Понад півсотні тернополян убезпечили себе від меланоми

Поділитися

Понад 60 тернополян та жителів області обстежилися на меланому у п’ятницю, 24 квітня 2015 року у “Тернопільському обласному клінічному шкірно-венерологічному диспансері” в рамках проведення Дня ранньої діагностики меланоми в Україні.
За попередніми даними, одну особу молодого віку скеровано до онколога в “Тернопільський обласний комунальнний клінічний онкодиспасер” для дообстеження.
Впродовж дня шкірні покриви кожного пацієнта уважно оглядалися дерматовенерологами за допомогою сучасного дерматоскопа, а при потребі – пропонувалися індивідуальні консультації. Окрім того, пацієнти отримали кваліфіковані консультації спеціалістів, зокрема роз’яснення впливу доведених наукою основних канцерогенів та інформацію щодо уникнення їх впливу на організм.
– Функцію ранньої діагностики покликані забезпечити саме дерматологи, оскільки до онкологів пацієнти потрапляють вже на стадії візуально видимих пухлин, а часто і пухлин в стадії метастазування чи розпаду – говорить Заслужений лікар України, міський позаштатний спеціаліст-дерматовенеролог, дерматовенеролог вищої категорії КУТОР “Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер” Оксана Глушок. – Діагностика новоутворів шкіри проводиться шляхом клінічного обстеження, так званою візуальною поверхневою діагностикою, проведенням дерматоскопії, цитологічного аналізу та патгістологічного лабораторного дослідження.
За словами Оксани Кирилівни, “якщо візуально можна оцінити поверхневі характеристики новоутвору, то дерматоскопія дає можливість, так би мовити, “заглянути” в його глибину до двох міліметрів, будучи не інвазивною методикою. А з допомогою цитологічного та патгістологічного досліджень вивчається клітинний склад пухлин чи новоутворів, присутність злоякісних клітин у пухлинах. Однак ці методики можуть бути виконані тільки з порушенням цілісності новоутвору (вони є інвазивними).
Меланома є однією із найбільш злоякісних пухлин кіри. Хвороба, зазвичай, зовні дуже схожа на родимку, але на відміну від родимки, меланома може прогресувати, уразивши інші органи та спричинити смерть. Власне, в залежності від клінічної картини, прогресу захворювання, анатомічної ділянки та гістологічних параметрів розрізняють чотири основні клінічні типи меланоми. Однак, як переконують фахівці, на ранніх стадіях меланома піддається лікуванню і відсоток одужання може сягати навіть 95%. Відтак, аби убезпечити себе від розвитку меланоми та важких наслідків недуги, потрібно, в першу чергу, самообстежити власні шкірні покриви та при будь-яких тривожних ознаках, слід негайно звернутися до дерматолога.
– Ознаки, які мають насторожити кожного – продовжує далі дерматовенеролог Оксана Глушок – будь-яка зміна розміру, форми або кольору новоутворення такого як родимки, невусу тощо, які сталися за короткий період часу. Зокрема, будь-яка асиметрія родимки, одна сторона не схожа на іншу; нерівний край родимки; включення ділянок червоного, коричневого, синього або білого кольору; діаметр більше 6 міліметрів; піднесеність пухлини над навколишньою шкірою. Для огляду незручних для очей ділянок, можна скористатися дзеркалом або попросити про допомогу когось із рідних.
Про те, що “надважливо, особливо для дітей та підлітків, максимально захищатися від впливу ультрафіолетового опромінення (УФО) як природнього, так і штучного (приміром, у соляріях – авт.) – розповіла завідуюча диспансерним відділом “Тернопільського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру” Тетяна Шкробот.
– Доведено, що УФО має онкогенну дію, – акцентувала увагу на проблематиці Тетяна Степанівна – викликає фотостаріння шкіри, знижує імунні (захисні) властивості шкіри, викликає фототравматичні, фототоксичні, фотодинамічні та фотоалергічні реакції.
Також дерматовенерологи радять бути вкрай уважними із сонячним опроміненням, адже його шкідливий вплив зумовлює передракові стани на шкірі. Вони наголошують, що “дуже важливо виявивши будь-який новоутвір на шкірі, не зволікати з візитом до дерматолога. Втрачений час до моменту встановлення діагнозу може бути втраченою тривалістю життя”.
Нагадаємо, що День ранньої діагностики меланоми в Україні проводиться щороку і першочерговою його метою є привернути увагу щонайбільшу кількість населення до розуміння важливості ранньої діагностики новоутворів шкіри, і перш за все, меланоми.
Додатково звертаємо увагу на те, що всі бажаючі можуть прийти щосереди на прийом до дерматовенерологів Оксани Глушок та Тетяни Шкробот, котрі кваліфіковано та безкоштовно за допомогою дерматоскопії обстежать вашу шкіру.
Довідково
Меланома – це родимка, що ховається на тілі людин серед багатьох подібних, але тільки вона перероджується в злоякісну пухлину і провокує рак шкіри.
Із тих, хто захворів на рак шкіри, в Україні вмирають 95 чоловік. Порівняно в США – лише 5. Причина такої різниці – в ранньому виявленні, бо на ранній стадії онкопатології – лікування ефективніше.
Злоякісна меланома виникає в будь-якому віці, нерідко в молодих людей, частіше в жінок. Вона складає від 0,3 до 1 % до числа всіх випадків ракової хвороби.
Захворюваність меланомою швидко росте впродовж останніх декількох десятиліть і складає 2,5-10% від усіх пухлин шкіри, що виявляються. З’являється частіше у віці 30-50 років, з однаковою частотою в чоловіків і жінок.

Прес-служба ДОЗ ТОДА,
фото – Світлани Гуменної

Кар’єри Тернопільщини бере під контроль команда Заставного

В Ужгороді через запалені свічки обгоріли кілька могил бійців АТО