В Тернопільському обласному архіві відкрили виставку “Живи у віках, Україно”

Поділитися

f.а.19.08.16р008_новый размер19 серпня 2016 року в приміщенні Державного архіву Тернопільської області відкрилась виставка присвячена 25 річниці з Дня проголошення Незалежності України. Назва виставки ” Живи у віках, Україно !”. Виставку відкрив директор держархіву області кандидат історичних наук Федір Полянський. Слово про події двадцяти п’ятилітньої давності мав також голова тимчасової комісії обласної ради з розслідування злочинів ГКЧП у Тернопільській області, директор регіонального офісу реформ Віктор Литвинчук. З експозицією виставки присутніх ознайомила головний спеціаліст відділу інформації та використання документів держархіву області Оксана Ковальчук.

В експозиції виставки представлені документи виконкому Тернопільської обласної Ради народних депутатів, Тернопільського обкому КП / б України, друковані видання, фотографії які висвітлюють історичні події встановлення Української держави на Тернопільщині. Виставка діятиме впродовж місяця.

ЖИВИ У ВІКАХ , УКРАЇНО !

(до 25 –ї річниці проголошення Незалежності України)

Становлення української державності припало на кінець 1980 – х початок 1990 –х років, коли внаслідок розпаду Радянського Союзу виникли сприятливі умови для створення незалежної держави – Україна. Важкий та довгий був шлях до незалежності. Бурхливі зміни в суспільстві у період перебудови (кінець 1985 р. – серпень 1991 р.) сприяв відродженню національно – визвольних процесів. Курс Михайла Горбачова на перебудову сприяв демократизації суспільства. Розпочалися процеси гласності, поступова втрата КПРС і КПУ керівної ролі. Розгортання в УРСР національно – визвольного руху у формі діяльності громадських організацій, товариств.

В кінці 80 – х створюються Товариство української мови Т.Шевченка , Народний Рух України (НРУ), який стає лідером опозиції до партійно – державного апарату. 16 лютого 1989 р. в «Літературній газеті» були надруковані Програма і Статут НРУ. 8 – 10 вересня 1989 р. у Києві відбувся установчий з’їзд під назвою «Народний Рух України за перебудову». У своїй діяльності НРУ організував низку великих масових заходів, метою яких була боротьба за державну незалежність, розвиток української нації, відродження її історії, мови, культури. Діяльність НРУ мала вирішальний вплив на формування передумов незалежності України.

4 березня 1989 р. в м. Києві виникло історико – просвітницьке товариство «Меморіал» імені Василя Стуса. В різних областях, містах виникли філії товариства. Найважливішою акцією товариства «Меморіал» було проведення у вересні міжнародного симпозіуму «Голодомор 1932 – 1933 років в Україні».

Центрами політичної активності стали Львів, Івано – Франківськ, Тернопіль, Житомир, Ужгород, Київ.

Із 1989 р. процес перебудови вступив у свій мітинговий етап.

26 березня 1989 р. у Львові відбувся мітинг, на якому вперше замайоріли синьо – жовті прапори.

Провісником незалежності України стала Декларація про державний суверенітет України, прийнята парламентом УРСР 16 липня 1990 р. Цей був перший законодавчий акт, виходячи з якого розпочалося будівництво незалежної української держави. Документ проголосив державний суверенітет України – верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки у межах її території; економічна самостійність, екологічна безпека, культурний розвиток, самовизначення української нації, зовнішня і внутрішня безпека. Уперше після багаторічного замовчування Декларація визнавала невід’ємні права і свободи людини, гарантувала всім національностям, що проживають на території України, право вільного національно – культурного розвитку. Декларація стала правовим фундаментом для прийняття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р.

19 – 21 серпня 1991 р. військо – партійна верхівка Москви зробила останню спробу врятувати СРСР і свою монопольну владу в ній шляхом державного перевороту. Путчисти створили Державний комітет з надзвичайного стану – ДКНС (рос. ГКЧП). Відповіддю на утворення ДКНС стали масові демонстрації і мітинги протесту. Демократична опозиція прореагувала рішуче, пропонуючи засудити заколот спеціальним рішенням Верховної Ради УРСР.

З осудом антидержавного перевороту виступили депутати обласних та міських рад Львівської, Тернопільської, Івано – Франківської областей. Свідченням цього є наступні документи розділу. Так, Тернопільська міська рада звернулася до Президії Верховної Ради УРСР з пропозицією дати рішучу відсіч злочинним діям незаконного ДКНС. Документи Тернопільської обласної ради за цей буремний час також свідчать, що наша місцева влада не побоялася суперечити організаторам «путчу» і не виконувала злочинних вказівок. Отже, провал державного перевороту призвів до поразки загалом сил реакції, які прагнули зберегти імперський характер СРСР і тоталітарний режим у ньому.

