У Тернопільській області розпочалась передчасна агітація із ознаками джинси голови селища Залізці

Поділитися

У друкованих та електронних ЗМІ Тернопільщини зафіксовано появу матеріалів із ознаками агітації чинного голови селища Залізці Зборівського району Любомира Фесика. У публікаціях його названо кандидатом на голову Залозецької об’єднаної громади, хоча станом на 12 листопада він таким не був – реєстрація кандидатів починається лише з 14 числа.

nash_den_sayt_fesykТак, 10 листопада у виданні “Наш день” опубліковано розлогий матеріал “Незабаром на Тернопільщині з’явиться ще одна об’єднана територіальна громада”.

Такий же матеріал, але під назвою “Громаді у Залісцях бути”, надруковано у  “Новій Тернопільській газеті” на 5 сторінці, №42 (876) від 9 листопада.

У електронному варіанті цієї ж газети, але уже 11 листопада, опубліковано аналогічний текс.

Також публікація вийшла на шпальтах газети “Вільне життя+” на сторінці 4 у випуску №87(15823) від 9 листопада 2016 року. В газеті стаття названа “Громаді в Залісцях бути!”.

У всіх чотирьох матеріалах наголошено, що Любомир Фесик – кандидат на посаду голови новоствореної громади. Хоча станом на 12 листопада місцева виборча комісія не зареєструвала його як кандидата. А сама реєстрація починається з 14 числа.

Наявність у чотирьох медіа однакових публікацій із ознаками агітації може свідчити про їх замовне походження. Усі чотири тексти – майже ідентичні.  

nova_ternopslska_fesykУ цьому спостерігачі ОПОРИ вбачають ознаки порушення вимог статті 54 Закону України “Про місцеві вибори”, в якій зазначається, що агітація дозволена лише з наступного дня після реєстрації кандидата. Закон тлумачить, що “передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів”. Вміст опублікованих матеріалів може спонукати виборця віддати голос за героя матеріалу.

В усіх вище згаданих ЗМІ матеріали з ознаками агітації не позначені як реклама, а подані власне як редакційні публікації.

У цьому вбачаються ознаки порушення вимог статті 60 Закону «Про місцеві вибори», яка вимагає, що усі матеріали виборчої агітації повинні бути означені як такі.

Крім того, згідно з вимогою цієї ж статті, засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за кандидатів чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених цим Законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу.

nova_tern_sayt_fesykЗа коментарями звертайтеся:

Андрій Мартишко, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Тернопільській області

тел. 096 161 82 23 / 050 925 65 64, email a.martyshko@gmail.com

vilne_jyttya_09_11_16

Влада Тернополя обманює людей

Мешканці Ланівець досі залишаються без сполучення з Тернополем