Що може робити журналіст для діалогу в конфліктному суспільстві

Поділитися

«Якщо журналіст дає рецепт, то він припиняє бути журналістом. Так само, як і психолог. Але журналісти можуть ставити нові питання суспільству», – розповідає психолог та миротворець Ірина Брунова-Калісецька. Про те, які нові питання суспільству можуть ставити медіа, аби долучитися до діалогу і примирення у конфліктному суспільстві, – в інтерв’ю
За словами психолога, журналісти можуть висвітлювати теми та історії, які б урізноманітнювали картину війни і робили б її більш складною. «Це один з принципів будь-якого діалогу. Не просто вирізняти «своїх» та «чужих», а показувати, що є дуже різні контексти конфлікту», – пояснює вона.

Водночас Ірина Брунова-Калісецька переконує: завдання медійника – залишитися професійним журналістом і не стати peace-builder. Разом з тим, миротворець відзначає, що наразі таке поняття як peace journalism поки не притаманне українській медіаспільноті. «У нас про peace journalism я майже нічого не чула серед професійних журналістів. Ми тільки зараз починаємо говорити про цю функцію», – каже Ірина Брунова-Калісецька.
Відеотека

На Тернопільщині за викрадення офіціантки батька та сина засудили до трьох та двох з половиною років ув’язнення

А вы поменялись?