Чому олімпійці ходять із червоними кругами на шкірі?

Поділитися
Що це за загадкові кружечки на плечах у Майкла Фелпса?
Що це за загадкові кружечки на плечах у Майкла Фелпса?

Низка олімпійців, включно з рекордсменом Майклом Фелпсом, потрапили в об’єктив фотокамер із червоними кругами на шкірі.

Схоже, що це стало такою собі маркою олімпійського спортсмена – принаймні на цьогорічних іграх у Ріо. Серед тих, хто має ці загадкові кружечки, – плавці і гімнасти, особливо з команди США.

І це не сліди від ударів пейнтбольним м’ячем, а результат… “банок” – давньої терапії, коли до шкіри прикладають розігріті ємності.
Як ставлять банки?

Ця процедура є формою акупунктури.

Всередині скляної банки запалюють горючу рідину. Коли вогонь виймають, повітря в ємності стає розрідженим, банка “присмоктується” до тіла.

Тиск відтягує шкіру від тіла і стимулює кровообіг, а також лишає червоні плями, які зазвичай зберігаються на тілі три-чотири дні.
Чому деякі олімпійці це роблять?
Спортсмени кажуть, що банки полегшують біль і допомагають відновитися після фізичних навантажень.

Американський гімнаст Алекс Наддур також це робить
Американський гімнаст Алекс Наддур також це робить

Атлети також використовують багато інших відновлювальних технік, зокрема спортивний масаж, сауну, крижані ванни і обтислі тканини. Але американський гімнаст Алекс Наддур розповів USA Today, що банки – “найкращий засіб, ніж будь-що інше, на що я витрачав гроші”.

“Це секрет, яким я користувався весь рік, який тримає мене здоровим”, – розповів пан Наддур виданню і додав, що це позбавило його “великої кількості болю”.

Капітан його команди Кріс Брукс додав, що багато із його колег також почали ставити банки – такі, із яких повітря відсмоктується насосом, а не за допомогою запалювання.

“Якщо відчуваєш, що щось болить, бери банки, і твій сусід по кімнаті тобі допоможе, або можеш і сам їх поставити”, – каже пан Брукс.
Сліди на тілі Майкла Фелпса під час недільних змагань вільним стилем 4×100 м змусили людей гадати у соцмережах – що це таке?

Дехто думав, що це сліди від удару пейнтбольним м’ячем, дехто припускав, що на спортсмена “напав” гігантський восьминіг.
Хто ще це робить?

gwinet_peltrow
Гвінет Пелтроу

Банки ставлять не лише спортсмени. Ця практика вже давно популярна у знаменитостей, які постійно шукають нових терапій.
У 2004 році Гвінет Пелтроу з’явилася на прем’єрі фільму зі слідами банок на спині.

Джастіна Бібера, Вікторію Бекхем і Дженніфер Еністон також помічали із такими ознаками.

А Ніколь Річі змусила поставити банки свого тата – співака Ліонеля Річі. Хоча фото натякають, що йому це, можливо, не вельми сподобалося.

Крім того, ця процедура набуває популярності у салонах краси і спа-салонах, а також у крамницях традиційної китайської медицини.
Це не боляче?

Британська рада акупунктури (БРА) заявляє, що банки – це не боляче, і що червоні сліді на шкірі з’являються тому, що кров притягується до шкіри, при цьому пошкоджуються дрібні капіляри.

З іншого боку, у нещодавній рекламі Майкл Фелпс кривиться під час цієї процедури, а інші олімпійці викладають у соцмережах фото, на яких цей процес виглядає болісним.

Так, американська плавчиня Наталі Коглін запостила своє фото з банками на грудях і підписом “Сміюся, бо болить”, а також страшнувате фото наслідків.

Білоруський плавець Павло Санкович також виклав у мережу фото своїх ніг, вкритих з десятком банок.
banku
У БРА кажуть, що в “рідкісних випадках” гарячі банки можуть викликати легкий опік.

Рада акупунктури опублікувала правила цієї процедури і радить людям відвідувати лише фахівців, які пройшли навчання і мають їхню акредитацію.
То чи справді це працює?

Прихильники банок кажуть, що це допомагає їм від багатьох проблем – від болей у м’язах до целюліту.

Але професор Едзард Ернст із кафедри комплементарної медицини з Університету Ексетера раніше сказав BBC, що банки не є доведеним лікуванням, хоча і “без сумніву, задовольняють клієнтів уже 3000 років”.

За його словами, це досить безпечна практика. Але доказів її ефективності немає, і клінічні випробування її не проводилися, додав професор.

bbc.com

Президент съездил на войну, подписал указ о демобилизации, и сделал селфи с солдатами

Чи є сенс ФК “Тернопіль” їхати в Маріуполь?