Свободівців Тернополя допитують

Поділитися

15 лютого 2011 року прокурор Донецької області заявив про затримання осіб, що причетні до вибухів у Макіївці 20 січня 2011 року, та про розкриття даної справи. Проте вже за день, 16 лютого 2010 року, під приводом розслідування справи про вибухи на Донеччині міліція продовжує тероризувати керівників місцевих осередків ВО “Свобода” та депутатів-свободівців Тернопільської обласної ради, районних та міських рад області. Представники МВС намагаються масово робити дактилоскопію (відбитки пальців) членів ВО “Свобода”. Крім того, свободівців викликають на допити за вигаданою справою щодо примарного телефонного повідомлення у Черкасах про замінування будинку. Всеукраїнське об’єднання “Свобода” заявляє: міліцейське переслідування цілеспрямовано розгорнуто проти “Свободи” та має винятково політичний характер.

Працівники органів внутрішніх справ, використовуючи фальшивий привід, продовжують тероризувати свободівців, переслідуючи їх у партійних офісах, в робочих кабінетах і навіть у приватних помешканнях, вимагаючи, всупереч чинному законодавству, приватну інформацію про членство організації, чинять спробу провести дактилоскопію. Працівники МВС мотивують свої дії нібито розслідуванням вже розкритої справи про вибухи в Макіївці, або вигаданою справою про телефонне повідомлення щодо замінування будинку у Черкасах. Однак, відповідно до листів МВС, міліцію цікавлять виключно представники націоналістичних організацій, а це свідчить про складання списків неблагонадійних для нинішнього режиму осіб з метою подальших політичних репресій.

У перелік “неблагодійних” для влади свободівців потрапили:

– Анатолій Паляниця – депутат Борщівської міської ради, заступник голови Борщівської районної організації ВО “Свобода”, якого посеред вулиці зупинили працівники МВС і запросили у відділок, де влаштували допит;

– Богдан Гачкевич – депутат Тернопільської обласної ради, голова Кременецької районної організації ВО “Свобода”, до якого завітали в приватне помешкання, вимагаючи надати інформацію про особисті дані членів районної організації ВО “Свобода”;

– Оксана Кодьман – депутат Шумської ранної ради, голова Шумської районної організації ВО “Свобода”, яку допитували в приміщенні райвідділу міліції без надання відповідної повістки про виклик;

– Василь Вонсяк – голова Бучацької районної організації ВО “Свобода”, заступник голови Бучацької районної ради, допит якому влаштували в його службовому кабінеті;

– Андрій Зазуляк – депутат Чортківської міської ради, голова Чортківської міської організації ВО “Свобода”, якого допитували в його приватному будинку, при цьому змусивши дати відбитки пальців!

“Тернопільська обласна організація ВО “Свобода” розцінює переслідування керівництва організації за вигаданим приводом виключно як факт політичних репресій. Адже попри розкриття макіївської справи, свободівців і надалі тероризує міліція.

Тернопільська обласна організація ВО “Свобода” вимагає від керівництва УМВС в Тернопільській області пояснень щодо організації масового тиску на керівників та депутатів місцевих рад від ВО “Свобода”, а також звільнення з роботи і притягнення до відповідальності тих працівників МВС, які своїми діями порушили Конституцію України, Закон “Про міліцію”, “Про оперативно-розшукову діяльність”, “Про статус депутатів місцевих рад”. Також звертаємось до прокуратури дати правову оцінку діям працівників МВС та вжити заходів прокурорського реагування щодо захисту конституційних прав громадян.

Депутати від ВО “Свобода” ініціюватимуть заслуховування на місцевих сесіях представницьких органів влади звіт місцевого керівництва управлінь та відділів МВС щодо фактів незаконного переслідування депутатів за вигаданими підставами, вимагання особистої інформації про членів партійних організацій та вчинення інших незаконних дій, які порушують гарантовані конституційні права громадян та громадських об’єднань. Також представники ВО “Свобода” в місцевих радах вимагатимуть термінового скликання комісій з питань законності для розгляду фактів тиску на політичних та громадських діячів за політичною ознакою.

Ми переконанні в тому, що працівникам правоохоронних органів необхідно займатись боротьбою із злочинністю та корупцією, яка останнім часом “узаконена” на вищому державному рівні, а не спробами встановити поліцейський режим у державі. Боротьба з українцями приречена на поразку!”, – зазначив голова Тернопільської обласної організації ВО “Свобода” Олег Сиротюк.

Прес-служба ВО “Свобода”

У Тернополі видали “18 поетів із Гетеборга”

Кислотою облили екс-губернатора Тернопільщини Юрія Чижмаря