Політична реклама та “чорний піар” у тролейбусах міста Тернополя

Поділитися

За інформацією довготермінового спостерігача на моніторах, які розміщені  у салоні міського тролейбуса, транслюється  відео з ознаками політичної реклами ВО «Свобода», а також подана інформація  з ознаками «чорного піару» щодо кандидата на посаду міського голови від «Об’єднання Самопоміч» Тараса Пастуха.

nadal fyУ першому випадку, відеоролик присвячено партійній конференції ВО «Свобода» та висуненню кандидата на посаду міського голови Сергія Надала. Оскільки у даному  відео використано символіку та прапор ВО «Свобода», а також привертається увага глядачів до з’їздумісцевого осередку цієї партій, тому, на нашу думку, цей відеоролик  має ознаки політичної реклами. Зазначимо що відповідно до ч.5 ст. 57 ЗУ «Про місцеві вибори» «політична реклама – це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу».

Нагадаємо, що згідно п.7 ч.9 ст.60 ЗУ «Про місцеві вибори»  забороняється розповсюджувати матеріали передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у транспортних засобах громадського користування.

nadal fy2На іншому відео, невідомі люди висловлюються щодо діяльності Тараса Пастуха як народного депутата України. Проте, варто зазначити, що не було сказано жодного аргументу чи конкретного факту, який би міг підтвердити їхні слова. Тому, в цьому випадку, ми вбачаємо ознаки порушення ч.5 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» в якій вказано, що забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію – суб’єкта виборчого процесу.

Керівник Тернопільського міського виборчого штабу «Об’єднання Самопоміч», Андрій Грицишин, в коментарі журналістам телеканалу «канал24», з приводу розповсюдження «чорного піару» проти кандидата від їхньої політичної сили, зазначив: «це не лише кампанія проти «Об’єднання Самопоміч», це кампанія проти усіх тернополян, яким фактично не дають здійснити свідомий вибір».

Представництво Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області, з приводу розповсюдження політичної реклами та «чорного піару» в громадському транспорті буде звертатись із відповідною заявою до правоохоронних органів.

Заява Володимира Бліхаря

Допожіть розшукати злодія (відео)