24 серпня 1991 року відбулася позачергова сесія Верховної Ради УРСР 12 – скликання, на якій було розглянуто питання про політичну ситуацію в республіці та прийнято низку надзвичайно важливих документів. Серед них – Постанова та Акт проголошення незалежності України, затверджені конституційною більшістю депутатів. Також були прийняті Постанови про департизацію державних органів, установ; про військові формування в Україні. Суть Акта проголошення незалежності України полягала в тому, що в ньому проголошено незалежність України і створення самостійної української держави – Україна. Встановлено, що територія України є неподільною і недоторканою, закріплено, що на території України мають чинність тільки Конституція та закони України.

Історичне значення Акта проголошення незалежності України в тому, що він започаткував новий етап розвитку України як суверенної та незалежної держави; став своєрідним підсумком багатовікової історії боротьби українського народу за утворення самостійної Української держави.

1 грудня 1991 року відбулися перший Всеукраїнський референдум та перші вибори Президента України. «За» Акт проголошення незалежності України проголосувало 90,32 відсотка учасників референдуму, а першим Президентом України було обрано Леоніда Кравчука.

Таким чином, прийняття Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р. і схвалення його 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням – це перші найважливіші події в історії незалежної України та сучасного українського державотворення. На політичній карті Європи виникла незалежна й самостійна держава – Україна, а її народ продемонстрував усьому світові вільне волевиявлення бути у ній господарем. Розпочався нелегкий процес державотворення.

Тисячі прикладів героїзму і відваги, непохитності і жертовного патріотизму є тією високою ціною, яку заплатили і продовжують платити українці за свою державу і незалежність.

В експозиції виставки представлені документи, світлини кінця 1980 – х початку 1990 років, які відображають процеси котрі передували проголошенню незалежності України, політичну ситуацію, виникнення нових політичних рухів і партій, світлини діячів

До першого розділу виставки увійшли документи Комуністичної партії України, які демонструють політичні настрої українського суспільства у переддень незалежності. Кроки місцевого обкому КПУ з метою недопущення демократизації суспільства, висвітлюються в документах з переліком оперативних заходів по «оздоровленню» політичної обстановки в Тернополі і області, 1989 р., про негативні зміни ідеологічної ситуації в області, 1989 р.

Цікавими будуть документи про Народний Рух України за перебудову і його внесок в боротьбу за незалежність України. Це Програм НРУ, 1989 р., Аналіз програми НРУ, 1989 р., світлини голови НРУ- Івана Драча та лідері Руху, Тернопільської делегації на Першому Установчому з’їзді НРУ 8 – 10 вересня 1989 р. Представлені світлини походу на Микулинецький цвинтар 30 липня 1989 р. і віче на біля могили політв’язнів, закатованих НКВС у Тернопільській тюрмі 1941р. Доповідь голови Тернопільської краєвої організації НРУ М. Левицького на вічі, надрукована у газеті «Тернове поле», грудень 1989 р.

Також експонується газета «Дзвін» за липень 1989 р., видання Тернопільського обласного історико – просвітницького товариства «Меморіал».

В окремий розділ виставки увійшли матеріали і документи, що висвітлюють події 1990 – початку 1991 року. Це Декларація про державний суверенітет України, липень 1990 р., світлини мітингу голодуючих студентів в Києві, жовтень 1990 р.

Документи ІІІ розділу висвітлюють події до і після 24 серпня 1991 р.

Це Звернення депутатів Тернопільської міської ради до тернополян щодо подій 19 серпня 1991 р.; рішення № 199 від 25 серпня 1991 р. Тернопільської обласної ради народних депутатів « Про політичну ситуацію після антидержавного заколоту 19 – 21 серпня 1991 р. та діяльність комуністичної організації Тернопільщини.

Світлини Верховної Ради України і Президії позачергової сесії XII скликання Верховної Ради УРСР під час проголошення Незалежності України. Постанова Верховної Ради УРСР «Про проголошення незалежності України» та Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991.

Представлені документи: Указ Президії Верховної Ради України про заборону діяльності Компартії України 30 серпня 1991 р. та рішення № 469 від 10 вересня 1991 р. Тернопільської міської Ради « Про припинення діяльності органів Компартії України». Цим рішенням міська рада припинила діяльність осередків КПУ на території області та недопущення знищення їх документів.

В останньому розділі виставки експонуються матеріали про державний прапор України, його історію. Це рішення VI сесії Тернопільської обласної ради народних депутатів від 4 вересня 1991 р «Про використання державної символіки та гімну України на території області». Постанова Верховної Ради України від 28 січня 1992 р. «Про Державний прапор України».

Представлені матеріали, світлини про Весукраїнський референдум 1 грудня 1991 р.

Також увішли численні статті у часописах, газетах, які інформують про річниці святкування дня незалежності Украни.

Головний спеціаліст Державного архіву

Тернопільської області Оксана Ковальчук

Фото Ігоря Крочака

Патрульні оштрафували тернополянина за неправдивий виклик: його не пускали на дискотеку

ДТП у Тернополі: зіткнулися легковик та вантажівка