Петро Вічарик з історичного факультету Тернопільського педуніверситету найкраще в Україні знає історію

Поділитися

І місце на цьогорічній Всеукраїнській студентській олімпіаді з історії, яка проводилася у першій столиці України – м. Харків здобув четвертокурсник тернопільського істфаку Вівчарик Петро. Його однокурсник Василь Кльоц посів ІІ місце на конкурсі наукових робіт у м. Херсон. Хлопці продовжують славні традиції історичного факультету,  представники якого завжди в призерах Всеукраїнських олімпіад, повідомляє сайт педуніверситету

Кілька питань переможцю Всеукраїнської студентської олімпіади з історії 2011 – Петру Вівчарику:

– Ти вперше пробував свої сили на конкурсі такого рівня?

– На такому конкурсі я не вперше, адже минулого року теж представляв наш університет на олімпіаді. Щоправда, за результатами потрапив у першу десятку, так що був привід повернутися.

– Як саме проходили змагання?

– Олімпіада проходила в два етапи, тобто одного дня (6 квітня) писали завдання із історії України, наступного – з історії всесвітньої.

– Якими за рівнем складності були завдання?

– Завдання були – дай Боже. Наприклад, чого варте питання: що таке фація?, чи з появою якої зброї почали використовувати металеві стремена?, чи якої країни стосується культура терамар? Завдання загалом поділялися на три рівні: в першому були тестові завдання, другий рівень вимагав співвіднести дату з подією, написати ім’я історичного діяча і тому подібне, ну і третій рівень – розгорнуте питання з всесвітньої історії. З історії України слід було розв’язати 16 комплексних запитань, на цей раз завдання грунтувалисяь на роді Дорошенків (про обох гетьманів і відомого історика). Одне з таких питань: хто і яким чином з роду Дорошенка поріднився із Пушкіними і т. ін. Із всесвітньої завдання третього рівня було “Розвиток освіти в кранах Західної Європи та північної Америки”. Пощастило, що з Дорошенками був давно знайомий, бо ще зі школи цікавився діяльністю обох гетьманів, а з всесвітньої виручило те, що мав певні знання щодо освіти у Західній Європі та Північній Америці, тим паче, що готувався до державного екзамену з педагогіки.

– Чи було цікаво познайомитися з іншими учасниками? Загалом, поділишся враженнями від олімпіади?

– Звичайно, було цікаво було знайомитися із іншими учасниками, адже кожен з них безперечно достойний призових місць, з кожним новим знайомим було цікаво поговорити на різні історичні теми :). Загалом на олімпіаді було 82 учасника із 41 університета. Зустрів і земляка з Тернопільщини, із Бучача, який виступав за Прикарпатський університет, познайомився із колегами-істориками з Житомира, Дрогобича, Переяслав-Хмельницького. Враження – «суперові», щасливий, що зміг відстояти честь факультету, університету, та й нашого файного міста!

До Тернополя завітав цирк на… воді

До уваги власників котів та собак: у Тернополі відбудеться щеплення проти сказу за графіком