Централізоване опалення у Тернополі буде значно вигіднішим за індивідуальне

Поділитися

Вісімнадцятого лютого в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології відбувся семінар за участю голів ОСББ м. Тернопіль, яким було представлено програму термомодернізації житлового фонду. Її у Тернополі планують впровадити впродовж 2015-2020 років.

Про особливості житлового фонду Тернополя та про обґрунтування впровадження програми розповів завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Павло Савечко.

–           Українці вже відчули наслідки збільшення вартості газу. Однак варто усвідомити, що це ще не кінець, і бути готовими до того, що енергоносії здорожчають ще у шість-сім разів. За таких умов централізоване опалення для багатоквартирних будинків стане суттєво вигіднішим за індивідуальне, – пояснює фахівець.

Впровадження програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду обґрунтоване тим, що впродовж багатьох десятиріч ніхто не переймався питаннями енергозбереження, споруджуючи житло.

–           У повоєнні роки відбувалася планомірна, поступова відбудова міста, а вже в сімдесятих роках чисельність населення в Тернополі суттєво збільшилася. Відтак, найбільше будинків у Тернополі було збудовано у сімдесяті – вісімдесяті роки, коли виникла найгостріша потреба у житлі. Зважаючи на необхідність забезпечити людей житлом, будинки зводили, зовсім не дотримуючись технологій  енергозбереження. Тому затрати тепла зараз є дуже високими – воно «втікає» через вікна, стіни, горища та підвали будівлі. Зважаючи на тенденцію до стрімкого здорожчання газу для населення, ми розробили програму, завдяки якій будуть зменшені його затрати.

За словами фахівця, програма передбачає як цілком логічні і легкодоступні кроки, так і глобальні та дороговартісні. До простих відносять моменти утеплення квартир шляхом заміни вікон на енергозберігаючі (детальніше про вимоги до вікон можна дізнатися із презентації) самими мешканцями, заміну дверей тощо. Має сенс утеплення горищ та підвалів багатоквартирних будинків, а оскільки великий розхід тепла відбувається  саме через стіни, то необхідно подбати і про їх утеплення.

–           До нас звертаються тернополяни, які хочуть утеплити лише стіни, якими оточене їхнє житло. Наголошую, проект термомодернізації передбачає комплексне утеплення всього будинку або якоїсь його стіни, а не «латання» там, де хочуть мешканці. Лише за умови дотримання цієї вимоги, можна очікувати на ефект, – зауважує Павло Савечко. – Локальне утеплення не лише  заборонене вимогами ДБН, але й не є ефективним. Програма енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду передбачає виконання ряду кроків, здійснюючи які, ми досягнемо бажаного результату. Програма у Тернополі реалізовуватиметься за умови співфінансування: тридцять відсотків коштів мають зібрати мешканці, а сімдесят відсотків надаються із бюджету.

Для того, щоб долучитися до програми, мешканці повинні провести загальнобудинкові збори, під час яких визначити пріоритетні заходи. Після цього – замовити кошторисну документацію в рахунок співфінансування та подати її до управління ЖКГ.

Як пояснили присутні на семінарі фахівці ТОВ «Данфосс», які вже тривалий час працюють у сфері енергозебереження, у  європейських країнах затрачають значно менше теплової енергії, аніж в Україні. Тому варто усвідомити, що ціна газу не стане дешевшою, і все, що можна зробити сьогодні – це зменшити його затрати. Для цього, окрім утеплення будинків, необхідно здійснити модернізацію системи теплопостачання та облаштувати індивідуальні теплові пункти, які зможуть забезпечити місто теплом, зробивши при цьому його затрати раціональними.

Дізнатися більше про Програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки можна,  зателефонувавши до фахівців сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР за номером телефону 52 58 33 або завітавши в управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології  (м. Тернопіль, вул. Коперніка,1, каб. 209).

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

110 – річниця від дня народження Уласа Самчука у Тернополі

Житель Івано-Франківська скоїв дві крадіжки у Тернополі