У селищі Орлівка створено експериментальне стадо з 14-ти водяних буйволів карпатського типу

Поділитися

В середині жовтня в селищі Орлівка (Одеська обл.), розташованому в дельті Дунаю, було створено експериментальне стадо з 14-ти водяних буйволів карпатського типу.
Ідея відновити поголів’я буйволів у Придунав’ї належить одеському «Центру регіональних досліджень» («ЦРД»). Разом із Національним Екологічним Центром України (НЕЦУ) в рамках проекту «Climate Forum East ІІ» (CFE II) цю надзвичайно цікаву програму вдається втілити в життя.
buffalo_4_myhajlo-nesterenkoЧастину тварин надає голландський фонд True Nature Foundation, який підтримує відновлення природних екосистем та сталий розвиток громад.
Створення експериментального стада буйволів стане прикладом застосування нових видів діяльності на територіях, які зараз неефективно використовуються, не підходять для сільгоспвиробництва та для випасу іншої худоби.
Привезли буйволів із Закарпаття, де збереглася найбільша група цих тварин в Україні. Досвід щодо утримання і поводження з буйволами надає Мішель Якобі – німецький лісник-еколог, який переїхав з Німеччини до України, щоб відновити поголів’я буйволів та сприяти збереженню агро-біорізноманіття Карпатських гір.
buffalo_3_myhajlo-nesterenko«Водяні буйволи виконують багато екологічних функцій і мають сприяти покращенню стану заплавних екосистем дельти Дунаю і Придунайських озер, – вважає Олег Дьяков, старший науковий співробітник «ЦРД», – вони є природними меліораторами, що підтримують протоки, поїдаючи водну рослинність та розчищаючи замулені ділянки». За відсутності відкритої води тварини можуть самостійно викопувати невеличкі озера, які приваблюють диких птахів, плазунів та безхребетних і слугують осередками біорізноманіття. Крім того, ці тварини більш пристосовані до тих нових умов, що прогнозуються кліматологами, менш вразливі до захворювань.
Проект створення експериментального стада буйволів в Орлівці використовує досвід Всесвітнього фонду природи WWF в Україні з реінтродукції великих травоїдних на о. Малий Татару в дельті Дунаю. Наталя Гозак, представник WWF та регіональний координатор проекту «Climate Firum East II» прокоментувала оселення буйволів в Орлівці: «Цей проект є прикладом рішень “для громади і для природи”, бо вселені буйволи допомагають місцевій громаді як цікавий туристичний об’єкт, а також допомагають підтримувати та відновлювати екосистеми в дельті Дунаю. Стале майбутнє саме за такими рішеннями, де виграють всі».
buffalo_2_myhajlo-nesterenkoБуйволи мають приваблювати туристів і розглядаються як один з найбільш цікавих об’єктів для спостереження в екологічному парку, який створюється поблизу с. Орлівка в заплаві водно-болотного угіддя міжнародного значення «Озеро Картал». Місцеве населення буде залучено до обслуговування парку: прийому туристів, охорони, випасу буйволів, отримання молока, та лімітованого виробництва молочної продукції. Буде створено 5 робочих місць (гіди, пастух, охорона, виробництво сиру). Крім того, місцеві мешканці будуть залучені до використання енергетичного потенціалу парку та заготівлі біомаси (верби та очерету).
Колись в південній Європі було багато буйволів, проте у ХХ сторіччі їх чисельність значно скоротилася. До сьогодні буйволи в Україні жили лише в заповіднику Асканія Нова та на фермах в Закарпатті та Голосіївському монастирі.
buffalo_1_myhajlo-nesterenkoМіні-проект «Комплексне використання ресурсів заплав», який включає створення експериментального стада буйволів, реалізується в рамках проекту «Climate Forum East II» за фінансування ЄС, ADA і Австрійського Червоного Хреста. Проект CFE II сприяє об’єднанню громадських організацій та підвищенню їх здатності ефективно брати участь у діалозі з владою на різних рівнях в питаннях адаптації до зміни клімату.
Проект реалізується в п’яти країнах: Вірменії, Грузії, Білорусі, Молдові та Україні. Всесвітній фонд природи WWF забезпечує експертну підтримку і координує реалізацію проекту в Молдові, Україні та Білорусі. Український координатор проекту – Національний екологічний центр України.

Прокурор-убивця намагається уникнути покарання

Василь Хомінець може очолити управління водних ресурсів