Бюджет Тернополя-2011: витрати скорочено всім, крім влади

Поділитися

Незважаючи на абсолютну підтримку депутатського корпусу, міський голова при прийнятті бюджету на 2011 рік помітно нервував

 Початок – це лише квіточки
 Раніше на Інтернет-сайтах вже згадувалося, що вітаючи іменинників, міський голова, на відміну від свого попередника, обмежується лише словами, хоча раніше завжди були квіти, які депутати передаровували присутнім в залі жінкам. Схоже, Сергій Надал регулярно переглядає інформаційні публікації, тому що на цій сесії іменинників таки вітали невеликими букетами, хоча самому Сергію Віталійовичу квітів не вистачило. З днем народження (міський голова народився 1 січня) його привітав секретар ради, після чого всі в залі дружно зааплодували.
 Бюджетні сюрпризи
 Як і очікувалось, найбільша дискусія в сесійній залі розгорілась при розгляді бюджету міста на наступний рік. Двоє міських голів (колишній Роман Заставний та теперішній Сергій Надал) схрестилися в словесній перепалці. Заставному активно помагав в минулому його заступник Петро Гринчишин, а за Сергія Надала мужньо заступилася його теперішня заступниця з фінансових питань Вікторія Остапчук. Може присутність жінки за трибуною так вивела Сергія Віталійовича з себе, а може і Роман Йосипович нещадно наступав на болючі бюджетні мозолі, але факт залишається фактом: пан Надал помітно нервував, дозволяючи собі переходити на особистості, різко присаджуючи свого опонента.
 В результаті бюджет таки прийняли. Тернополяни отримали менше коштів на медицину (за словами депутата Р.Заставного, тепер в Тернополі лікуватимуть голодом), в рази менше на ЖКГ та дороги (про це відкрито з трибуни говорив перший заступник міського голови Петро Ландяк, закликаючи всіх допомогти владі знайти кошти), та… збільшення витрат на утримання чиновників, яким перепало на 3 мільйони гривень більше, ніж у 2010 році (для порівняння: медицина недоотримала 4 мільйони гривень). «Старожил» міської ради Петро Мандзій з жалем зауважив, що це буде перший бюджет, який за час його депутатства приймається без збільшення до попереднього бюджетного періоду, а Марія Бабюк (ректор Галицького інституту) назвала такий бюджет нищенням освіти, медицини, соціального захисту. В той же час обидвоє депутатів агітували голосувати «за» проект рішення та прийняти головний фінансовий документ міста на 2011 рік.

 Податок тепер платний
 Сьогодні збулися всі найстрашніші передчуття тернопільського бізнесу: влада та податкова об’єднали свої зусилля, щоб забезпечувати надходження до міського бюджету на наступні 4 роки. Програму представляв перший заступник голови Тернопільської ОДПІ В.Солтис, який скромно відвівши очі зазначив, що податкова не наполягатиме на отримання коштів в рамках реалізації цієї програми, якщо бюджет не буде виконуватися.

 Все нове – це давно забуте старе
 Всі тернопільські автомобілісти та гості нашого міста вже звикли, що паркування на вулицях (крім району залізничного вокзалу та ринку) є безкоштовним. Схоже, про це варто поступово забувати: міська рада прийняла рішення «Про місцеві податки та збори», в якому встановила збір за місця для паркування транспортних засобів. Таким чином, на 18 вулицях дозволено займатись платним паркуванням, при цьому сплачуючи до бюджету від 0,03 до 0,06 % від мінімальної заробітної плати за 1 м.кв. площі, що задіяна під парковку. Цікаво, що для тернополян ціна парковки залишається поки що невідомою, бо її будуть встановлювати на власний розсуд ті, хто цим паркуванням займатиметься.
 Тут також варто зробити поправку на те, що згадане рішення може бути і скасоване, оскільки на думку депутата П.Гринчишина, порушена процедура його прийняття. Такого роду рішення є регуляторним актом і з моменту оприлюднення до сьогоднішнього дня владою недотримано термінів, що відведені законом для ознайомлення мешканцями з проектом.
 Курйози
Цього разу сесію для знайомства з красивими (тут треба віддати належне) жінками використав Петро Гоч, очевидно забувши, що новоспечена начальниця соцбезу до недавнього часу була його колегою в обласній раді.
Міському голові Сергію Надалу не сподобалось, як при голосуванні «за» піднімав свою руку депутат Андрій Мастюх (очолює комунальне підприємство «Тернопільелектротранс). Тому Сергій Віталійович відкрито пригрозив, щоб керівники комунальних підприємств думали, як вони голосують і не приходили в майбутньому до нього по кошти. На це моментально відреагував Петро Гоч, який іронічно нагадав міському голові, що в порядку денному заплановано розглядати звернення щодо політичних репресій, і одразу запропонував Сергію Віталійовичу припинити тиск на керівників комунальних підприємств.

Побратим Микола

Більше 2 млн грн. — сума збитків від підроблених рішень сільської ради із земельних питань

Порядок денний засідання виконавчого комітету Тернопільської міської ради на 12 січня 2011