Тетяна Шило з 6-Б тернопільської школи №28 та Оксана Матейко з школи №12 – “найкрутіші” читачі

Поділитися

Вже близько десяти років Національна бібліотека України для дітей і Громадська організація «Форум видавців» щорічно проводять Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Найкращий читач України». Конкурс є відкритим і проводиться як творче змагання дітей і юнацтва в усіх областях України. Він проводиться з метою підвищення рівня особистого розвитку і культурної компетентності дітей через заохочення їх до систематичного читання, сприяння створенню належних умов для рівного доступу до книжок і літератури на різних, у тому числі електронних носіях, незалежно від рівня розвитку дітей, їхніх фізичних та інтелектуальних можливостей, підвищення суспільного значення і ролі дитячих та шкільних бібліотек в процесі соціальної адаптації і набуття культурної компетентності дітей. А одним із основних завдань конкурсу є привернення уваги громадськості, державних і недержавних установ і організацій, засобів масової інформації до проблеми дитячого читання.

Дитячі бібліотеки Тернопільської міської ЦБС ще з 2005 року активно приймають участь у проведенні цього конкурсу, зокрема найкращий читач центральної дитячої бібліотеки міста Гринчук Олег (ЗОШ № 16, 2006р.) та бібліотеки №2 для дітей Врублевський Віталій (ЗОШ№4, 2008р.), виборовши перемогу у обласному турі конкурсу, їздили до Львова на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія» .

Активно співпрацюють дитячі бібліотеки міста і з бібліотеками загальноосвітніх навчальних закладів, організовуючи ці щорічні конкурси.

Цього року Організаторами Конкурсу на Всеукраїнському рівні є Громадська організація «Форум видавців» (ініціатор,) Національна бібліотека України для дітей, Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, Українська бібліотечна асоціація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів. Співорганізаторами конкурсу є: Міністерство культури України.

 

Генеральний партнер – видавництво «Грані-Т»

 

В Тернополі конкурс проходив також в рамках міської програми «Читаюча дитина – майбутнє України», основною метою якої є формування нової медіа-бібліотечно-бібліографічно-інформаційної культури наших дітей, зростання в суспільстві престижу читання, збереження і розвиток «нації читачів».

Конкурс проводиться серед читачів – учнів 6-7 класів з лютого до травня 2011року. в чотири етапи.

Перший етап конкурсу «Найкращий читач України – 2011року» проходив з 1-го по 20 лютого 2011р. у бібліотеках для дітей Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи та шкільних бібліотеках. У відбірковому етапі взяло участь 127 читачів-дітей віком 12- 13років. Переможці першого етапу конкурсу, а це 14 найкращих читачів бібліотек для дітей м. Тернополя та мікрорайонів міста прийняли участь у ІІ-му етапі конкурсу, який проходив з 20.02. по 10. 03. 2011року, повідомляє сайт міської ради.

11березня 2011року переможці І-го етапу конкурсу зібралися в приміщенні Центральної дитячої бібліотеки Тернопільської міської ЦБС для змагання і підведення підсумків II етапу конкурсу «Найкращий читач Тернополя – 2011».

Організаторами цього конкурсу на місцевому рівні стали: управління культури і мистецтв міськради, бібліотеки для дітей Тернопільської міської ЦБС та бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів. Основною вимогою конкурсу на І етапі була розповідь про свого улюбленого літературного героя, улюблену книгу з метою реклами її серед однолітків , ІІ етапу – презентація читацького щоденника, оцінка ерудиції, артистизму та креативності юних любителів книги. Учасники конкурсу, а саме 14 найкращих читачів м. Тернополя – учнів 6-7 класів змагалися також у різноманітних конкурсах, а саме: «Лідер читання – 2011», «Кращий читацький щоденник». Особлива увага конкурсантів була звернута на творчість сучасних українських авторів, які пишуть для дітей: Н.Гуменюк «Зустріч на Босому мосту», Б.Жолдака «Капосні капці», І.Андрусяка «Стефа і її Чакалка», Т.Щербаченко «Пуп Землі, або Як Даринка світ рятувала», М. Герасименко «Політ на черешні», Любка Дереша «Дивні дні Гані Грак», Марії та Сергія Дяченків «Пригоди Маші Михайлової», Г.Пагутяк «Лялечка і Мацько», «Королівство» та письменників рідного краю, хоча улюбленими авторами дітей віком 12 – 13 рр. залишаються А. Костецький та В. Нестайко. Серед запрошених завідуючі дитячими та шкільними бібліотеками міста, вчителі загальноосвітніх шкіл, батьки, представники ЗМІ.

