Як змінився Твіттер в Україні та Тернопільській області за рік

Поділитися

Із липня 2013 року до липня 2014-го кількість твіттер-акаунтів і у Тернопільській області, і загалом в Україні різко зросла, а їхня активність збільшилася. Найімовірніше, це пов’язано з бурхливим громадсько-політичним життям у країні — Євромайданом та подальшими подіями.

Основні цифри та факти:

За даними Пошуку у блогах Яндекса, у січні та липні 2014 року в українському Твіттері двічі відбувалося різке збільшення кількості користувачів. Перший раз був, очевидно, пов’язаний із Євромайданом. Другий — із авіакатастрофою у Донецькій області. Половина усіх реєстрацій протягом липня 2014 року припала на день падіння “Боїнга” та наступний.

У Тернопільській області кількість акаунтів за рік збільшилась у 3,5 раза — з 2 тис. до 7 тис., причому понад третина нових акаунтів з’явилася у липні 2014 року. Зараз область — 18-та в Україні за кількістю акаунтів у Твіттері.

Спочатку Євромайдан не суттєво вплинув на активність користувачів із Тернополя. Натомість у лютому цього року кількість опублікованих повідомлень різко зросла: середня кількість твітів в області на день порівняно з листопадом збільшилася у 4,6 раза — з 261 до 1204. А найактивнішим за кількістю публікацій на день став липень. За 17 і 18 липня — два дні із найбільшою кількістю твітів — в українських акаунтах з’явився майже мільйон повідомлень, причому близько 10 тисяч із них — із Тернополя та області.

До 21 листопада середня довжина твіта українською у країні становила близько 90 символів, а після — понад 100. Водночас довжина твітів російською практично не змінилася — близько 80 знаків у середньому твіті.

Найпоширенішим хештегом від початку Євромайдану до кінця липня 2014 року в українському Твіттері залишався #євромайдан. Якщо підсумувати усі згадування хештегів із різними варіантами написання слова “Євромайдан” українською, російською та англійською мовами (#євромайдан, #евромайдан, #euromaidan тощо), то з листопада 2013-го до липня 2014 року у Тернополі та області їх ужили майже 6 тисяч разів, а загалом у країні — понад 700 тисяч разів.

Топ-10 хештегів у твітах із Тернополя та області:

Хештег Кількість згадувань в області
#євромайдан 3,7 тис.
#euromaidan 1,1 тис.
#новости 0,9 тис.
#евромайдан 0,8 тис.
#ukraine 0,8 тис.
#украина 0,7 тис.
#україна 0,7 тис.
#тернопіль 0,6 тис.
#россия 0,6 тис.
#крым 0,5 тис.

Велика кількість з-поміж часто згадуваних хештегів в українському сегменті Твіттера з’явилася або набула популярності під час Євромайдану та подальших подій. Більшість цих тегів виходила на пікові значення згадуваності в одні й ті самі дні: 18‒22 лютого, на початку і в середині березня, у середині квітня, наприкінці травня, а також на початку липня 2014 року.

(Увімкніть показ зображень, щоб побачити графік)

Більшість персон із тих, кого найчастіше згадували в повідомленнях українські користувачі Твіттера у період Євромайдану та після нього, так чи інакше пов’язана з політикою.

Топ-20 осіб, яких найчастіше згадували у твітах з України:

Ім’я та прізвище Кількість згадувань у країні
Володимир Путін 354 тис.
Віктор Янукович 212 тис.
Петро Порошенко 154 тис.
Юлія Тимошенко 61 тис.
Віталий і Володимир Клички 52,8 тис.
Олександр Турчинов 52,7 тис.
Арсен Аваков 48,2 тис.
Барак Обама 47,8 тис.
Рінат Ахметов 34 тис.
Ігор Гіркін (Стрєлков) 31 тис.
Олег Ляшко 30 тис.
Олег Царьов 29 тис.
Сергій Лавров 27 тис.
Дмитро Медведєв 24 тис.
Микола Азаров 18 тис.
Надія Савченко 17 тис.
Олександр Лукашенко 16 тис.
Віктор Медведчук 13,7 тис.
Володимир Жириновський 13,5 тис.

Повна версія дослідження про Твіттер в Україні (PDF): http://download.yandex.ru/company/Yandex_on_UkrainianTwitter_Nov2014.pdf

Оцінка ситуації на Сході та зовнішньополітичні орієнтації українців

Новим губернатором Тернопільщини буде “радикал” від Балоги?