22 січня – іспит України перед світом!

Поділитися

Польська «Жечпосполіта» пише, що Президент України Віктор Янукович намагається обмежити міжнародні поїздки депутатів парламенту та урядовців, коли дає розпорядження народним депутатам здати свої дипломатичні паспорти до парламентської канцелярії у 10-денний термін після повернення з-за кордону. Газета цитує народного депутата від опозиції Лесю Оробець, яка пояснює це тим, що «влада боїться, щоб депутати опозиції не повтікали до Чехії», як це зробив міністр економіки уряду Тимошенко Богдан Данилишин. Тут же є посилання на чеського міністра закордонних справ Карела Шварценберґа, котрий пояснює рішення Чехії надати Данилишину політичний притулок тим, що колишній український міністр не міг бути впевнений у справедливому розгляді його справи владою в Україні.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» інформує, що активи українського олігарха Віктора Пінчука можуть поповнитися його новою оборудкою з купівлі акцій британської нафтогазової компанії в Україні – Regal Petroleum. Речники компанії самі підтвердили, що пропозиція надійшла до них у грудні від підконтрольних Віктору Пінчуку компаній – Heamoor Limited (Кіпр) та української «Гео Альянс». Там також поінформували, що їм запропонована ціна в 25 пенсів за акцію, тоді, коли вартість українських активів Regal Petroleum оцінюється в понад 120 мільйонів доларів. «Файненшел Таймз» також цитує західних експертів, які вважають, що Пінчук може здійснити дуже вигідну для нього бізнесову оборудку, бо виробництва Regal в Україні перебувають по сусідству з потужностями Пінчука та й Regal мала останнім часом серйозні проблеми з урядом, який має «екологічні» претензії до цієї компанії. Експерти також наголошують, що придбання акцій Regal Petroleum Віктором Пінчуком може призвести незабаром до створення найбільшої енергетично-видобувної компанії в Україні.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що 22 січня, під час відзначення Дня злуки у Києві, може настати «час Х для влади та опозиції», бо у Євросоюзі уважно спостерігають за перебігом подій в Україні та складними стосунками між лідером опозиції Юлією Тимошенко і Президентом Віктором Януковичем. Експерти, яких цитує видання з Росії, вважають, що обидва українських політичних табори намагаються перетягнути на свій бік Євросоюз, як останній аргумент у боротьбі за владу в Києві». Один з експертів, депутат Верховної Ради Чорновіл, сказав газеті, що «політичні переслідування з боку влади Януковича є фактом», вказуючи, зокрема, на справу письменниці Марії Матіос і додає, що «в Європі… добре знають ціну Тимошенко, до котрої позаочі ставляться як до вкрай неефективного, непрофесійного менеджера і трохи злодійкуватого політика». Хоча й твердження української влади про кримінальний характер дій колишнього уряду Тимошенко також не означають, що ставлення Заходу до української влади може змінитися у позитивний бік, зауважують у Центрі Разумкова. «Нєзавісімая газета» наголошує, що «у цьому контексті особливе значення має фінал акцій, запланованих на 22 січня, – владі і опозиції необхідно здати іспит на цивілізованість».

http://www.radiosvoboda.org

У Тернополі регіонали “натиснуть” на кабельне телебачення

Норвегія збирається депортувати «громадянку року» до Росії