Відкриття конкурсу відбулося у вигляді міні – концерту за участю школярів ЗОШ № 16 та ЗОШ №17.

З вступним словом виступила заступник директора по роботі з дітьми Тернопільської міської ЦБС Швець Н.А. Привітала конкурсантів і головний спеціаліст управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Артемяк Н. І. та методист з бібліотечної роботи інформаційно – методичного центру управління освіти міської ради Назар Л. Г.

Члени журі оцінювали виступи учасників за 12-бальною шкалою і обирали двох переможців – по одному з 6 і 7 класів, які отримали звання «Найкращий читач міста – 2011» .

Юні читачі показали не лише свою ерудицію а й креативність, артистизм та творчий підхід до конкурсу: читали власні вірші, написані на основі прочитаних творів, виступали в образах літературних героїв та представляли віртуальні презентації улюблених творів. Особливо вразила членів журі власна думка та інтерпретація твору Ліни Костенко «Записки українського самашедшого» та Василя Шкляра «Залишенець».

  • Найкращим читачем міста 2011 року серед учнів 6-х кл. обрано – Шило Тетяну – ТЗОШ №28, 6-Б.
  • Найкращий читач міста 2011року серед учнів 7-х кл. – Матейко Оксана – ТЗОШ №12, 7-Б

 

Переможці конкурсу нагороджені почесними грамотами від Тернопільської міської ради, управління культури і мистецтв міської ради, книгами та пам’ятними подарунками від голови міста Сергія Надала, управління культури і мистецтв міської ради. Спонсорами конкурсу виступили: Тернопільська міська рада, управління культури і мистецтв міської ради, бібліотеки для дітей М. Тернополя, видавництва: «Джура», «Діана+», Тернопільський обласний інформаційно–туристичний центр під керівництвом Римар Л. І., поет, літературознавець Щавурський Б.Б..

Другі місця між собою поділили:

  • Серед учнів 6-х кл –– Мочульська Вікторія – ТСШ №3
  • Серед учнів 7-х кл –– Рудак Віктор ТЗОШ №17.

 

Треті місця отримали:

  • Серед учнів 6-х кл –– Когут Мар’яна – ТЗОШ №15
  • Серед учнів 7–х кл –– Заболотна Валентина – Українська гімназія ім. Івана Франка.; Шалак Артур – ТСШ №29.

 

Були визначені переможці і в номінаціях:

  • «За кращий щоденник» – Палкова Діана – ТСШ №29, 6-кл.;
  • «За креативність» – Шалак Артур – ТСШ №29, -7 кл.;
  • «За артистизм» – Минько Мар’яна – ТЗОШ №19, 7 кл.

 

Призери конкурсу як нагороду отримали книги від управління культури і мистецтв міської ради та видавництва «Джура».

Найкращі читачі міста продовжать змагання в третьому етапі Конкурсу, який проводитиметься обласною бібліотекою для дітей за звання «Найкращий читач України – 2011» та право поїздки до Львова на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», який відбудеться на початку травня 2011 року.

 

Нарешті Надалу ніхто не буде заважати. Нібито працювати

У Тернополі стартував Чемпіонат України з пауерліфтингу