На Тернопільщині можуть зникнути дві річки: Збруч і Нічлава

Поділитися

«За нинішніх змін клімату вже через деякий час таких річок як Збруч та Нічлава скоро може не стати. А якщо нічого не робити для їх збереження, то ці процеси лише пришвидшаться», – зазначає еколог, виконавчий директор “Екологічно-гуманітарного об’єднання Зелений Світ” Олександр Степаненко.
Громадські активісти піднімають шум – пересихання річок провокує не лише спека та відсутність дощів, а й недобросовісні підприємці, які самовільно захоплюють землі на споруджують на них дамби.
Зокрема, на території Скала-Подільської міської ради перегородили річку Збруч без жодних документів та дозволів.
«Зафіксувавши перекриття Збруча у Бережанці неподалік Скали-Подільської ми зверталися у природоохоронні органи, які надали нам інформацію, що дозволів на роботу таких об’єктів профільні управління не надавали. Надіслали запити в управління водгоспу, екології, екоінспекцію і просили надати роз’яснення з приводу будівництва дамб. З’ясувалося, що жодних погоджень немає», – розповідає керівник “ГО «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» Андрій Об’єщик.
Завдяки громадським активістам за цю справу взялася екоінспекція та правоохоронці, які констатували факт порушення. Однак це поодинокий випадок, на який звернули увагу.
За словами активістів, таких незаконних перекриттів десятки і саме вони вбивають річку. Однак за екологічні порушення у нашому краю беруться в останню чергу. Зазвичай, тоді, коли вони досягають вже катастрофічних масштабів.
ГЕС: більше “проти”, ніж “за”
Екологи стверджують, в період рекордного маловоддя річки потребують особливого ставлення та захисту. Йдеться не лише про обмеження спорудження нових гідроспоруд, а й про перегляд діяльності існуючих.
«Збруч – річка надміру зарегульована гідротехнічними спорудами, – розповідає Олександр Степаненко. – Наразі там діє 4 ГЕС, споруджені у 60-70 роки, які повністю перегороджують річкове русло і утворюють водосховище. З роками воно замулюється. В період маловоддя власники електростанцій намагаються використовувати воду по максимуму для вироблення електроенергії– вони її стримують і в години пік скидають на турбіни. Через це надмірне стримування води у водосховищі – оголюється русло нижче греблі, течія припиняється, влітку в період нересту – це масова загибель фауни, висихання русла, гниття і розкладання загиблих організмів, які несуть загрозу санітарного характеру».

У Тернополі поліцейські оштрафували водія тролейбуса

У 90-річного пенсіонера шахраї видурили 22 тисячі гривень