На залізниці гинуть діти

Поділитися

Незважаючи на неодноразові публікації в ЗМІ, проведені бесіди та лекції в школах, інші заходи з профілактики невиробничого травматизму на залізничному транспорті, кількість нещасних випадків, у яких травмуються або гинуть громадяни, які не працюють на залізниці, зростає. Особливо прикро, коли в категорію потерпілих попадають діти чи підлітки.
Із початку 2016 року на залізницях Тернопільщини загинуло двоє неповнолітніх дітей.
В ніч з 23 на 24 червня цього року на ст. Тернопіль компанія підлітків у пошуках гострих відчуттів скритно проникла на територію вантажного парку станції зі сторони села Біла. Один із підлітків, віком 16 років, по драбині піднявся на дах залізничної цистерни, де був смертельно уражений струмом високої напруги (27 000 вольт). При цьому він навіть не доторкався до контактного дроту, а отримав смертельний удар струму через електричну дугу. Тіло потерпілого так і залишилося лежати на верху цистерни. Перелякані та шоковані друзі побігли до службових приміщень залізничників по допомогу, але було вже пізно. Смерть настала миттєво. Другий випадок трапився на ст. Підволочиськ 29 червня. Під час дитячих пустощів на автомобільному мості над залізницею школяр 2001 року народження, житель м. Підволочиськ, переліз через перила, щоб зробити екстремальне фото, але не втримався та при падінні з моста зачепився за контактний дріт та був смертельно уражений електричним струмом.
Цих трагічних випадків можна було б уникнути, якби молоді люди хоча б на мить задумалися про можливі наслідки їхніх розваг. Адже залізниця є зоною підвищеної небезпеки для усіх без винятку, – і для дорослих, і особливо для дітей. Для убезпечення громадян на об’єктах «Укрзалізниці» діють Правила безпеки громадян на залізничному транспорті України, з якими можна ознайомитись на сайті Укрзалізниці, на залізничних вокзалах, у вагонах пасажирських та приміських поїздів, і яких потрібно дотримуватись.
Працівники відомчої воєнізованої охорони залізниці вкотре закликають усіх виконувати Правила безпеки, бути уважними в поїздах, на платформах, поблизу колій, на переїздах і т.д., не залишати без нагляду дітей.
Дітям та їх батькам слід пам’ятати, що залізниця – не місце для пустощів та ігор, не кататися на велосипедах, скейтбордах і роликах по території залізничних переїздів, станцій і вокзалів, по посадочних платформах, не залазити на ферми мостів, світлофори, дахи вагонів та не пролазити під вагонами, не перебігати колії перед поїздами, не стояти на краю перону або посадкової платформи та не використовувати навушники поблизу колії, тому що такі дії можуть призвести до травмування чи смерті!
А також нагадуємо, що крадіжки чи пошкодження залізничного майна та деталей залізничних приладів можуть стати причиною аварій, в яких загине багато людей!
Не слід забувати і про те, що особи, які порушують правила, несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України. А при скоєнні правопорушень неповнолітніми, повну відповідальність несуть їхні батьки чи опікуни.

Зима прийшла у Тернопіль

Тернопіль неймовірно засипало снігом