Енергетична політика українського уряду може призвести до екологічної катастрофи

Поділитися

22 грудня екологи та громадські активісти оголосили про початок всеукраїнської громадської кампанії протесту проти нової «Програми розвитку гідроенергетики».

Ініціатори кампанії вимагають накласти мораторій на виконання Програми, зокрема на будівництво Канівської ГАЕС та Дністровського каскаду, провести їх комплексну оцінку щодо економічної доцільності та впливу на довкілля. Вони також закликають міжнародні фінансові установи не фінансувати та не інвестувати у вказані в Програмі проекти гідроенергетичного будівництва до завершення дискусії в суспільстві.

Будівництво Канівської ГАЕС негативно вплине на біорізноманіття, водні екосистеми, ландшафти та геологічне середовище місцевості. Воно передбачає затоплення значної природної території на місці колишнього села Бучак.

«Ніхто не замислюється, що, коли затоплять територію, ми втратимо домівку для багатьох червонокнижних видів, які там сьогодні мешкають. Ми маємо зберегти природну спадщину України», – сказала координатор із природоохоронної політики українського представництва WWF Світлана Матус. За її словами, ніхто не враховував впливу будівництва і на якість води. «Мова йде про здоров’я людей, які живуть нижче по Дніпру і користуються цією водою», – зазначила еколог.

Однією з основних цілей всеукраїнської громадянської кампанії протесту має стати створення широкої громадської ініціативи, яка б контролювала долю «Програми розвитку гідроенергетики» і не допускала будівництва ГАЕС без виконання всіх екологічних вимог.

Дмитро Іванов, НЕЦУ: «Сьогодні вже проведений тендер по першочерговим роботам на Канівській ГАЕС. Ці роботи передбачають вирубування понад двохсот тисяч дерев на площі в тисячу гектарів, хоча площа забудови самої Канівської ГАЕС складає всього трохи більше 230 гектарів».

Про нову «Програму розвитку гідроенергетики»
Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року (Програма -2026) було схвалено з порушеннями чинного законодавства розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 р. № 552-р.

Серед основних порушень:
1) не було прозорого обговорення Програми-2026 з громадськістю;
2) Міністерство екології та природних ресурсів України висловилося проти більшості проектів, зазначених в Програмі-2026;
3) не було зроблено оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) для проектів «Добудова Дністровської ГАЕС» та «Побудова Канівської ГАЕС»;
4) добудова Ташлицької ГАЕС буде мати негативний вплив на національний природний парк «Бузький Гард» (часткове його затоплення);
5)наслідком будівництва каскаду Верхньодністровських ГЕС буде знищення всіх прируслових та руслових природних комплексів НПП «Дністровський каньйон», частини НПП «Хотинський» та «Галицький».

Повна версія огляду державної політики щодо розвитку гідроенергетики в Україні

Більшість проектів, що зазначені в Програмі-2026, реалізовує ПАТ «Укргідроенерго» – найбільша гідрогенеруюча компанія України, до складу якої входять дев’ять станцій на річках Дніпро та Дністер. Проект «Добудова Ташлицької ГАЕС», зазначений в Програмі-2026, реалізовує Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Компанія є оператором діючих атомних електростанцій України.

З кожним роком в Україні зменшується кількість природних незарегульованих річок, тому вони повинні бути максимально збережені та захищені від руйнування та забудови.

Світлана Матус,

WWF в Україні

Схеми виводу коштів із «Приватбанку» банкформуванням Коломойського-Боголюбова-Дубілета

Оцінка подій 2016 року та суспільно-політичні настрої українців