Запустили рейтинг прозорості місцевих бюджетів

Поділитися

bydget30 червня 2016 року Міжнародний центр перспективних  досліджень (МЦПД, Україна) спільно з Інститутом економічних та соціальних реформ (INEKO, Словаччина, www.ineko.sk) представилили експертній спільноті та ЗМІ онлайн платформу  «Прозорість місцевих бюджетів» у рамках проекту «Транспарентність, фінансове здоров’я та конкурентоспроможність муніципалітетів в Україні».

Платформа, яка зараз розміщена за тимчасовою веб-адресою http://test.ukraine.ineko.sk/, була розроблена в рамках проекту “Прозоре, фінансово здорове та конкурентноспроможне  самоврядування в Україні”, який реалізується  за фінансової підтримки Офіційної допомоги з метою розвитку Словацької Республіки – SlovakAid. Незабаром портал буде перенесено на домен МЦПД www.icps.com.ua, де він буде знаходитися у вільному доступі для усіх, хто хоче оцінити фінансове здоров’я українських міст та областей.

За словами представника INEKO Петера Голяша, запуск – це перший системний крок до створення чіткого рейтингу фінансової прозорості місцевих бюджетів, яка, в свою чергу, є критично важливою для залучення інвестицій та оцінки ефективності управління коштами громади.

Подібні проекти вже декілька років проводяться в країнах Вишеградської групи, і саме досвід Словаччини в цій сфері дозволив експертам МЦПД якісно зібрати та проаналізувати дані, на основі яких було створено рейтинг прозорості.

Інтернет-платформа “Прозорість місцевих бюджетів” надає можливість дистанційного доступу до унікальної статистики економічної спроможності українських регіонів та їх адміністративних центрів. Сидячи безпосередньо за власним монітором, можна  аналізувати й порівнювати показники обласних бюджетів з бюджетами їх адміністративних центрів за рядом параметрів.

В даний момент,  в системі зібрані дані по всіх областях України та окремо більшості обласних центрів, але МЦПД планує й надалі розширювати перелік охоплених адмінстративних та муніципальних суб’єктів, представлених на порталі.

На думку директора економічного департаменту МЦПД Ангели Бочі, цей проект стане лакмусовим папірцем готовності влади на місцях співпрацювати із зовнішніми партнерами, зокрема, такими як МЦПД та INEKO, задля впровадження якісно нових стандартів фінансової звітності та управління громадськими фінансами.

 

 

 

На Тернопільщині 8-річна дівчинка керує вантажівкою

Тернопільські податківці паркуються як лузери