На Тернопільщині міліціонери затримали організатора грабежів та його неповнолітніх помічників

Поділитися

Навряд чи  існує окрема статистика стосовно нападів на валютних міняйл, однак часті повідомлення про такі випадки в різних регіонах, безсумнівно, ставлять це ремесло у ранг небезпечніших. Бо людина із купою грошей притягує увагу злочинців або початківців у кримінальному ремеслі.

Юнак і дівчина, орендували квартиру в Тернополі, про таких кажуть: співмешканці. Дівчина родом з Гусятинського району,  ніде не працювала. Якось пара  познайомилася з молодим жителем Чортківського району. Той працював на будовах в обласному центрі. Новий знайомий жалівся співмешканцям, мовляв, не має де жити у Тернополі. Ті у відповідь запросили до себе – гуртом буде легше сплачувати оренду квартири. Ось так виник кримінальний тандем. Чому не тріо? Річ у тім, що співмешканець дівчини, хоч і спочатку приставав на злочинницькі пропозиції нового мешканця квартири, коли ж доходило до конкретних справ, категорично відмовлявся від дій, чим уберіг себе від кримінальної відповідальності. У цій справі йому відведено роль свідка.

А задум був зухвалий,  для новачків у злочинній діяльності  – напасти на валютника. У такий спосіб пара і новий мешканець сподівалися розрахуватися із численними боргами. Новий знайомий тут же відкинув Тернопіль, мовляв, усюди відеоспостереження – можна попастися. Оскільки добре знав Чортків і тамтешніх валютників – запропонував податися туди.

На авто поїхали у розвідку. Ходили  ринком, придивлялися до міняйл. План був простий: коли грошовитий чоловік повертатиметься з ринку, вихопити з його рук барсетку. Спочатку задумували вдарити жертву трубою по голові, але відмовилися від будь-якого насильства. Вибравши майбутнього потерпілого, вивчали, якою дорогою повертається додому, де проживає. Невдовзі план був готовий. Організатор злодіяння на автомобілі мав вчасно забрати спільника, який заволодіє барсеткою, а дівчина з допомогою мобільного повинна була виконувати роль зв’язкової. Та коли дійшло до справи, юнак навідріз відмовився це робити. Зловмисники з нічим повернулися додому.

Та нереалізований задум не давав спокою чортківчанину. На будівництві він спокусливо розповів про злочинницький план неповнолітньому колезі. Хлопець пристав на пропозицію. Тож незабаром  знову вирушили до Чорткова. Стежили за валютником упродовж дня. Коли ж той звичною дорогою повертався додому, тримаючи барсетку у пакеті з продуктами, неповнолітній спільник із «Жигулів», крокуючи назустріч, раптом рвонув за пакет. Але валютники звикли міцно тримати поклажу – пакет розірвався і увесь вміст висипався на бруківку. Нападник чимдуж утік. План знову провалився. Здавалося б, такі невдачі мали б вгомонити зловмисників… Але лихі наміри, як хвороба, уже переселилися до неповнолітнього учасника групи. Про усе він розповів своєму колишньому однокласнику, а той незабаром і собі забажав злочинницького щастя, мовляв, дуже потрібні гроші. І неповнолітні зателефонували старшому колезі.

Разом вирішили, що не варто вдруге нападати на того ж валютника – він тепер насторожі. Тож на ринку обрали іншого. Та чоловік був міцної статури. А тому неповнолітні, покрутившись навколо міняйла, збагнули, що не впораються. Цього разу організатор ледь тамував лють, кричав, що не має грошей на бензин і до Тернополя вони не доберуться. «А ти хоч у жінки зможеш вирвати сумку?» – кричав він до похнюпленого невдахи. Той закивав головою. Обрали місце, зручне для грабунку – міст через річку. Незабаром почувся жіночий крик і грабіжник з сумочкою з розгону застрибнув у «Жигулі».

За містом витрусили сумочку – не було грабіжницького щастя: дві старенькі мобілки, у гаманці – 130 гривень. На тому пригоди завершилися. Зовсім скоро групу викрили – потерпіла від грабіжницького нападу заявила у міліцію. Усі четверо сіли на лаву підсудних. Недавно Чортківський райсуд оголосив обвинувальні вироки. Неповнолітніх засуджено – одного до чотирьох років позбавлення волі, другого – до чотирьох років і трьох місяців позбавлення волі. Зважаючи на добрі характеристики та неповнолітній вік,  їм відтерміновано відбування покарання із встановленням іспитового терміну в один рік.

А от організатору злочину уникнути неволі не вдалося – йому призначили чотири роки і три місяці реального позбавлення волі. Його співучасниці обійшлося штрафом у сумі 5 тисяч 100 гривень.

Петро Колісник, ВЗГ УМВС України  в Тернопільській області

Бандера і Шухевич стали почесними громадянами Теребовлі

Голові Тернопільської облради треба вчитись в свого Івано-Франківського колеги, а не байки сплітати про благодійність