишин. Потім на допомогу їй прийшла пані Степанова із “знаковою” фамілією для Тернополя, як вдало скаламбурив Сергій Надал.  Вони пробували розказати які злочини чинить діюча влада, як з прибирання міста зробили бізнес, як зникла земля з парків. Мер намагався виправдовуватись. До нього в підмогу прийшов Олександр Смик. Правоохоронці і волонтери не втручались в перепалку. Проте, змордовані чиновники не хотіли того всього слухати не тому, що це було не цікаво, чи не важливо, а люди були просто змордовані, хотіли повечеряти, побачити дітей, онуків. Головний аргумент бюрократів з управління соцзабезу, які зайняли перші три ряди, “СКІЛЬКИ ВСЕ ЦЕ БУДЕ ПРОДОВЖУВАТИСЬ? МИ НОЧУВАТИ ТУТ НЕ ХОЧЕМО”.

Врятував Надала від тривало скандалу той же Олександр Смик, який оголосив про початок нагородження кращих тернополян. З-за куліс випустили маленьку дитину з 5 класу, яка перемогла на конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика. Як та дитина вистояла три години звіту – невідомо. Так званим громадським активістам вистачило розуму припинити крики і вступитися із залу. Мер нагороджував кращих з кращих комунальників, бюрократів з облдержадміністрації і навіть головного казначея. По завершенню мав відбутися концерт, поданий як звіт міського управління культури. Але терпцю в чиновників вже не було і 90% присутніх відразу встали і вийшли. До сидів до кінця першого виступу й заступник мера Владислав Стемковський. А далі артисти співали порожнім кріслам.

Загалом же враження від звіту мера таке, що Сергій Надал 100% буде балотуватися на наступний термін. Чи матиме він підтримку “Свободи” – сумнівно. Але чи потрібна вона йому – ще більше сумнівно. На фоні усіх місцевих діячів, однопартійців та конкурентів мер виглядає найпотужніше, орієнтується як у бюджетних питаннях, соціальних, так і дріб’язкових. Але йому потрібен якісний контроль, якого просто не існує в Тернополі. Значно краще з витримкою у глави міста. На звіті він жодного разу не зірвався, не хамив, що показало його впевненість у своїх силах.

З одного боку шкода, що фахівець такого рівня у Тернополі працює далеко не на благо громади, з іншого – ще не пізно здоровим силам, особистостям зробити у новій міській раді потужну фракцію для контролю дій влади. Хоча, з такою опозицією Надал керуватиме у Тернополі до пенсії, а можливо й довше ((

У Тернополі долар по 10 гривень? (відео)

Де працюватимуть у парламенті новообрані нардепи від Тернопільщини?