Делегації Львівської та Тернопільської областей відмовилися від участі у заході, організованому владою по вшануванню героїв Крут

Поділитися

29 січня 2011 року голови Львівської обласної ради заступник голови Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олег Панькевич та голова Тернопільської обласної ради керівник секретаріату ВО “Свобода” Олексій Кайда на чолі делегацій зі своїх областей узяли участь у народному віче, присвяченому 93 річниці Чину Героїв Крут на залізничній станції Крути (Чернігівська область).

Делегації Львівської та Тернопільської областей відмовилися від участі у заході, організованому владою. Адже для нинішньої влади молоді патріоти – це злочинці, а їхні кати – большевицькі окупанти – герої та духовні натхненники. Арешти патріотичної молоді та вихолощення української історії, зокрема вилучення з підручників згадки про історію Героїв Крут, свідчать про українофобську суть нинішнього режиму.

Голова Львівської обласної ради, заступник голови Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олег Панькевич у своєму виступі зазначив:

“Бій під Крутами 29 січня 1918 року – це тріумф незнищенної волі нації і водночас трагедія, породжена бездарністю тодішнього державного керівництва. Тодішня Центральна Рада як і нинішня влада прирекли країну до катастрофи та окупації.

Однак молодь, що стала на захист держави, породила нове покоління борців за незалежність. Крути народили легенду спротиву та чинний націоналізм, на прикладі якого виховувалися наступні покоління борців за державну незалежність та свободу нації. Ми повинні пам’ятати одну з заповідей із Декалогу українського націоналіста: “Пімстиш смерть великих лицарів”. Наступ владних українофобів на все українське свідчить, що непокаране зло завжди повертається. Українці повинні пам’ятати усіх, хто чинив злочини проти української нації. І жодні табачнікі не викинуть з пам’яті української нації імена тих, хто поклав свої життя за Україну. Сьогодні на наше покоління випала місія взяти у руки прапор крутянців та бандерівців і боротися за встановлення національної, соціальної та історичної справедливості”.

Голова Тернопільської обласної ради керівник секретаріату ВО “Свобода” Олексій Кайда у своєму виступі заявив: “29 січня 1918 року увійшло у скарбницю народної пам’яті як день національної гордості та великої трагедії. Ось уже майже століття свідомі українці вшановують пам’ять юних крутян, які віддали свої молоді життя в ім’я незалежності України. Переконаний, що назва невеликої станції, що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач-Київ, назавше увійшла в історію держави як символ високого подвигу, самовідданості гордого українського духу. Бо саме тут 300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною більшовицькою навалою, що рвалася до Києва. Вони обстоювали власне право бути вільними, не випрошували для себе свободи, а здобували її в безкомпромісній боротьбі ціною власних життів.

Нині ми разом вшановуємо пам’ять українських героїв, які поклали життя на жертовник свободи та незалежності України. Їх приклад, як і чин воїнів УПА, Січового Стрілецтва, волелюбних гетьманів небезпечний для ворогів українства, вони панічно бояться його, намагаються викинути з підручників історії, стерти з пам’яті народу. Проте їх спроби марні, бо безсмертний подвиг в ім’я України, в ім’я української нації. Тож наш обов’язок долучитися до того, щоб подвиг Героїв Крут назавжди був вписаний золотими літерами в історію по-справжньому незалежної, суверенної Української держави”.

Прес-служба ВО “Свобода”

Влітку на Тернопільщині вже не буде Української православної цекви Київського патріархату?

У Чорткові школярів і студетів годували з порушенням антимонопольного законодавства