Свято єдності українського народу

Поділитися

1455525393_stend-akt-progoloshennya-nezalezhnosti-ukrayini1 грудня виповнюється 25 річниця з дня проведення Всеукраїнського референдуму за незалежність, на якому український народ переконливою більшістю голосів підтримав Акт проголошення незалежності України і, по суті, легітимізував утвердження України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави.
Всеукраїнський референдум за Незалежність відбувся, як і було заплановано, у перший день зими 1991 року.
Фактично взяли участь у референдумі 31 мільйон 891 тисяча 742 українці або 84,18% тих громадян, хто мав право голосувати. Із них 28 мільйонів 804 тисячі 71 особа, або 90,32%, на питання «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» відповіли ствердно.
Акт проголошення незалежності України було підтримано в усіх без винятку 27 адміністративних регіонах України: 24 області, 1 автономна республіка та 2 міста зі спеціальним статусом.
Референдум підтвердив Акт проголошення незалежності України, який 24 серпня 1991 року був проголошений Верховною Радою УРСР. Це було остаточне затвердження державного суверенітету (рішення Верховної Ради могла скасувати Верховна Рада іншого скликання, а рішення референдуму відмінити не міг ніхто).
Результати референдуму дозволили Україні затвердитися на міжнародній арені як повноправному суб’єкту міждержавних відносин. До 1 грудня 1991 року незалежну Україну не визнала жодна держава. 2 грудня 1991 року незалежність України була визнана Польщею та Канадою, а пізніше всією світовою спільнотою. Так, за свідченням українських правознавців, лише у період з 1 грудня 1991 року до 31 січня 1992 року Україну як суверенну незалежну державу визнали понад 100 країн світу.
Проведення Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року дозволило досягти іще однієї, попередньо не передбачуваної мети – легітимного виходу республіки зі складу радянської федерації. Так, на основі результатів Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, Україна першою з колишніх радянських республік заявила, що вважає стосовно себе Договір про утворення СРСР 1922 року недійсним і недіючим. А вже 8 грудня 1991 року Біловезька угода юридично припинила існування колишнього СРСР. Зазначені події однозначно утвердили Україну як незалежну та суверенну, демократичну, правову, соціальну державу, повноцінного суб’єкта міжнародних правовідносин.
Багатовікова мрія українського народу про незалежність знайшла політичне оформлення.
Наша новостворена держава почала будувати відносини з іншими країнами на основі взаємної поваги суверенітету, незалежності та територіальної цілісності, невтручання у внутрішні справи, розвитку всебічних політичних, економічних і культурних зв’язків.

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області

18 грудня на Тернопільщині відбудуться вибори

“Якісний ” ремонт по вулиці Руській