ДВК дозволила голосувати вдома тим, хто не надав медичних довідок

Поділитися

У селі Мушкатівка Борщівської громади дільнична виборча комісія дозволила низці виборців голосувати за місцем їх перебування, себто – вдома. При цьому підставою стала лише їх заява, а медичних довідок, які б підтвердили необхідність голосувати вдома – не надано, – повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Відтак члени дільничної виборчої комісії №610102 на підставі заяви, без надання медичних довідок, включили ряд людей до витягу зі списку виборців, які можуть голосувати вдома.

Своє рішення у виборчій комісії мотивували тим, що у лікарні їм розповіли – виборці після 80-ти років мають закріплених за собою соціальних працівників і можуть голосувати за місцем перебування.

Втім спостерігачі ОПОРИ констатують, що автоматичного способу набуття виборцем статусу «нездатний самостійно пересуватись» немає, навіть якщо його обслуговують соціальні працівники.

Органи ведення державного реєстру виборців до категорії тих, хто не здатен самостійно пересуватися, відносять виборців не автоматично за віком, а лише на підставі даних, які спочатку треба подати до Державного реєстру виборців.

Тобто, згідно з частиною 11 статті 22 Закону України «Про державний реєстр виборців», – передбачено: керівник місцевого органу охорони здоров’я (або установи соціального захисту) або ж голова місцевої ради подає відомості про виборців, щодо яких протягом попереднього місяця встановлено факт постійної нездатності пересуватися самостійно.

Крім тих виборців, які відносяться до категорії «нездатний самостійно пересуватись», правом проголосувати за місцем перебування можуть скористатися також й люди, які захворіли і неспроможні відвідати виборчу дільницю.

Але, щоб реалізувати таке право, виборці повинні були до 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування (тобто в даному випадку – до вечора 9 грудня)  звернутися із відповідною заявою до ДВК, підкріпивши її довідкою з медичної установи про стан здоров’я. Це можна зробити особисто, поштою або ж через інших осіб.

 «Дії виборчої комісії села Мушкатівка можна розцінити як неправомірні, оскільки законодавство України чітко передбачає як термін, протягом якого виборець має звернутися до ДВК з заявою про намір проголосувати за місцем перебування, так і чіткий перелік документів. Якщо у списку виборців біля виборця немає позначки «НСП», то право на голосування за місцем перебування дільнична виборча може надати лише за вчасно поданою заявою, що підкріплена медичною довідкою про стан здоров’я. Такий порядок передбачено пунктом 2 частини 3 статті 78 Закону України «Про місцеві вибори» – зауважив Андрій Мартишко, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Тернопільській області.

На Тернопільщині помітили незаконну агітацію у день виборів у Борщівській громаді

Через погану швидкість Підгрушної українські біатлоністки опустились з першого місця на третє