Гривень справді побільшало, але це не призведе до інфляції

Поділитися

Колишня глава уряду Юлія Тимошенко заявила, що в 2010 році в Україні була проведена емісія гривні на суму 99 мільярдів 671 мільйон гривень. На її думку, ці гроші не забезпечені економічним зростанням, а, отже, емісія призведе до інфляції, яку ми вже спостерігаємо. Однак економісти не повністю поділяють висновки і очікування пані Тимошенко — пише газета «Комсомольская правда».

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин пояснює: «Йдеться не про пряму емісію, а про зростання грошової маси (монетарна база плюс депозити всієї банківської системи), яка в кінці 2009 року складала 490 мільярдів гривень, а в кінці 2010 — майже 600 мільярдів гривень. Таким чином, зростання грошової маси склало 22 відсотки, що не є критичним показником і передвісником інфляції: наприклад, у 2008 році грошова маса в Україні виросла на 30 відсотків».

Більш показовим знавець вважає зростання монетарної бази у 2010 з 195 млрд. грн. до 225 млрд. грн. — тобто всього на 15 відсотків. «Для української економіки зростання грошової маси на 22 відсотки, а монетарної бази на 15 відсотків не є чимось надзвичайним. У 2007–2008 роках ці показники зростали набагато швидше», — зазначив пан Юрчишин.

Громадськість Тернополя шокована вульгарною позицією прес-секретаря мера

20 січня проведено позачергові збори акціонерів «Київстар», на яких затверджено склад Правління компанії