У Державному архіві Тернопільської області відкрилась виставка «Україна: один народ – одна держава», присвячена 92-гій річниці проголошення Акту Соборності українських земель

Поділитися

Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, заступник голови Олег Боберський, заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, депутати обласної та міської рад взяли участь у відкритті експозиції.

1919 року 22 січня на Софіївській Площі в Києві було проголошено злуку УНР і ЗУНР. З тих пір 22 січня – визначна дата для всієї України. Звертаючись до відвідувачів Олексій Кайда зазначив:

«Ми вшановуємо одну із найважливіших, визначальних подій в історії нашої держави. Саме 22 січня 1919 року на Софіївській Площі в Києві відбулося справжнє об’єднання раніше розділених різноманітними загарбниками кровно споріднених двох гілок одного українського дерева: східняків та західників. Саме  злука УНР і ЗУНР є реальним історично підтвердженим злиттям двох частинок одного народу. І як би не хотіли деякі псевдо-науковці говорити про об’єднання у вересні 39-го. Ми добре розуміємо, що вересневі події були штучно принесені на штиках агресора.

У вісімнадцятім році розірваний упродовж віків український народ піднявся з колін, скинув невільницькі пута двох імперій: Лівобережна Україна  – Російської, Правобережна – Австро-Угорщини.

Переконаний, що попри деструктивні спроби провокативних сил розділити, розтягнути Україну по різних цивілізаційних закутках, щоб обезсилену викинути  на задвірки історії, наш народ підніметься у величі своєї єдності. Адже ідеї соборності сягають у сиву давнину Київської князівської держави, її втілювали у життя українські гетьмани,  проповідували у своїх працях кращі українські мислителі.»

Під час відкриття виставки голові облради було вручено книгу «У борні за Українську державу», яка вийшла у світ завдяки підтримці Тернопільської обласної ради, зокрема видавничої ради, за матеріалами Державного архіву Тернопільської області.

Голова Тернопільської облради коштів не має, тому хоч фантазує. Знову аеропортом, гуртовим ринком, сміттєпереробним заводом

Громадськість Тернополя шокована вульгарною позицією прес-секретаря мера