Хто такий Тарас Шевченко для тернополян?

Поділитися

Незабаром 9-ого березня. Цього дня народився великий поет Тарас Шевченко.

10 березня пам’ятаємо про його смерть, але загалом 9-10 березня в Україні відзначаються як Шевченківські дні.

Тарас Шевченко близький українські діаспорі тим, що велику частину свого творчого життя провів в діаспорі, поза межами рідної йому України. Неабиякий вплив на його творчість справило саме діаспорське буття, почуття туги за Україною і бачення її проблем з відстані дещо в іншому світлі.

Його твори і досі пробуджують свідомість українців як громадян до переосмислення нав’язаних окупаційними режимами понять. Його називають найвірнішим сином України. За межами України Тараса Шевченка закордонні політологи називають найбільшим українським націоналістом, що згідно модерному європейському мисленню наближено до поняття нацизму, а то і фашизму. Вихованці різних політичних шкіл, де часто не має місця поняттю патріотизму, вболівання за долю співвітчизників, а натомість сформулюваний катехизіс борців з націоналізмом як проявом фашизму, все більше починають трактувати патріотичноналаштованих українців як фашистів. На жаль, подібне бачення висловлюють і провідні європейські політики, до голосу яких прислуховуюються в Європі.

Закордонні українці кожен в країні свого перебування зустрічався з тими чи іншими випадками трактування українського патріотизму. Розібратися, де і до чого пасують ті чи інші політологічні терміни, де закінчується патріотизм і починається націоналізм, де закінчується націоналізм і починається фашизм і що таке шароварщина, розповісти про досвід закордонних українців в піднесені шевченківської тематики для іноземців покликаний скайп-форум, який відбудеться

9 березня 2011 року о 20 год. за українським часом і 19 год. за європейським часом у віртуальному скайп-

просторі. Тема скайп-форуму “Хто такий Тарас Шевченко? Бачення відповіді на це питання українськими і європейськими громадянами”

Взяти участь у скайп-форумі може кожен, кого турбує формування іміджу України і українців за кордоном і хто хотів би висловити свою думку на вищеподану проблему. Для участі в скайп-форумі потрібно зареєструватися, надіславши свій скайп-контакт на електронну адресу samborska@gmx.de до початку скайп-форуму 9 березня 2011 року. Ваш контакт буде внесено до дискусійної шевченківської групи і повідомлено скайп-дзвінком про початок скайп-форуму. Тривалість дискусії — 2 години.

Про послуги скайп: http://www.skype.com

У Заліщиках вшанували Шухевича

У Тернополі впіймали “Соньку- золоту ручку”