Що буде з культурною спадщиною, якщо земля стане товаром?

Поділитися

Українська земля скоро може стати товаром, а ми достеменно ще не знаємо, які скарби вона приховує. Наприклад, на Тернопільщині (фахівці стверджують, що така картина в Україні загалом) лише 10% території обстежено археологами. І це – за період від кінця ХІХ століття. То чи не стануть нерозвідані досі історико-культурні цінності своєрідним «доважком» до приватних земельних ділянок?

Щоб запобігти цьому, Тернопільська обласна інспекція охорони пам’яток історії та культури розробила програму збереження історико-археологічної спадщини. Почали з інвентаризації: у якому конкретному місці знаходиться той чи інший об’єкт, на території якої сільради…

-Уже локалізовано 1587 пам’яток, до них постійно додаються нововиявлені, – повідомила директор інспекції Марина Ягодинська. – Зібрану інформацію ми позначили на карті, яку передали управлінню Держземагенства в області. Сподіваємося, що це унеможливить передачу ділянок із цінними знахідками до приватних рук. Як, скажімо, в селі Кобилля Збаразькому районі «розпаювали» поселення  черняхівської культури, пам’ятку національного значення. Хоча, до речі, в сільській раді знали про розкопки, які раніше там проводилися. Тому, щоб виявлені пам’ятки разом із угіддями не пішли на продаж, а залишилися у державній власності, такі площі мають бути переведені у землі історико-культурного призначення. Надалі локалізовані ділянки треба винести в натурі, зафіксувати це у земельному кадастрі. Зокрема, чимало роботи для фахівців ДП «ОАСУ Подільська археологія», котрі мають детально визначити межі кожного об’єкта. Адже дослідники давніших часів не рідко залишали координати на кшталт: «За півкілометра на південь від села …» Отож,  у буквальному розумінні цього слова треба докопатися до пам’яток давньокам’яного віку, поселень ранньозалізного часу, трипільської, черняхівської культур, якими багатий наш край.

Роботи, як кажуть, непочатий край, проте згадана програма збереження історичних пам’яток поки що не може розгорнутися у повну силу – відсутнє фінансування. Відповідне рішення має прийняти Тернопільська обласна рада, та на ближчу сесію депутати зберуться не раніше червня. Вважайте, півроку вже  втрачено. А земельний ринок ось-ось навстіж відчинить свої ворота. У тому числі й для угідь і невгідь, котрі приховують таємниці минулих століть і тисячоліть.

Охоронців історично-культурної спадщини хвилює, що не створено дієвих механізмів захисту древніх пам’яток від того «ринкового» наступу. Зокрема, побоюються, що приватизація земель, на яких можуть виявитися безцінні скарби давнини, активізує діяльність «чорних» археологів. Останні, «в пошуках істини», уже відверто влаштовують своєрідні перегони, які до того ж заохочуються…з телеекранів.

Зенон МИХЛИК, “Сільські вісті”

В Тернополі відбудеться виставка Леоніда Тіта «Природа. Інший я»

Шоу RIA-2011 відбудеться в неділю, 29 травня, на Театральному майдані