Про вартість опалення

Поділитися

Landyak1Кабінетом Міністрів України 30 жовтня 2015 року прийнято Постанову, якою затверджено порядок проведення щомісячних перерахунків за послуги опалення. Не зрозуміло для чого було приймати таку постанову , адже для міських теплокомуненерго НКРЕ затверджує не помісячні тарифи, а кожному підприємству встановлює тариф на весь опалювальний період , виходячи з нормативної середньодобової температури, визначеної для кожного міста, на період з жовтня по квітень.

Для Тернополя нормативна температура на яку розраховується тариф становить -0,5 градусів за Цельсієм, а тариф на опалення встановили в розмірі 14.88грн. за 1кв.м.

Нагадую, що ще в радянський час , також затверджуючи тариф на опалення на весь опалювальний сезон, перерахунки за тепло проводили один раз на рік , після завершення опалювального сезону, з врахуванням відхилення фактичної середньодобової температури опалювального сезону в порівнянні з нормативною температурою (-0,5 градусів за Цельсієм), а також з врахуванням того чи не було скорочено опалювальний період в порівнянні з розрахунковим(190 днів).

Виходячи з цього , вважаю, що якщо б затверджували тарифи на кожен місяць окремо, на основі показників нормативної температури кожного місяця – тоді перерахунки доцільно робити щомісяця.

Що в нас вийшло?

В лютому цього року тернополяни отримали рахунки за січень на опалення , які їх не на жарт налякали. Чому ? Тому, що міськтеплокомуненерго проводячи перерахунки співставило фактичну середньодобову температуру січня цього року , яка становила -4.297 градуса з нормативною цілого опалювального періоду (-0,5 градусів за Цельсієм). В результаті цього вартість тепла зросла на 20 ,52%. Тобто тариф на опалення за січень становив вже не 14.88грн. , а 17.93 грн. за 1 кв.м опалювальної площі.

Все було б зроблено правильно, якщо б КП”Тернопільміськ- теплокомуненерго” не забуло одночасно провести перерахунки споживачам в сторону зменшення за жовтень і листопад, де оплата мала б бути суттєво нижчою 14.88грн.

А яка насправді? Для цього потрібно знати фактичну середньодобову температуру жовтня і листопада 2015року. Цією інформацією володіє відділення Гідрометцентру в нашій області, однак, знаю з практики, надає її по певній процедурі і не так оперативно. Тому я доручив своєму помічнику,як депутата Тернопільської міської ради, отримати вказані показники безпосередньо в комунальному підприємстві «Тернопільміськтеплокомуненерго». Однак ,без офіційного звернення, не надали нам цієї інформації ні заступник директора підприємства з економічних питань, який відповідає за розрахунки тарифу та проведення перерахунків по них, ні начальник теплової інспекції підприємства.

Тому на даний момент я можу провести лише приблизний розрахунок корегування тарифу виходячи з нормативної температури жовтня і листопада, де ці показники становлять відповідно +7.4 і +1.8 градусів за Цельсієм (див. КТМ 204 Україна 244-94). Виходячи з цього і використовуючи певні формули – поправочний коефіцієнт тарифу за жовтень становить 0.573, а за листопад 0.8757. Тобто, якщо б фактична середньодобова температура у цих двох місяцях відповідала нормативній , то за жовтень споживачі мали б оплачувати не по 14.88 за 1 кв.м. , а по 8.53 грн. (14.88* 0.573) , а за листопад – по 13.03грн. (14.88* 0.8757) за 1кв.м опалювальної площі.

З цього приводу я сьогодні направляю листа міському голові пану Сергію Надалу і ставлю вимогу про проведення міським комунальним підприємством перерахунків мешканцям міста вартості опалення за жовтень і листопад 2015року

Петро Ландяк

На ринку нафтопродуктів України відбувається перерозподіл власності

На Тернопільщині засуджено контрабандиста наркотиків