Скандального архиєпископа УАПЦ відправили лише на місяць до монастиря на покаяння

Поділитися

1476696816-2773Архиєпископа УАПЦ Мстислава (Гука), який “засвітився” у нічних гуляннях на свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього,  відправили на покаяння до монастиря.

Таке рішення щодо архиєпископа Тернопільського і Подільського прийняв Собор єпископів УАПЦ, який відбувся у Києві 18 жовтня 2016 року. Ще двох священиків та одного іподиякона, які були супутниками владики у його забавах, відсторонили від пастирських обов’язків.

Нагадаємо, що Собор УАПЦ розглядав скандал, який виник після оприлюднення відеосюжету із зафіксованими гуляннями в тернопільському барі “Сіті” архиєпископа Мстислава (Гука), настоятеля кафедрального собору Різдва Христового отця Ігоря Семирозума, скарбника цього храму отця Володимира Герасимчука та іподиякона Віталія Окунського.

“Архиєрейський Собор вирішив відправити архиєпископа Тернопільського і Подільського Мстислава на покаяння в один із монастирів УАПЦ на місяць. Тимчасово виконувати обов’язки керуючого буде митрополит Галицький та Івано-Франківський, керуючий Івано-Франківською єпархією УАПЦ Андрій (Абрамчук)”, — повідомив кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу після завершення Собору секретар Патріархії УАПЦ отець Віталій Даньчак.

Щодо двох священиків та іподиякона, то Собор тимчасово відсторонив їх від пастирських обов’язків, зазначив секретар Патріархії. Окрім того, в УАПЦ створили комісію, яка проведе розслідування у справі.

 

***

mstyslav-uaptsПреосвященний Мстислав (Гук Ростислав Володимирович) народився 14 червня 1978 р., в с. Подорожне Стрийського р-н, Львівської області.а 1996 року вступив в Львівську Духовну Семінарію УПЦ КП, яку закінчив 2000р. 14 жовтня 1999р в Свято Покровському соборі м. Львова, був рукоположений в сан диякона митрополитом Львівсько Сокальським Андрієм. 31 грудня 2000р. в Свято-Троїцькому кафедральному соборі м. Івано-Франківська був рукоположений в сан ієрея єпископом Івано-Франківським і Галицьким Іосафом.
З 2001 р. виконував пастирський обов’язок в с. Зарічне Стрийського р-н Львівської обл. Одночасно з 2002 рокупрацював вчителем християнської етики в Зарічненській основній школі 1-2 ступенів. Був відзначений рядом нагород. З 2003р. по 2007р. навчався в Тернопільській Духовній Академії, присвоєно кваліфікаційний рівень Бакалавр Богослов`я.
17 серпня 2008р., за значний внесок в розвиток духовності України, та ревної праці для добра Церкви нагороджений медаллю Арсена Річинського 2 ступеня, Блаженнішим Мефодієм Митрополитом Київським і всієї України, Предстоятелем УАПЦ. 2 серпня 2009р. з благословення Предстоятеля приняв монаший постриг з рук Високопреосвященішого Феодосія, архієпископа Дрогобицько-Самбірського, з іменем Мстислав. 9 серпня 2009р. на Божественній Літургії в храмі Успення Пресвятої Богородиці м. Дрогобича, возведений в сан ігумена, і нагороджений хрестом з прекрасами, Блаженнішим Мефодієм Митрополитом Київським і всієї України, предстоятелем УАПЦ.
18 жовтня 2009р. з благословення Блаженнішого Мефодія Митрополита Київського і всієї України, предстоятеля УАПЦ, був возведений в сан архимандрита, високопреосвященішим Феодосієм архієпископом Дрогобицько-Самбірським. 2010 р. закінчив Тернопільську Духовну Академію і захистив магістерську роботу на тему: “Релігія як суспільне явище і складова частина духовної культури. Сучасні релігії”.
20 червня 2010р. Блаженнішим Мефодієм Митрополитом Київським і всієї України, предстоятелем УАПЦ, нагороджений ювілейною медаллю “20 річчя третього відродження УАПЦ 1990-2010р.-р.” Рішенням Архиєрейського Собору УАПЦ від 28 грудня 2010 року клірику Дрогобицько-Самбірської єпархії УАПЦ архімандриту Мстиславу (Гуку) визначено бути єпископом Тернопільським і Червоногородським. Цього ж дня відбулося наречення архімандрита Мстислава на єпископа 29 грудня 2010 року відбулася архиєрейська хіротонія.

Вирішується доля не владики Мстислава, а цілої УАПЦ

Мер Чорткова Шматько вважає, що об’єднання громад має бути не добровільним