Тернопільські таємниці

Поділитися

Мабуть, слід почати з офіційної інформації з сайту Тернопільської міської ради:
«27 лютого 2015 р. факт незаконної зрізки дерев під час традиційного об’їзду міста зафіксували фахівці відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР. Навпроти магазину «Прогрес» у зеленій зоні, що знаходиться на перехресті вулиць Слівенська, Лесі Українки та Монастирського, невідомі чоловіки здійснювали зрізку дерев, а на вимогу пред’явити дозвільні документи – втекли.
На місце події оперативно прибули фахівці екологічної інспекції та спільно із спеціалістами відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР здійснили акт обстеження. Виявилося, що зловмисники самовільно зрізали 3 аличі, 2 клени та 34 кущі бузку».
Це все ніби й так, але я повинен пролити світло на передісторію цього зеленого гаю, який є окрасою та захистом жителів мікрорайону. Це досить велика зелена зона мікрорайону, виконує важливу екологічну функцію очистки повітря, захисту від шуму транспорту. Навесні бузок дуже гарно цвіте і поширює неймовірні пахощі. Цим чагарникам більше 30 років. Фактично це дерева.
Коли громадські активісти у 2014 році вивчали недоліки генерального плану та плану зонування нашого міста, то виявили, що на територій цього зеленого гаю виділено дві земельні ділянки під забудову: 0.44 га. та 0.06 га.
Тернопільському міському голові п. Надалу були надані пропозиції щодо недопущення забудови цієї зеленої зони. За даними інвентаризації зелених насаджень, яку провели студенти екологи Тернопільського педагогічного університету у цій зеленій зоні було більше 500 дерев та кущів.
Відчуваючи, що Тернопільська міська рада не збирається щось змінювати, 29 грудня 2014 року я, як голова Громадської ради з питань екології та ЖКГ Тернопільської міської ради, написав листа до п. Надала з проханням винести на наступну сесію Тернопільської міської ради питання щодо скасування рішень, якими були надані ці земельні ділянки під забудову. На мій запит п. Остапчук (заступник міського голови) надав відповідь, що згідно плану зонування вказана територія визначена, як культурні та спортивні зони. Після внесення змін, відповідно до чинного законодавства у містобудівну документацію будуть вноситися за необхідності (!) зміни в раніше прийняті рішення міської ради. Як кажуть: «крапка». Цю відповідь сотворив начальник відділу земельних ресурсів ТМР п. Кібляр В.Л.
Інтрига цієї ситуації полягає у тому, що ці дві земельні ділянки належать відомому бізнесмену-будівельнику п. Лилу Василю Йосиповичу. Я спілкувався з ним на тему неприпустимості винищення зеленого гаю, на що він відповів: «Якщо громада проти будівництва, я не буду будувати». Уявіть собі міру «патріотизму»! Однак, Василю Йосиповичу не вистачило 0.44 га. зеленого гаю, тому він запланував ще й забрати 6 сотих газону, який відділяє від дороги пішохідну доріжку, де гуляють мами з малюками.
Не хочу думати, що нахабна, таємнича зрізка дерев є підготовкою до забудови. Думаю, міська рада повинна ініціювати створення скверика на місці видалених дерев.
Довідково: за 3 роки каденції нашого мера площа лісопаркової зони Тернополя зменшилася на 85 гектарів. Площа парків «Шевченка», «Відродження», «Топільче» штучно зменшена на 25 гектарів, у парку «Загребелля» у водоохоронній зоні незаконно ведеться капітальне будівництво п. І. Гудою, знищено 50 сотих парку та здерто родючий шар ґрунту (цинічний вандалізм!). Окрім того, виділено багато земельних ділянок для будівництва у зелених зонах та в історичній частині міста. Останнє «досягнення» містобудування – це будівництво торгівельного комплексу на площі залізничного вокзалу на місці останнього газону.
Тернопіль 01 березня 2015 року.
Голова Громадської організації
«ЕКОАЛЬЯНС» О. ФІЛЬ

Хорошая история матадора Альваро Мунеро

На схід відправили 25 тонн волонтерської допомоги