Як тернопільська профспілка “розрулює” проблеми із заборгованостями

Поділитися

Однією із найболючіших проблем в області залишається заборгованість із заробітної плати. До її вирішення через різні форми впливу активно нібито долучаються профспілки, повідомляє прес-служба цієї організації.

 12 січня ц.р. питання щодо шляхів ліквідації зарплатних боргів обговорювалося на Бучацькому мальтозному заводі під час зустрічі голови облпрофради Андрія Присяжного та голови  облради профспілки працівників харчової промисловості Євгенії Яцишин з працівниками цього підприємства.

А далі – комедія. У розмові нібито взяли участь представники виконавчих органів обласної та районної влади. Та без них профспілка нічого й не вирішить. Тоді на зібранні просто б “почесали язиками”

 На даний час завод заборгував 124 працівникам 670 тисяч гривень. Борг із зарплати накопичувався  впродовж останніх двох років і суттєво збільшився у 2010-ому, в якому, до речі, також була реальна можливість його зменшити. Адже підприємство реалізувало 4200 декалітрів залишкового спирту,  виручивши за нього 320 тисяч грн., з яких 15 відсотків залишилося у ДП “Укрспирт”. Спирт продали по 76 грн. за декалітр у той час, коли його ціна на українському ринку становила 115 грн. Із отриманої заводом 271 тис. грн. на ліквідацію заборгованості із заробітної плати використано лише  50 тис. грн., а 206 тисяч перераховано Пенсійному фонду.

Працівники заводу нині перебувають у скрутному становищі. Не отримуючи більше року зарплати, вони не мають можливості матеріально забезпечувати свої сім’ї, розрахуватися за комунальні послуги. Ситуація ще більше ускладниться, коли потрібно буде сплачувати пеню за невчасні розрахунки за спожиті тепло, газ, електроенергію…

Оскільки підприємство не працює, а ДП “Укрспирт”, від якого залежить доля заводу і людей, не допомагає, а ще забирає 15 % зароблених ними коштів, за результатами зустрічі заводчани  доручили обласній галузевій профспілці звернутися  до ЦК профспілки працівників АПК з проханням організувати зустріч трудового колективу підприємства з керівництвом ДП “Укрспирт”, а також з головою обласної державної адміністрації. Є надія, що ця болюча проблема не залишиться поза увагою найвищих органів державної влади, до яких наприкінці 2010 року колектив підприємства звернувся з листами.

 Обласна рада профспілок і обласна галузева профспілка надаватимуть необхідну юридичну допомогу і підтримку працівникам заводу з метою відновлення  порушених їх трудових прав.

• Кричуща ситуація з виплатою заробітної плати склалася протягом останнього часу у редакції міського часопису “Тернопіль вечірній”. Ще з липня 2009 року його працівники не отримали 96 тис. грн. зароблених коштів.

 Ця проблема стала предметом розмови працівників газети з головою обласної ради профспілок Андрієм Присяжним під час зустрічі у редакції “ТВ” 12 січня ц.р. У зібранні взяв участь заступник Тернопільського міського голови Олександр Степанюк, який запевнив журналістів, що найближчим часом міськвиконком запропонує сесії міської ради своїм рішенням відновити статус газети як окремої юридичної особи (на даний час вона є структурним підрозділом комунального підприємства  “Адміністративно-технічна інспекція” Тернопільської міської ради). Відповідно буде внесено зміни до міського бюджету та передбачено кошти на ліквідацію заборгованості із заробітної плати працівникам “вечірки”.

У “політехніці” відкрили пункт реєстрації абітурієнтів

Магнітні бурі у Тернополі будуть 19, 26 та 29 січня