Хто видає “Тернопільську правду”?

Поділитися
Тарас Пастух
Тарас Пастух

unnamed (1)

Чому народний депутат від “Самопомочі” Тарас Пастух, який заробив мільйони гривень, хоче заборонити випуск цієї газети?

У тернопільському прес-клубі відбулась прес-конференція українських журналістів, медіа експертів та правозахисників, які представляють українські ЗМІ.
Темою прес-конференції було «Незаконне вилучення другого пілотного номеру газети «Тернопільська правда» як спроба приховати суспільно важливу інформацію від населення з боку народного депутата Т. Пастуха» та присвячена питанню тиску на журналістів та вилученню незалежної газети «Тернопільська правда».

Редакція інтернет- газети “Про все” звернулась до редактора газети «Тернопільська правда» В’ячеслава Ковтуна прокоментувати ситуацію у вирішенні конфлікту, який виник у  Тернополі з розповсюдженням пілотного номеру газети «Тернопільська правда».
Kovtun– Журналісти інтернет-газети “Про все”, коли отримали минулого місяця екземпляр газети “Тернопільска правда”, одразу поцікавилась, хто видавець безкоштовної газети? Провівши журналістське дослідження, ми виявили, що громадська організація “Правовий захист” зареєстрована на трьох студенток з центральної України і вони ніякого відношення до Тернополя не мають. Як ви прокоментуєте такий факт?

Справді, ваша інтернет-газета дзвонила за телефонними номерами, які були знайдені в інтернеті. Але давайте подивимось на цей факт з іншого боку.
По-перше, ГО «Правовий Захист» зареєстрована в 2014 році на хвилі підйому громадянської активності після Майдану. В неї входять як студенти так і молоді спеціалісти, а також професіонали в галузі права, медіа та юриспруденції. У діяльності ГО «Правовий Захист» передбачено тренінги, круглі столи, випуск ЗМІ , зокрема газет та інтернет-сайтів.
По-друге, засновники громадської організації лише зареєстрували дану організацію, тобто виконали технічні функції.  «Правовий Захист» має керівні органи правління та активістів – як і будь-яка інша громадська організація, яка діє в Тернополі чи в будь-якому іншому місті.

– Розкажіть детальніше про газету “Тернопільська правда”.

– Газета «Тернопільска правда» є пілотним проектом, який за задумом, може бути поширений і в інші міста та регіони України, основним завданням якого є журналістські розслідування та виведення на чисту воду політиків і політиканів, які здобули владу на шумовинні революційного Майдану. Газета отримала свідоцтво про реєстрацію як засіб масової інформації. Творчий колектив газети “Тернопільска правда” вважає, що Україна потребує радикального оновлення влади, до влади мають прийти професіонали, а не перемальовані у нові політичні кольори діячі, яким комфортно жилось в часи Януковича. На даний час редакційна команда лише формується, і я Вас запевняю, що скандал у Тернополі з вилученням незалежної газети привернув до неї увагу з числа журналістів зі всієї України. Тому кількість журналістів і кількість тем, які буде висвітлювати газета, буде зростати з кожним номером.

– Хто входить до журналістського колективу газети?

– Вони працюють за псевдонімами. Це – Микола Віщун, Микола Бойко, Олена Передрій, Валерій Кононець, Софія Новицька, Олег Микитюк – серед них журналісти, як тернополяни так і кияни. Без сумніву, вони мають право поступати саме так, бо, пам’ятаєте, восени минулого року у Тернополі був факт викрадення журналіста… Редакційна політика газети «Тернопільська правда» прийняла для себе загально прийнятий у цивілізованому світі стандарт роботи, коли журналісти можуть підписувати свої матеріали псевдонімом.

– Чому газета зареєстрована в Києві, а висвітлює тернопільську тематику?

– По-перше, газета висвітлює тематику як тернопільску так і загальноукраїнську, по-друге, не виключено, що найближчим часом почне виходити і «Львівська Правда», а також, можливо і «Київська Правда», по-трете, тематика газети не суперечить чинному законодавству. До речі, одна з тернопільских місцевих газет РІА+ зареєстроване чи то у Вінницькій, чи то в Житомирській області, керівні органи газети РІА+ знаходяться у Вінниці, але це не заважає їй виходити більше 15 років саме у Тернополі.

– Якщо ви знаходитесь в Києві, то хто вам готує тернопільські матеріали? З ким ви співпрацюєте з тернопільських журналістів?

– З газетою «Тернопільська правда» співпрацюють тернопільські журналісти, матеріали яких підписані псевдонімами. Запрошуємо і Вас до співпраці, – сподіваюсь, що після нашої зустрічі дописувачів стане більше.

– Хто фінансує газету? Скільки коштує вартість тиражу?

– Наскільки я знаю, ГО «Правовий захист» залучає добровільні пожертви, які поділяють стандарти та цілі «Тернопілької правди». Ціна тиражу має комерційний зміст та відображає договірні відносини між редакцією і друкарнею, тому не може бути розголошена. Наскільки мені відомо (сміється – ред.), там немає структур, які підтримують тероризм.

– Хто формує редакційний зміст газети?

– Згідно з угодою між Засновником ГО «Правовий захист» та журналістами «Тернопільської правди» редакційна політика формується на основі тих тем, які є суспільно-значимі, зокрема висвітлення діяльності посадовців, депутатів, правоохоронних органів.

– З якими партіями співпрацює газета?

– Я багато разів переконувався, що ГО «Правовий Захист» важливі не інтереси партій та їхніх вождів і спонсорів, а громадян України, тому критичні матеріали на наших сторінках будуть про всі політичні партії без винятку.

– Чи ви пов’язані з партією ВО Свобода, в офісі членів якої знайдено тираж газети?

– У першому пілотному номері газети «Тернопільська правда» був критичний матеріал про діяльність цієї партії і редакція продовжує готувати матеріали як про цю партію так і про інші партії в наступних номерах газети.

– З якими місцевими політиками редакція співпрацює?

– З політиками, як і з партіями в нас співпраця дуже проста – всі вони можуть і будуть «героями» наших публікацій, особливо ті, чиї слова розходяться з реальними справами, та є перебіжчиками з однієї партії в іншу і будь-що прагнуть до «корита»…

– Чи ця газета не є виборчим проектом на місцеві вибори?

– Газета «Тернопільська правда» – це видання післяреволюційної України – ми переконані, що одними виборами змін в країні не досягнути, тому газета матиме свою функцію незалежно від виборів чи інших політичних подій.

– Як ви поясните невідповідність реквізитів наявному тиражу?

– Це суто технічне упущення. І тут немає нічого дивного. Майже всі газетярі допускають подібні помилки. Не треба далеко ходити. В ухвалі суду про вилучення цієї газети також допущена формальна неточність, але ж ніхто за це суддю не притягує до відповідальності.
– Чому в реквізитах не вказано адресу видання, контактні дані та прізвище головного редактора газети?

– Це пілотний спецвипуск газети “Тернопільська правда”. Найближчим часом буде виходити повноцінна газета. Але ми, звичайно, покараємо винуватців, хто не зробив деякі правки у вихідних даних газети.

– Отже газета «Тернопільська правда» буде і надалі виходити?
– Буде.

«Кожен десятий голос ТОП “100 тернополян” – фальсифікація – організатори»

У тернопільських маршрутках, при різкому гальмуванні, пасажири “летять” аж до водія