Тернопільським підприємцям слід остерігатися “листів щастя”

Поділитися

n2pgcbp9al0Уже декілька підприємств Тернополя встигли поплатитися за недбалість та допитливість своїх бухгалтерів, котрі додали своїм роботодавцям не лише головного болю, а й неочікуваних збитків.
Лише протягом листопада чотири місцевих підприємства втратили значну частину своєї електронної документації та бухгалтерських даних, ставши жертвами нападу хакерів. Необачно відкривши електронні листи, нібито від працівників Державної фіскальної служби, їх працівники інфікували свої комп’ютери небезпечним вірусом, який заблокував доступ до різноманітної інформації, але що най важливіше до бухгалтерії підприємства.
«Того дня до нас надійшло дуже багато кореспонденції, і той злощасний вірус теж…» – розповідає Ігор, бухгалтер одного із дистриб’юторів фармацевтичної продукції у Тернополі.
«Взагалі то, бухгалтерам на електронну скриньку протягом дня надходить дуже багато листів. Там і документи від партнерів, і рекламні пропозиції, різноманітні публікації спеціалізованих і галузевих видань, скарги клієнті, одним словом вал листів це звичне явище. Особливо ніхто не приглядається до адрес їх відправників та вмісту, на це просто не має часу. Так і того разу я без всяких підозр відкрив лист, тема якого обіцяла ознайомити із інформацією про зміни у поданні даних підприємців до податкової служби. Оскільки зараз досить часто виникають нові нюанси у податковій звітності, для бухгалтерів звична практика отримувати листи від фіскалів із різного роду роз’ясненнями та застереженнями, тому цей лист не викликав у мене перестороги. Більш того, до нього була прикріплена програма, яка мала б спростити надсилання даних підприємців у податкову, що природньо зацікавило мене.
Після запуску цієї програми мій комп’ютер був інфікований вірусом, який заблокував доступ до всіх текстових документів і графічних зображень, що зберігалися на жорсткому диску, а робочий стіл комп’ютера прикрасила симпатична заставка.
Як мені згодом роз’яснили програмісти, яких «люб’язно» запросила наша керуюча, комп’ютер мій був інфікований вірусом Trojan-Ransom.Win32.Rector, який зашифрував усі файли. Вони ще багато чого розповідали про формати і шифрування даних, але єдине, що я зміг зрозуміти в підсумку довгої лекції, що відновити доступ до файлів ні їм, ні кому небудь із їх колег не вдасться. Форматування диску і встановлення якісного антивірусу – єдине, що вони спромоглась запропонувати нам.
Найгірше в цій ситуації те, що всі дані 1С Бухгалтерії були безповоротно втрачені. Хто стикався із веденням бухгалтерського обліку зрозуміє яка це трагедія для бухгалтера і скільки зусиль та видатків потребує відновлення втраченого масиву даних.
Це вже сьогодні я розумію що ДФС не може розсилати листи із російського поштового сервісу mail.ru, але ця наука далася дуже дорогою ціною» – з сумом у голосі розповідає Ігор.
Чи одиничний є цей випадок і що робити аби не потрапити у подібну халепу ми поцікавилися у фахівців, які намагалися відновити втрачену інформацію. Як виявилося, окрім Ігора аналогічні листи отримали принаймні ще три місцевих підприємства, чия інформація була теж повністю заблокована. У точності як і в описаній історії, їх бухгалтери отримували листи із російських поштових скриньок і необачно запускали «вкрай потрібну» програму.
Ну а для того аби не повторювати їх помилок ІТ-шники радять підприємцям дотримуватися низки правил:
1. ні в якому випадку не використовувати сервер бухгалтерії у якості клієнтського комп’ютера для читання електронних листів, та завантаження програм з інтернету від невідомого виробника;
2. використовувати лише ліцензійне програмне забезпечення, ефективність якого доведено тривалим досвідом та авторитетністю його виробників;
3. не завантажувати з мережі програми невідомого авторства та сумнівного походження
4. ні коли не відкривайте без попереднього аналізу антивірусом підозрілих поштових листів, в першу чергу тих, які надходять з російських поштових сервісів
На прохання бухгалтера, який став жертвою комп’ютерного вірусу, та його роботодавця ми змінили його ім’я та не називаємо підприємство, аби не кидати тінь на їх ділову репутацію. Проте, сподіваємося, що цей гіркий досвід допоможе нашим читачам уникнути небезпек, які можуть очікувати їх у «листах щастя».

Від снігу обвалилося накриття тернопільської філармонії

Надалу не сподобалась премія-лопата