Місто Рівне ділиться досвідом успішної співпраці місцевої влади та громад

Поділитися

Для ознайомлення з успішним досвідом співпраці місцевої влади та громад, на початку березня м. Рівне відвідали журналісти національних видань у рамках прес-туру, організованого проектом ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» та Національним прес-клубом «Українська перспектива». Під час візиту журналісти ознайомились з механізмом прийняття рішень щодо місцевого розвитку за участю громади, відвідали об’єкти громад, де було реалізовано проекти за підтримки ПРООН.

У м. Рівне  місцева влада активно залучає мешканців міста до процесу розв’язання місцевих проблем. Допоміг цьому підхід до місцевого розвитку за участю громади, який Рівненська міська рада засвоїла завдяки участі в проекті ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» (ПРООН/МПВСР).

Проект працює в 29 містах України з 2004 року та сприяє врядуванню за широкої участі громадян для покращення якості життя населення в містах України. ПРООН/МПВСР застосовує підхід залучення громади для встановлення місцевих партнерств та зміцнення процесу прийняття рішень щодо місцевого розвитку за принципом «знизу-вгору» в містах-партнерах. Програма працює на трьох рівнях: громади, муніципальному та національному рівнях.

Місто Рівне стало партнером проекту в 2004 році та засвоїло підхід до місцевого розвитку за участю громади. В рамках співпраці в міській раді було створено муніципальний відділ підтримки (Відділ підтримки проектів ООН у складі управління економіки міста). Проект надав логістичну підтримку та провів навчання для працівників відділу для ефективної мобілізації місцевих громад.

Під час прес-конференції, Володимир Хомко, Рівненський міський голова сказав: «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку дає унікальну можливість об’єднати небайдужих до своїх проблем громадян, які разом із органами місцевого самоврядування реально впливають на покращення житлових умов (стан житла, комунікацій, прибудинкових територій). Це надзвичайно актуальний крок до побудови стабільного громадянського суспільства».

За підтримки Програми, протягом 2004-2010 у місті реалізовано 22 проекти місцевих громад соціального сектору (ремонт дахів в ОСББ, заміна системи водопостачання та водовідведення в навчальних закладах та ін.) та сектору енергоефективності і захисту довкілля (заміна вікон в навчальних закладах, ремонт систем опалення, підвальних розгалужень та ін.). Вартість даних проектів сягнула 3 млн. грн., включаючи 596 тис. грн. внесені з фонду ПРООН, 201 тис. грн. внесені Швейцарською Конфедерацією, 1,71 млн. грн. внесені міською радою, 427 тис. грн. – місцевими громадами та 73 тис. грн. – третіми  сторонами. Загалом, ці проекти принесли користь 31 тис. мешканців міста (7703 жінок, 6203 чоловіків та 17742 дітей).

Підхід залучення громади виявився надзвичайно ефективним і міська рада почала його застосовувати для реалізації проектів громад без фінансової підтримки донорів (коштом міської ради та місцевих громад). Досвід міста  свідчить, що місцеві проблеми ефективніше вирішувати, якщо міська влада залучає місцеве населення. Адже,  плани, ініційовані самими людьми більш вагомі та сприяють ефективнішому використанню коштів місцевого бюджету.

З метою досягнення сталості місцевого розвитку та враховуючи напрацьовані механізми й набутий досвід місто Рівне підготувало Муніципальну програму сталого розвитку на 2009 – 2012 роки (далі МПСР). Програму було затверджено рішенням сесії міської ради №2278 від 15.04.2009 року. Відповідно до МПСР, з метою активiзацiї громадсько-приватної взаємодії, планування за участі громад, залучення громадян до вирішення соціально-економічних та екологічних проблем, розгляду й відбору громадських ініціатив створено Муніципальну раду сталого розвиту (МРСР) та її Дорадчий комітет. Ці органи залучають громади, навчальні заклади та їх мережі до прозорого діалогу з місцевою владою та розробки комплексних механізмів місцевого планування за участю місцевих громад.

На реалізацію заходів МПСР у 2009 році було виділено 800 тис. грн. Враховуючи активність громад, набутий досвід та позитивні результати реалізації місцевих ініціатив в 2010 році було прийнято рішення збільшити фінансування заходів Програми. Відтак, на реалізацію заходів Муніципальної програми сталого розвитку у 2010 році бюджетом Рівненської міської ради  було виділено 3,1 млн. грн. У 2010 році було реалізовано 31 проект, загальною вартістю 4,1 млн. грн.  24 проекти реалізовані ОСББ, де проводились ремонт покрівлі, системи водопостачання й водовідведення, системи опалення, встановлення індивідуального опалення і утеплення будинку, а також заміни вікон у під’їздах загальною вартістю 2,5 млн. грн. 6 проектів у навчальних закладах – заміна віконних блоків, вартістю 1,6 млн. грн. Загальний розподіл витрат: внесок муніципалітету – 3,1 млн. грн., внесок ПРООН/МПВСР – 200,7 тис. грн., внесок громади – 773,9 тис. грн. Користь від реалізації проектів отримали близько 15,5 тис. осіб (чоловіків – 4 221;  жінок – 5 768;  дітей – 5 575).  В 2011 році міська рада виділила та заклала в міському бюджеті 3,5 млн. грн. на реалізацію проектів громад.

Також у ході візиту журналісти ознайомились з результатами проекту «Подолання бар’єрів на шляху зменшення викидів парникових газів через підвищення енергоефективності систем централізованого  теплопостачання. Фаза 2».

Для отримання детальнішої інформації звертайтесь до Галини Смірнової, спеціаліста з моніторингу та зовнішніх зв’язків за тел. (044) 584-34-75 або електронною поштою: galyna.smirnova at undp.org.ua

Катерина Романовська з технічного університету – переможниця лютого у конкурсі « Міс Інтернет-Тернопіль’ 2011»

Чудотворна ікона Дубенської Божої Матері прибула на Тернопілля