Сьогодні чиновники Тернопільщини гуляють з подвійним ентузіазмом

Поділитися

stepan-barna_largeСьогодні на Тернопільщині бюрократичний апарат гуляє з подвійним азартом. Справа в тому, що нині народився губернатор Степан Барна. Чиновнику №1 нині виповнилося 37 років. Його заступник Юрій Юрик святкує 39-річчя.

Де святкуватиме губернатор і його “права рука” – точно не відомо. Ймовірно, аби уникнути ажіотажу, Барна поїде до матері на Чортківщину. Проте, чиновницька рать “наздожене” його в понеділок, під приймальнею.

115Свого часу, дні народження губернаторів перетворювали облдержадміністрацію на чергу із бажаючих “засвідчити повагу”. Реально, то стільцеві, на якому сидить перша особа. Бо як тільки чиновника знімають з посади, наступного року вже не має “ідолопоклонства” до “екса”.

Найбільша комедія з днем народження перших осіб області була за часів губернатора Івана Курницького. Його попередник – Василь Коломийчук ніяк не міг працевлаштуватися. Спочатку він не вдало пробував посісти крісло ректора економічного університету. Потім зайняв крісло керівника Пенсійного фонду, але якби не Віра Мулявка, яка реально керувала фондом й далі ( її посунули з посади начальника на заступника), то й там би росли золоті верби за Василем Степановичем.

Не знаючий міри Коломийчук вирішив привітати Курницького з великим шиком і замовив велечезну картину. Скільки тисяч доларів він відвалив за роботу не відомо, проте подарунок не влазив навіть у центральні двері облдержадміністрації. Помізгувавши, робітники порадили відчинити двері чорного входу ОДА, де прохід трошки ширший. З горем-пополам, але якось раму втиснули в середину приміщення. Біля ліфта робітники лише посміялись… Вирішили піднімати подарунок по сходах. Але ж де там – не можливо було розвернутися. Коломийчук вже чуть не ридав.  Тоді якась мудра голова порадила піднімати картину між перилами сходів і заробила фляжку файної горілки. Всі технічні працівники, робітники і охорона піднімала подарунок губернатору. На сьомому поверсі хлопці, які тягнули мотузки були мокрі, немов скупалися в ставку. Благо, повністю відриті двері до приймальні №1 виявились якраз пропускними для такого масивного подарунка.

Курницький був шокований таким відвертим підлабузницьким подарунком. До призначення на Тернопільщину вони не були навіть знайомі. Але таки прийняв Коломийчука з картиною. Випивши по сто грам з іменинником, Василь отримав добро на спокійну роботу в пенсійному.

У теперішні часи псевдодемократії чиновники публічно бояться святкувати. Якщо їх і вітають, то без торбів, а із конвертами з кешем чи акціями. Останнім, хто отримував ще такі грандіозні подарунки, як Курницький, був Юрій Чижмарь від Зеновія Щепановського. Але це вже зовсім інша історія…

Син пограбував матір

Як Леся Романчук презентувала свій новий роман